Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Een vakantiewoning kopen via jouw vennootschap

Droom je van een eigen plekje onder de zon of een vakantiewoning in de sneeuw? Misschien heb je al eens nagedacht over een tweede woning in het buitenland of in een mooie streek in België.

Uiteraard kun je een vakantiewoning kopen met persoonlijke spaartegoeden, maar het is ook mogelijk om deze investering te doen via je vennootschap.

Het kopen van een vakantiewoning via je vennootschap brengt verschillende voor-en nadelen met zich mee waardoor het belangrijk is om goed geïnformeerd deze stap te zetten. Laten we samen ontdekken wat het allemaal kan betekenen voor jou als Belgische ondernemer.

Wat zijn de voordelen van een vakantiewoning kopen via een vennootschap?

1. Fiscaal vriendelijk?

Allereerst, denk je misschien "Is dit fiscaal voordelig?" Onder sommige voorwaarden is het antwoord ja. De kosten verbonden aan de vakantiewoning, denk aan onderhoud en herstellingen, kunnen soms in de vennootschap worden ingebracht. Zo op het eerste gezicht lijkt het dus aantrekkelijk.

2. Mogelijke aftrekposten

Werkelijke bedrijfskosten die verband houden met de vakantiewoning kunnen aftrekbaar zijn. Plus, als de vakantiewoning ook echt gebruikt wordt voor zakelijke doeleinden, zoals vergaderingen of klantenevenementen, dan versterkt dit het fiscale verhaal.

3. Geen privé-investering nodig

Het geld komt uit je bedrijf, dus je persoonlijke spaartegoeden blijven onaangeroerd. Handig als je de middelen in de vennootschap hebt en deze wilt investeren.

De nadelen van een vakantiewoning kopen via een vennootschap?

1. Let op bij persoonlijk genot, de Fiscus kijkt mee.

Wanneer je de vakantiewoning persoonlijk gebruikt, moet je rekening houden met een belastbaar voordeel van alle aard. Dit kan een significante impact hebben op je persoonlijke belastingen.

2. Ga je de vakantiewoning verhuren?

Denk je eraan om de vakantiewoning te verhuren? Dan zal de huurinkomst als bedrijfsinkomst gezien worden, wat hoger belast is dan in privécontext.

3. Meerwaardebelasting bij verkoop van de vakantiewoning

Bij verkoop van de woning via je vennootschap kan een meerwaardebelasting verschuldigd zijn, iets wat bij privé-eigendom onder bepaalde voorwaarden niet het geval is.

Maar is het nu de moeite waard?

Het hangt af van je situatie. Ben je bereid de fiscale gevolgen te dragen voor persoonlijk gebruik van de vakantiewoning? Is je vennootschap solidair genoeg om deze investering te dragen?

Denk er ook aan dat de fiscus elk voordeel dat je hebt onder de loep zal nemen. Het is dus cruciaal om goed geïnformeerd te zijn en de juiste beslissing te nemen.

Een vakantiewoning kopen met jouw vennootschap

Hoe raak ik goed geïnformeerd?

Kom naar Second Home Expo! Daar kan je direct in gesprek gaan met experts over jouw aankoop mogelijkheden van een tweede verblijf.

Benieuwd hoe je zo’n tweede woning optimaal kunt inzetten voor jouw vennootschap? Of hoe je naast een fijn vakantieverblijf ook een slimme investering doet? Maak op de beurs kennis met specialisten die jouw situatie kunnen analyseren en je persoonlijk advies geven.

Heb je daarnaast zin in een dagje uit om weg te dromen bij prachtige woningen in binnen- en buitenland, meld je dan aan voor de Second Home Expo. Hier ontdek je niet alleen de mooiste locaties maar krijg je ook inzicht in alle aspecten die bij de aankoop van een vakantiewoning kijken.

Dus, pak die kans en informeer jezelf grondig. Wie weet toost jij binnenkort op je nieuwe balkon, met uitzicht op dat idyllische landschap, terwijl je slim investeert via je vennootschap. Proost op jouw succes! 

Gerelateerde berichten

Bekijk

Wat is een Nota Simple en waarom is het cruciaal?

Wanneer je overweegt om een vakantiewoning in Spanje te kopen, kom je ongetwijfeld de term 'Nota Simple' tegen. Dit cruciale document vormt een onmisbare schakel in het aankoopproces van je vakantiehuis in Spanje. Maar wat houdt een Nota Simple precies in en waarom is het zo belangrijk?

Bekijk

Tips & tricks voor vastgoedinvesteringen in Dubai

Ontdek slimme tips, beste investeringsopties en efficiënte manieren om te investeren

Bekijk

Zon, zee, strand en slim investeren

Op zoek naar informatie over een huis kopen in Spanje? Volg dit stappenplan met tips en je zoektocht kan beginnen

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden