Vlamingen en Walen denken anders over tweede verblijf

Vlamingen en Walen verschillen, ook als ze een tweede woning kopen. Als Vlamingen op zoek gaan naar een tweede woning, doen ze dat vooral omdat ze daar een lucratieve investering in zien. Terwijl 60 procent van de Walen een woning koopt voor eigen gebruik, is dat bij de Vlamingen 40 procent. Vlamingen zetten vooral in op de mix van eigen gebruik en investering (53%), Walen doen dat iets minder (38%). Bovendien blijkt dat de helft van de Franstalige Belgen kiest voor een bestaande woning, tegenover 35 procent van de Vlamingen (35%). Die lijken hun mening te verdelen tussen een nieuwbouwwoning (28%) en 'geen voorkeur' (36%).

Leen Vermeulen verklaart het verschil tussen Vlamingen en Walen als volgt: "Dat Vlamingen steeds meer nieuwbouw overwegen, komt onder meer door de vele nieuwbouwprojecten die op stapel staan aan de Spaanse costa's. Het afwerkingsniveau en de prijs daarvan zijn momenteel niet te evenaren. Spanje is populair bij Vlamingen."

Volgens haar zijn onze zuiderburen veeleer geïnteresseerd in een tweede verblijf in Frankrijk. "Daar heb je nu eenmaal minder van zulke hoogwaardige nieuwbouwprojecten. Bovendien valt de landelijke bouwstijl niet meer in de smaak bij de Vlaming, terwijl een Waal daar duidelijk wel nog de voorkeur aan geeft."

Over de faciliteiten zitten Vlamingen en Walen wel op dezelfde golflengte. De doorsnee-Belg wil dat zijn tweede woning is uitgerust met een groot terras (73%), een garage (68%) en zicht op zee (53%). Verder vallen een zwembad (53%) en een grote tuin (39%) in de smaak. Vlamingen en Walen kiezen almaar vaker voor een huis of een villa (47%) in plaats van voor een appartement (22%). Een tweede verblijf aan zee scoort hoger (59%) dan een woning op het platteland (12%).

Bron: Knack.be / Hip Estates

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een tweede verblijf kopen aan de Belgische kust

Droom je van een vakantiewoning of appartement aan de kust? Enkele tips voor wie een tweede verblijf wil kopen aan de zee.

Bekijk

Een tweede verblijf aan de Belgische kust

Wie een vakantiehuis wil kopen, hoeft het niet per se in het buitenland te zoeken. Ook onze Belgische kust heeft heel wat te bieden! Er valt altijd iets te beleven en er hangt een unieke sfeer die je in het binnenland niet vindt. Van appartementen met zeezicht tot charmante huizen in de duinen en statige belle époque-villa’s: er is voor elk wat wils!

Bekijk

Meer dan 50 % verkiest een buitenverblijf in België

Zo’n 410.000 Belgen hebben ergens een tweede verblijf en meer dan de helft hiervan heeft dit tweede verblijf in België. Volgens de Studiedienst van de Vlaamse regering zijn het er momenteel een kleine 215.000. In 75 % van de gevallen gaat het om huizen en appartementen, de overige 25 % omvatten vakantiewoningen, bungalows en chalets in verblijfsparken, op campings of recreatiegebieden.

Bekijk

Oost-Vlamingen spannen de kroon aan de kust

In geen enkele Vlaamse provincie bezitten zoveel inwoners een tweede verblijf aan de kust als in Oost-Vlaanderen. Bijna 18.000 Oost-Vlamingen zijn eigenaar van een tweede verblijf aan zee. Dat blijkt uit cijfers van het West-Vlaams provinciebedrijf Westtoer.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden