Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Wat is een NIE-nummer?

Het NIE-nummer staat voor “Número de Identificación de Extranjero”, ofwel het identificatienummer voor buitenlanders. Het is vergelijkbaar met het burger service nummer (BSN) in Nederland en het Rijksregisternummer in België. Het enige verschil is dat het NIE-nummer in Spanje veel vaker wordt gebruikt.

Het is namelijk een fiscaal identificatienummer waarmee een Europese burger zich kan identificeren in Spanje. Zonder dit nummer is het vrijwel onmogelijk om grote aankopen te doen of bepaalde transacties te verrichten in Spanje.

Waarom heb je het NIE-nummer nodig?

Het NIE-nummer is op meerdere momenten nodig wanneer je als niet-resident in Spanje verblijft. Zo dien je dit nummer te overleggen bij het afsluiten van abonnementen, identificatie in ziekenhuizen en klinieken en uiteraard bij de aankoop van een huis in Spanje.

Zonder NIE-nummer is het dus lastig om bepaalde zaken te regelen en is het eigenlijk een noodzakelijk document voor iedere Europese burger die langer dan drie maanden in Spanje verblijft.

Nie-nummer aanvragen

Hoe vraag je het NIE-nummer aan?

Het aanvragen van een NIE-nummer kan op verschillende manieren. Zo kun je terecht bij de Spaanse ambassade in Nederland of het lokale politiekantoor in Spanje. Ook is het mogelijk om dit door de advocaat die je begeleidt bij de aankoop van een woning in Spanje, te laten regelen.

Wanneer je ervoor kiest om het NIE-nummer aan te vragen bij het politiebureau, moet je de volgende zaken mee te nemen:

-          Twee pasfoto’s
-          Paspoort of ID kaart
-          Ingevulde aanvraagformulieren

Soms is het nodig om geduldig te zijn en een afspraak te maken bij het betreffende kantoor. Wil je liever niet naar Spanje reizen voor het aanvragen van je NIE-nummer? Dan kun je er ook voor kiezen om dit via het Spaanse consulaat in Nederland te regelen. Hiervoor moet je wel een afspraak maken en dezelfde documenten meenemen.

Voor meer informatie over het aanvragen van een NIE-nummer via de ambassade, kun je terecht op deze pagina. Hier vind je alle benodigde informatie en eventuele vereisten.

De makkelijkste manier om een NIE-nummer aan te vragen

De gemakkelijkste manier om aan een NIE-nummer te komen, is door een volmacht te geven aan de advocaat die je begeleidt bij de aankoop van een woning. Op deze manier wordt alles netjes voor je geregeld en hoef je zelf geen tijd en moeite te steken in de aanvraag.

Verschil tussen NIE- en NIF-nummer

Vaak worden het NIE- en NIF-nummer door elkaar gehaald. Het NIF-nummer is echter het identificatienummer dat nodig is voor het opstarten van een bedrijf in Spanje. Het wordt ook wel gebruikt als BTW-nummer voor het bedrijf.

Het NIE-nummer is juist bedoeld voor personen die niet in Spanje wonen, maar er wel verblijven en bepaalde zaken willen regelen. Het is dus belangrijk om deze twee nummers niet te verwarren.

Conclusie

Kortom, het NIE-nummer is een essentieel document voor Europese burgers die langer dan drie maanden in Spanje verblijven en daar bepaalde aankopen of transacties willen doen. Het is relatief makkelijk aan te vragen en kan zelfs door een advocaat gedaan worden.

Zorg er dus voor dat je dit nummer in bezit hebt wanneer je plannen hebt om naar Spanje te verhuizen of daar een huis te kopen. Op deze manier voorkom je onnodige hindernissen en kun je zonder zorgen genieten van al het moois dat Spanje te bieden heeft. 

Dus, ben je van plan om een woning in Spanje te kopen of er voor langere tijd te verblijven? Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van het NIE-nummer en laat je goed informeren over de aanvraagprocedure. Op die manier kun je optimaal genieten van je verblijf in het zonnige Spanje! 

Gerelateerde berichten

Bekijk

Wat is een Nota Simple en waarom is het cruciaal?

Wanneer je overweegt om een vakantiewoning in Spanje te kopen, kom je ongetwijfeld de term 'Nota Simple' tegen. Dit cruciale document vormt een onmisbare schakel in het aankoopproces van je vakantiehuis in Spanje. Maar wat houdt een Nota Simple precies in en waarom is het zo belangrijk?

Bekijk

Vakantiewoning kopen aan de Belgische kust

We nemen je mee in de wereld van vakantiehuizen aan de Belgische kust: populaire plaatsen en type vakantiewoningen

Bekijk

Belgisch Paviljoen schittert op Second Home Expo in Gent

Op 9 en 10 maart a.s. is er in Flanders Expo Gent de jaarlijkse voorjaarstraditie voor toekomstige tweede verblijvers met de Second Home Expo. Met meer dan 90 standhouders uit ruim 20 landen, biedt deze beurs een uitgelezen kans om je te verdiepen in binnen- en buitenlands vastgoed.

Bekijk

Een vakantiewoning kopen via jouw vennootschap

Uiteraard kun je een vakantiewoning kopen met persoonlijke spaartegoeden, maar het is ook mogelijk om deze investering te doen via je vennootschap. Het kopen van een vakantiewoning via je vennootschap brengt verschillende voor-en nadelen met zich mee waardoor het belangrijk is om goed geïnformeerd deze stap te zetten.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden