Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Huizen te koop in Italië

Een vakantiehuis in "la dolce vita"

Denk je erover na om een huis in Italië te kopen? Wij kunnen het alleen maar aanraden! Op Second Home Expo zien we meer en meer landgenoten die op zoek zijn naar een huis in Italië. Maar, hoe komt dat eigenlijk? Het klimaat en de gastvrijheid van Italië zijn alvast pluspunten. 

Een huis kopen in Italië: hoe begin je eraan?

De eerste vraag die je jezelf natuurlijk moet stellen is: ‘waarom wil ik een vakantiewoning kopen in Italië?’. Wil je vooral zelf kunnen genieten van ‘la dolce vita’? Of zie je een vakantiehuis in Italië vooral als een goede investering en is het verhuurrendement een belangrijke bron van inkomsten? Een antwoord op deze vraag is belangrijk voor je verdere stappen onderneemt.  Zo zou dit invloed kunnen hebben op de ligging van het vakantiehuis in Italië. Jouw droomhuis kan immers ver afgelegen liggen. Maar een huurder heeft vaak andere eisen. 

Waar vind je huizen te koop in Italië?

Het is goed om je zoektocht online te starten. Dit kan bijvoorbeeld bij ons via het woningoverzicht. Je vindt er appartementen en villa’s te koop in Italië. Onze exposanten houden de woningen voortdurend up-to-date en bovendien kun je rechtstreeks met hen communiceren. Natuurlijk is het ook een goed idee om de beurs Second Home Expo te bezoeken en de makelaars te ontmoeten. Zij kunnen jou natuurlijk alles vertellen over het pand en wat je moet weten. 

Aan een huis kopen in Italië hangt natuurlijk ook een prijskaartje

De prijs van de woning is ongetwijfeld een belangrijke factor. Hou er rekening mee dat je zeker 10% extra budget voorziet voor bijkomende kosten die bij een aankoop komen kijken. Ga je een tweede huis kopen in Italië met het oog op rendement? Dan is het ook slim om de woningen heel goed te vergelijken. Dat klein beetje extra budget kan er soms voor zorgen dat je ipv 2 slaapkamers 3 slaapkamers hebt wat het pand interessanter maakt om te verhuren.

Weet wat u tekent

Sommige makelaars leggen u een contract voor, zonder dat zij de eigendoms-akte van de verkoper hebben gezien. In het ergste geval hebben ze zelfs het onroerend goed niet eens gezien en geen kadastraal onderzoek gedaan. Het kan daarom voorkomen, dat het onroerend ­goed, zoals beschreven in het koopcontract afwijkt van de kadastrale beschrijving en/of werkelijke situatie en er belangrijke details ontbreken. Voor een huis op het platteland en de daarbij behorende grond kan dit tot enorme problemen leiden. Een volledige en gedetailleerde beschrijving van het object en het perceel is van groot belang. Gaat u met een goede makelaar in zee dan moet hij zorgen voor een goede beschrijving van het object en een kopie van het kadastrale uit-treksel bijvoegen. Doet hij dit niet dan kunt u uw  advocaat of geometra vragen een kadastraal uittreksel van het object en het perceel op te vragen. Eventueel kunt u ook zelf een uittreksel opvragen, omdat het kadaster een openbaar orgaan is.

Mocht hierover geen duidelijkheid of onenigheid bestaan dan is het raadzaam om een landmeter (= geometra) in te schakelen, die de grenzen van het per-ceel exact vaststelt. Ook geeft onderzoek bij het onroerendgoedregister inzicht in wie de eigena(a)r(en) en/ of erfgenamen van het betreffende onroerendgoed zijn, die allen akkoord moeten gaan met de verkoop wil de transactie kunnen plaatsvinden.

Tweede huis in Italië: Koopproces

Net als in België kan men de overdracht van onroerend goed in twee fases onder­schei­den:
1) de ondertekening van het voorlopig koopcontract
2) de ondertekening van de koopakte bij de notaris (= atto)

 Als u zeker van uw zaak bent kan alles ook in één keer bij de notaris geregeld worden.

vastgoed-italie-laag-prijsniveau

Eigendomsovergang volgens Italiaans recht

In België is behalve de wilsovereenstemming tussen koper en verkoper ook een notariële leveringsakte nodig om het eigendomsrecht over te doen gaan. Bij de aanschaf van een tweede huis in Italië is daarentegen een notariële leveringsakte niet perse noodzakelijk om het onroerend goed over te laten gaat. Wilsovereenstemming is al voldoende. Dit betekent dat een stukje papier waarin de koper en verkoper verklaren te kopen resp. te verkopen al volstaat. Dit betekent dan ook dat u in Italië niet te snel iets moet ondertekenen. De onderhandelingsfase is in Italië daarom een zeer belangrijke, maar ook gevaarlijke fase. Er is in Italië namelijk al sprake van een wilsovereenstemming zodra een aanbod tot koop of verkoop is aanvaard. Daarom is men in deze fase zeer zorgvuldig met het benoemen van de partijen.

• De koper die in deze fase een huis wil kopen wordt aangeduid als promissario acquirente = belovende koper of in koop geïnteresseerd persoon  (= interes­sato all’ac­quisto)


• De verkoper die in deze fase het huis wil verkopen wordt aangeduid als promettente venditore = belovende verkoper of in verkoop geïnteresseerd persoon (= interes­sato alla vendita).

Op het moment dat een aanbod tot koop of verkoop wordt aanvaard of op het moment, dat een voorlopig koopcontract wordt ondertekend zijn de verkoper en de koper aan elkaar verplicht het onroerend goed op de afge­sproken datum te leveren resp. te betalen. Als je als koper niet afneemt, dan ben je de aanbetaling kwijt, tenzij je niet afneemt omdat de verkoper het contract niet nakomt. Als de verkoper niet levert of het contract niet nakomt, moet hij aanbetaling + boete terug betalen. Het is essentieel dat in je koopovereenkomst bij de aanbetaling de specificatie "caparra confirmatoria" staat (en bvb niet acconto) om de aanbetaling met 100% boete te kunnen terugvorderen. (Een acconto bevat wettelijk geen boetewaarde.)

 Let op !

Alvorens uw handtekening onder een voorlopig koopcontract of aanbod tot koop te zetten is het van belang dat u niet meer voor verras­singen komt te staan en dat u alle juridische, fiscale, financiële, kadastrale en bouwkundige aspecten heeft laten onder­zoe­ken.


Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden