Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Tweede verblijf in Frankrijk

Een vakantiehuis in "la douce France"

Frankrijk als bestemming voor uw tweede verblijf

Droom je van een vakantiewoning in ‘la douce France’? Zorg dat je goed voorbereid begint aan je zoektocht naar een huis te koop in Frankrijk.

Wees niet te impulsief

Heb je een huis te koop in Frankrijk gezien tijdens een vakantie of ben je verliefd geworden op een charmant Frans dorpje waar je een leven als god in Frankrijk wel ziet zitten? Dat is goed mogelijk maar laat je niet verleiden om te snel te beginnen zoeken naar huizen te koop in Frankrijk. Het is beter om je plannen en dromen even te laten ‘sudderen’ tot je echt zeker bent dat je een huis in Frankrijk wil kopen.

Zet alles op een rijtje

Daarna is het belangrijk dat je de tijd neemt om je wensen en verwachtingen op een rijtje te zetten. Denk goed na over de volgende zaken als je op zoek gaat naar een huis te koop in Frankrijk:

  • In welke regio in Frankrijk wil je een huis kopen? In Zuid-Frankrijk, met de mooie Côte d’Azur, en de idyllische Provence vind je heel wat prachtige huizen te koop, vaak aan zeer betaalbare prijzen.
  • Hoe groot moet het huis in Frankrijk zijn? Hoeveel slaapkamer en badkamers heb je nodig? Wil je een grote tuin, eventueel met zwembad?
  • Wat is je budget om een huis te kopen in Frankrijk? Houd niet enkel rekening met de aankoopprijs maar ook met de jaarlijkse vaste kosten die verbonden zijn aan een huis in Frankrijk (bv. onderhoud, energie, eventuele verbouwingen of herstellingen, gemeentebelasting).
  • Denk na over de bereikbaarheid. Hoe ver wil je reizen om je huis in Frankrijk te bereiken? Wil je er met de auto naartoe of met het vliegtuig? Hoe lang wil je rijden vanaf het vliegveld? Woon je graag op een drukke locatie met veel leven rond je of verkies je een meer afgelegen plek voor je tweede huis?
  • Welke voorzieningen wil je graag in de buurt van het vakantiehuis in Frankrijk hebben? Denk aan winkels, restaurants, mogelijkheid om te fietsen of te zwemmen…

 

In zee met een vastgoedmakelaar

Nu je goed weet wat je zoekt, kan je op zoek naar het ideale huis om te kopen in Frankrijk. Het is verstandig om een beroep te doen op een lokale makelaar om je te helpen bij je zoektocht naar huizen te koop in Frankrijk. Een makelaar heeft goede contacten met diverse partijen ter plaatse en is op de hoogte van de lokale wetten en situatie. Houd er wel rekening mee dat je een makelaar een vergoeding moet betalen voor zijn diensten.

Denk goed na met welke makelaar je wil samenwerken om een huis te kopen in Frankrijk. Vaak wordt een woning door verschillende makelaars tegelijk verkocht. Vergelijk dus de prijzen voor hetzelfde huis. Franse vastgoedmakelaars laten je namelijk een ‘bon de visite’ tekenen voor je een huis te koop gaat bezichtigen. Hiermee verwerven ze het alleenrecht om het huis te verkopen aan jou, wat betekent dat jij het niet meer mag kopen via een andere makelaar. Op zich is dat niet erg, tenzij je later ontdekt dat het via een andere partij aan een veel lagere prijs te koop stond.

Het koopcontract afsluiten

Ben je zeker dat je een bepaald huis in Frankrijk wil kopen? Dan is het moment aangebroken om het koopcontract (compromis de vente) af te sluiten. In Frankrijk bestaat er niet zoiets als een voorlopig koopcontract. Dit betekent dat het eerste koopcontract bindend is. Laat je bijstaan door een (juridisch) expert zodat je goed weet waarmee je akkoord gaat in het koopcontract. Hetzelfde geldt voor het contract van de makelaar met wie je samenwerkt: ga nooit zomaar akkoord zonder alles goed te laten nakijken.

Nog een laatste tip: in Frankrijk wordt er soms gebruik gemaakt van een regeling waarbij je een deel van het aankoopbedrag van het huis dat je koopt op een tussenrekening bij de notaris zet tot de verkopende partij bepaalde onvolkomenheden heeft opgelost (bv. herstellingen en renovaties). Dit is niet aan te raden. Het is beter om het bedrag dat nodig is voor de betreffende werkzaamheden af te dingen van de aankoopprijs. Op die manier kan je alles zelf afhandelen op de manier die jij wil en binnen de door jou gestelde termijn. En zo kan je sneller ten volle genieten van je vakantiehuis in Frankrijk!

Een huis kopen in Frankrijk: Laat je informeren

De smaak te pakken? Laat je eerst goed informeren! De aankoop van een tweede verblijf in het buitenland verloopt namelijk anders dan in ons land. Verschillende onafhankelijke adviseurs en vastgoedaanbieders kunnen u informeren over het kopen van een vakantiewoning in Frankrijk. Waar en wanneer? Dat kan op de Second Home Expo. Oh ja! Vergeet vooral ook niet weg te dromen van de vele mooie huizen, wijngaarden en villa’s in het warme Zuiden.


Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden