Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Je bent jong en je wilt wat: een tweede verblijf

Al een kwart van de hypothecaire leningen dient voor de aankoop van een recreatiewoning. Dat zegt BNP Paribas Fortis. En opvallend: daar zitten heel wat dertigers tussen. “De combinatie van de investering en er zelf plezier aan beleven trekt jongere kopers aan.”
Eén op de vier hypothecaire kredieten die marktleider BNP Paribas Fortis in 2018 verstrekte, was bestemd voor de aankoop van een tweede verblijf. Het jaar voordien was dat één op de vijf. De verklaring voor die stijging is niet ver te zoeken: we vinden de lage rente op de spaarrekeningen niet aanlokkelijk en in aandelen beleggen is riskant, dus kiezen we voor de zekerheid die vastgoed biedt.

Opmerkelijk is dat de kopers van een tweede verblijf niet meer dezelfde zijn als een aantal jaar geleden. “Vroeger was het vooral de 65-plusser die bij ons kwam aankloppen”, zegt Steven Theunis van Hip Estates, dat gespecialiseerd is in tweede verblijven. “Die generatie heeft een leven lang hard gewerkt en wil op de oude dag rustig van het leven genieten, vaak in het buitenland. Maar nu krijgen we veel jongere mensen over de vloer.”

BNP Paribas Fortis ziet dezelfde trend. Hun doorsnee koper van een tweede verblijf is 44 jaar oud. Dat is zes jaar ouder dan de gemiddelde leeftijd van wie een eerste woning aankoopt. Heel erg veel tijd zit daar dus niet tussen. “We waren er zelf ook door verrast. Het is duidelijk dat deze generatie wil investeren in huuropbrengst”, zegt woordvoerder Valéry Halloy.

Samen met ouders

Toch blijkt vooral de combinatie van de twee factoren – slim investeren én genieten – een doorslaggevende factor. “Veel jonge mensen krijgen een financieel duwtje in de rug van de ouders, want die geloven dat hun geld toch niks opbrengt bij de bank. Samen investeren ze dan in een lap grond of een vakantiewoning”, zegt Theunis van Hip Estates.

Zo ging het ook bij de 36-jarige Nathalie De Vriendt uit Antwerpen. Ze kocht samen met de ouders van haar echtgenoot voor 205.000 euro een appartement aan de Spaanse Costa Blanca. “We zijn samen naar een beurs gegaan om te kijken wat mogelijk was. Al snel werd duidelijk dat het heel betaalbaar is wanneer je de prijs deelt. De schoonouders kunnen er tijdens de koude maanden in België gaan overwinteren, en tijdens de vakanties kunnen wij ook gaan met ons zoontje.”

Dat de lening voor de eerste woning nog niet is afbetaald, vormt geen probleem. “Het valt perfect te combineren. We bekijken dit echt als een investering waar we op lange termijn de vruchten van zullen plukken.”

Bron: nieuwsblad.be

Gerelateerde berichten

Bekijk

Wat is een Nota Simple en waarom is het cruciaal?

Wanneer je overweegt om een vakantiewoning in Spanje te kopen, kom je ongetwijfeld de term 'Nota Simple' tegen. Dit cruciale document vormt een onmisbare schakel in het aankoopproces van je vakantiehuis in Spanje. Maar wat houdt een Nota Simple precies in en waarom is het zo belangrijk?

Bekijk

Een vakantiewoning kopen via jouw vennootschap

Uiteraard kun je een vakantiewoning kopen met persoonlijke spaartegoeden, maar het is ook mogelijk om deze investering te doen via je vennootschap. Het kopen van een vakantiewoning via je vennootschap brengt verschillende voor-en nadelen met zich mee waardoor het belangrijk is om goed geïnformeerd deze stap te zetten.

Bekijk

Tips & tricks voor vastgoedinvesteringen in Dubai

Ontdek slimme tips, beste investeringsopties en efficiënte manieren om te investeren

Bekijk

Zon, zee, strand en slim investeren

Op zoek naar informatie over een huis kopen in Spanje? Volg dit stappenplan met tips en je zoektocht kan beginnen

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden