Spaanse vastgoedkoopjes houden de Belg niet weg van de Belgische kust

Belgen kopen buitenverblijf in Spanje niet zozeer voor de spotgoedkope prijzen, wel voor het zonnige klimaat

De Belgische kust hoeft niet te vrezen voor het goedkope Spaanse vastgoed waar zoveel Belgen tuk op zijn. Negen op de tien Belgen die een buitenverblijf in Spanje kopen, doen dat niét ter vervanging van een optrekje aan de Belgische kust. De zogenaamde ‘vastgoedkoopjes’ zijn dan ook niet de belangrijkste reden waarom ze voor Spanje kiezen. Het betere weer is wél doorslaggevend.

De tijd van de grote koopjes mag dan wel voorbij zijn in Spanje, de aantrekkingskracht van een Spaans buitenverblijf op de Belgen blijft bijzonder groot. Alleen de Britten, de Fransen en de Duitsers kopen nog meer vastgoed in Spanje. Aan de Belgische kust, waar de verkoop vandaag goed standhoudt maar de topjaren voorbij zijn, wordt soms met argusogen gekeken naar de Spaanse Costa’s. Toch moet de Belgische kust niet vrezen voor concurrentie vanuit de Spaanse vastgoedmarkt. Uit onderzoek, dat 420 Belgen bevroeg die recent in een Spaans buitenverblijf investeerden, blijkt dat 91 procent van de Belgen die een buitenverblijf in Spanje kopen dat niet doet ter vervanging van een woning aan de Belgische kust. “De Belg kiest in deze niet tussen het ene of het andere. Wie een tweede verblijf koopt in Spanje, zou dat zelden ook  aan onze kust doen, en omgekeerd.”  Amper 17 procent van de tweede verblijvers in Spanje hebben zo ook een woning aan onze kust.

“Belgen die over méér dan één buitenverblijf beschikken, hebben veel vaker een pand in Spanje én in Frankrijk. Die twee landen vormen veel meer concurrentie voor elkaar, dan Spanje en de Belgische kust dat doen. Maar belangrijk, de weinige Belgen die dan toch een buitenverblijf aan onze kust en in Spanje hebben, zien volgens het onderzoek ook geen reden om plots hun pand aan de kust te verkopen.”

Betere weer

Zij die de Spaanse Costa’s verkiezen boven onze eigen kust, doen dat voornamelijk om redenen die ze aan de Belgische kust niet in de hand hebben. De belangrijkste factor daarin speelt het betere weer (83%). “Wie in Spanje koopt, doet dat om een garantie op een warm klimaat te hebben, terwijl iemand die aan de Belgische kust koopt dat bijvoorbeeld vooral zal doen omdat hij niet steeds wil vliegen."

Andere factoren die een belangrijke rol spelen om in Spanje te kopen, zijn de mogelijkheden om te ontstressen (63%) en de betere levenskwaliteit (42%).

“Niet toevallig kopen heel wat jonge ondernemers tegenwoordig in Spanje. Na enkele hectische werkweken vol fileleed en andere stressmomenten trekken ze een weekendje naar Spanje, omdat ze de knop volledig willen uitschakelen. De fysieke afstand kan daarbij soms helpen.”

Opvallend: de Spaanse lage vastgoedprijzen mogen dan wel veelbesproken zijn, ze blijken niet dé belangrijkste reden voor de Belg om er een buitenverblijf te kopen. Slechts 34 procent investeert om die reden in een tweede verblijf in Spanje.

Strak, wit en modern

Al even opmerkelijk: we kopen intussen al zoveel jaren en zo massaal vastgoed in Spanje dat we er langzaam maar zeker het straatbeeld aan het “vervlaamsen” zijn. Driekwart van de Belgen die in Spanje kopen (74%), kiezen zo voor een strak, wit pand met grote ramen. Slechts 17 procent kiest nog voor de traditionele Spaanse woning. De typische haciënda’s ruimen dan ook almaar vaker plaats voor de moderne, strakke blokken die op maat van de Vlaming gebouwd worden.

“Heel wat Walen die in Spanje kopen, zijn nog altijd verzot op de typische Spaanse woningen. Maar de Vlaming, die wil het nieuw en met veel raamwerk. De redenering is logisch: ze komen naar Spanje voor de zon en dus willen ze geen typisch Spaans pand dat net gebouwd is om het huis zo koel mogelijk te houden en de zon zoveel mogelijk buiten te houden.” Bijna de helft van de Belgen die een pand in Spanje kopen (50%), opteert voor een appartement. 29 procent koopt een villa, 14 procent een penthouse, en 7 procent een ‘geschakelde’ woning.

Bron: Azull

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een tweede verblijf kopen aan de Belgische kust

Droom je van een vakantiewoning of appartement aan de kust? Enkele tips voor wie een tweede verblijf wil kopen aan de zee.

Bekijk

Een tweede verblijf aan de Belgische kust

Wie een vakantiehuis wil kopen, hoeft het niet per se in het buitenland te zoeken. Ook onze Belgische kust heeft heel wat te bieden! Er valt altijd iets te beleven en er hangt een unieke sfeer die je in het binnenland niet vindt. Van appartementen met zeezicht tot charmante huizen in de duinen en statige belle époque-villa’s: er is voor elk wat wils!

Bekijk

Meer dan 50 % verkiest een buitenverblijf in België

Zo’n 410.000 Belgen hebben ergens een tweede verblijf en meer dan de helft hiervan heeft dit tweede verblijf in België. Volgens de Studiedienst van de Vlaamse regering zijn het er momenteel een kleine 215.000. In 75 % van de gevallen gaat het om huizen en appartementen, de overige 25 % omvatten vakantiewoningen, bungalows en chalets in verblijfsparken, op campings of recreatiegebieden.

Bekijk

Oost-Vlamingen spannen de kroon aan de kust

In geen enkele Vlaamse provincie bezitten zoveel inwoners een tweede verblijf aan de kust als in Oost-Vlaanderen. Bijna 18.000 Oost-Vlamingen zijn eigenaar van een tweede verblijf aan zee. Dat blijkt uit cijfers van het West-Vlaams provinciebedrijf Westtoer.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden