Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Een woning aan de Costa del Sol verhuren. Dit zijn de regels

Het kopen van een huis aan de Costa de Sol is populair. De prachtige omgeving met leuke plaatsen en het heerlijke klimaat maakt deze regio interessant om een onroerend goed te kopen. Het verhuren van je vakantiewoning in deze regio kan ook interessant zijn. Het is immers een populaire vakantieplek die vanuit geheel Europa goed bereikbaar is.

Wanneer je overweegt je toekomstige Spaanse huis te verhuren, is het cruciaal om goed op de hoogte te zijn van de lokale regelgeving, kosten en belastingen. Vanaf februari 2024 zijn de regels voor het verhuren van een vakantiewoning aan de Costa del Sol aanzienlijk strenger. Het betreft dan vooral de regelgeving voor vakantieverhuur, wil je de woning voor lange termijn verhuren dan zijn sommige zaken niet van toepassing.

Hieronder beschrijven we wat nodig is om jouw Spaanse droom waar te maken zonder onaangename verrassingen.

Je vakantiewoning registreren voor vakantieverhuur

Voordat je je huis aan de zonnige Costa Del Sol gaat verhuren, moet je je eerst registreren bij de Junta de Andalucía. Het registreren van je vakantiewoning als vakantieverhuur is verplicht en moet voldoen aan specifieke kwaliteits- en veiligheidsnormen.

Brandveiligheid: Zorg ervoor dat jouw woning uitgerust is met rookmelders en een brandblusser.

Klimaatregeling: In Malaga kan het behoorlijk warm worden, dus een functionerende airconditioning is verplicht in de zomermaanden. In de wintermaanden dient er een verwarming aanwezig te zijn om de woning te verwarmen. Daarnaast moeten alle verhuurde kamers voorzien zijn van directe ventilatie naar buiten.

Comfort: Meubilair moet van goede kwaliteit zijn en voldoen aan de verwachtingen van je gasten en ook voldoende voor het aantal gasten dat je kan ontvangen.
Je keuken dient voorzien te zijn van de zaken die je in een keuken mag verwachten. Denk hierbij aan kookplaten, koelkast, magnetron, koffieapparaat en een broodrooster.

Daarnaast zijn er ook wettelijke vereisten aan de bedden. Denk hierbij aan dikte van matrassen en oppervlakte.

Oppervlakte: De minimale oppervlakte van je vakantiewoning moet groter zijn dan 25 vierkante meter. De oppervlakte die je verhuurt moet ook minimaal 14 vierkante meter per persoon zijn. Bij meer dan 5 gasten dien je ook meer dan 1 badkamer aan te bieden aan je gasten. Als je er dan 8 gasten in de woning kunnen verblijven dien je zelfs 3 badkamers te hebben. Tot slot is het niet toegestaan om meer dan 4 personen op 1 slaapkamer te laten slapen.

Hygiëne: De woning moet perfect schoon zijn bij aankomst van nieuwe gasten. Dit is niet alleen een kwestie van gastvrijheid, maar ook van regelgeving.

Informatie: Het is handig om in je vakantiewoning een boek aan te bieden met alle informatie die je gasten nodig kunnen hebben. Denk hierbij aan noodnummers, registratienummers, handleidingen, lokale informatie en eventuele regels van het complex waarin je de woning verhuurt. Deze informatie ben je verplicht aan te bieden aan je huurders. Je bent ook verplicht om je gasten de mogelijkheid te geven om een klacht in te dienen. Denk hierbij aan een klachtenformulier.

Naast het voldoen aan deze kwaliteits- en veiligheidsnormen dient de vakantiewoning ook aan een aantal andere eisen voldoen voordat je de vakantiewoning mag verhuren.

LPO: Licencia de Primera Occupacion, dit certificaat toont aan dat jouw vakantiewoning geschikt is voor bewoning. Tevens is het een bevestiging dat aan alle eisen van de bouwvergunning is voldaan. Dit certificaat wordt uitgegeven door de gemeente waar de woning in staat.

Licencia de Occupacion: Dit is een document is het conformiteitsattest. Het is een bevestiging dat je woning voldoet aan alle normen met betrekking tot bewoning

Akkoord vanuit VVE: Om je vakantiewoning te verhuren is er ook een bevestiging nodig vanuit de Vereniging van Eigenaren. Het kan zijn dat er binnen een VVE is besloten dat korte termijn verhuur niet is toegestaan en je de woning alleen voor langere periodes mag verhuren.

Lokale regels: Check ook of de verhuur van een vakantiewoning überhaupt is toegestaan in het gebied waar de woning staat. In sommige gebieden is dit niet toegestaan, je kunt dit opvragen bij de gemeente. Als je een woning koopt kan de makelaar je hierover informeren.

Bovenstaande punten zijn de belangrijkste punten/regels waar je woning aan moet voldoen om deze te mogen verhuren. Informeer zeker even bij je makelaar of je verhuuragent of je voldoet aan alle zaken.

Na het voldoen aan deze eisen ontvang je een registratienummer dat in alle communicatie en promotiemateriaal vermeld moet worden. Dit is een belangrijke stap om legaal en succesvol je huis te verhuren.

Kosten en belastingen bij de verhuur van je woning aan de Costa de Sol

Lokale belastingen
Belasting betalen is niet leuk, maar wel een essentieel onderdeel wanneer je een vakantiewoning gaat verhuren aan de Costa del Sol. Het is dan ook belangrijk om te begrijpen welke belastingen bij de verhuur van je vakantiehuis komen kijken.

In Spanje dien je als eigenaar inkomen uit verhuur aan te geven. Dit wordt belast tegen een vast tarief van 19% voor EU-burgers, terwijl niet-EU-burgers rekening moeten houden met een tarief van 24%. Het is echter mogelijk om bepaalde kosten af te trekken, zoals onderhoud, reiniging en nutsvoorzieningen, mits deze strikt verbonden zijn aan de periode van verhuur.

Gemeentelijke belastingen
Naast inkomstenbelasting, zal je tevens te maken krijgen met de IBI (Impuesto sobre Bienes Inmuebles), een gemeentelijke belasting die jaarlijks geïnd wordt. Dit is afhankelijk van de kadastrale waarde van het vastgoed en kan variëren per gemeente.

Een woning aan de Costa del Sol verhuren

Overige kosten aan je vakantiewoning

Wanneer je een vakantiewoning koopt aan de Costa del Sol zijn er naast belastingen ook nog andere kosten waarmee je rekening moet houden:

Community fees / servicekosten
Wanneer je vakantiewoning onderdeel uitmaakt van een (bewaakte) gemeenschap of bestaat uit 1 gebouw is er waarschijnlijk een VVE. Aan deze VVE ben je maandelijks een vast bedrag kwijt aan servicekosten. Dit zijn kosten voor algemeen gebruik en (toekomstig) onderhoud aan het gebouw.
 
Verzekeringen
Wanneer je een woning bezit doe je er verstandig aan om deze te verzekeren. Houdt er rekening mee dat verzekeringen hoger kunnen zijn wanneer je de woning voor vakantieverhuur aanbiedt.

Onderhouds- en reparatiekosten
Reserveren voor service en onderhoud is ook verstandig. Wanneer je woning verhuurt slijten je spullen over het algemeen iets sneller dan normaal. Huurders zijn nou eenmaal niet zo zuinig op spullen als je misschien zelf ent. Daarnaast wil je natuurlijk dat je woning een bepaalde status behoudt. Zo blijft het interessant voor potentiële huurders.

Servicekosten voor het beheer van de verhuur
Wanneer je een vakantiewoning koopt aan de Costa del Sol is het wel makkelijk als iemand ter plaatsen het beheer van je woning verzorgt. Denk hierbij aan het beheer van sleutels, schoonmaak van je woning, schoonmaak van een zwembad en het doen van kleine klusjes.

Commissie voor verhuur
Wanneer je een woning gaat verhuren heb je uiteraard ook huurders nodig om aan omzet te komen. Een goede manier om aan huurders te komen is door je vakantiewoning online te adverteren op verhuurportals. Denk hierbij aan booking.com, micazu.nl of vrbo.nl. Deze portals rekenen over het algemeen een prijs per boeking. Houdt rekening met 10-20% van je omzet per boeking.  
Het beheer van je vakantiewoning uitbesteden

Het beheren van een vakantiehuis op afstand kan een behoorlijke uitdaging zijn. Veel eigenaren kiezen er daarom voor om een lokaal beheerbedrijf in de arm te nemen. Deze bedrijven kunnen helpen bij alles van marketing en boekingen tot het onderhoud en de schoonmaak van je woning. Hoewel dit natuurlijk extra kosten met zich meebrengt, kan het een waardevolle investering zijn om de verhuur van je woning soepeler en stressvrijer te laten verlopen.

De verhuurmarkt aan de Costa del Sol begrijpen

Het is ook belangrijk om de lokale verhuurmarkt te begrijpen. De vraag naar vakantieverhuur in de Costa Del Sol is seizoensgebonden. Uiteraard is er een piek tijdens de zomermaanden met uitschieters in de zomervakanties. Bepaal daarom je tarieven strategisch op basis van deze piekmomenten. Denk er ook over na of je in deze periodes per nacht of per week verhuurd. Vergelijk jouw woning op jouw locatie en de voorzieningen van je woning om je rendement te maximaliseren.

Je woning aan de Costa del Sol verhuren, de conclusie

Het kopen en verhuren van een huis aan de Costa Del Sol biedt een spannende kans, maar het vereist ook grondige voorbereiding en begrip van de lokale wetgeving. Door bovenstaande stappen te volgen en je bewust te zijn van de vereisten en kosten, kun je niet alleen voldoen aan de lokale wetgeving, maar ook het meeste uit je investering halen.

Laat je informeren op Second Home Expo

Naast een ruim aanbod aan vakantiewoningen aan de Costa del Sol is Second Home Expo ook de ideale plek om je te informeren. Aanwezige makelaars en experts kunnen je alles vertellen over de verhuur van je vakantiewoning. Daarnaast zijn er ook altijd diverse portals aanwezig die je kunnen helpen bij de verhuur van je vakantiewoning

 

Gerelateerde berichten

Bekijk

Costa Blanca of Costa Calida? Een huis kopen in Spanje

Wanneer je droomt van een vakantiewoning onder de Spaanse zon, vallen de schitterende Costa Blanca en Costa Calida vaak op als een goede optie. Deze twee kustregio's, gelegen aan de zuidoostkust van Spanje, bieden ieder hun unieke charmes en mogelijkheden voor wie op zoek is naar een tweede verblijf of een aantrekkelijke investering in onroerend goed.

Bekijk

Wat is een Nota Simple en waarom is het cruciaal?

Wanneer je overweegt om een vakantiewoning in Spanje te kopen, kom je ongetwijfeld de term 'Nota Simple' tegen. Dit cruciale document vormt een onmisbare schakel in het aankoopproces van je vakantiehuis in Spanje. Maar wat houdt een Nota Simple precies in en waarom is het zo belangrijk?

Bekijk

Zon, zee, strand en slim investeren

Op zoek naar informatie over een huis kopen in Spanje? Volg dit stappenplan met tips en je zoektocht kan beginnen

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden