Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Spaanse vastgoedkoopjes houden de Belg niet weg van de Belgische kust

Belgen kopen buitenverblijf in Spanje niet zozeer voor de spotgoedkope prijzen, wel voor het zonnige klimaat

De Belgische kust hoeft niet te vrezen voor het goedkope Spaanse vastgoed waar zoveel Belgen tuk op zijn. Negen op de tien Belgen die een buitenverblijf in Spanje kopen, doen dat niét ter vervanging van een optrekje aan de Belgische kust. De zogenaamde ‘vastgoedkoopjes’ zijn dan ook niet de belangrijkste reden waarom ze voor Spanje kiezen. Het betere weer is wél doorslaggevend.

De tijd van de grote koopjes mag dan wel voorbij zijn in Spanje, de aantrekkingskracht van een Spaans buitenverblijf op de Belgen blijft bijzonder groot. Alleen de Britten, de Fransen en de Duitsers kopen nog meer vastgoed in Spanje. Aan de Belgische kust, waar de verkoop vandaag goed standhoudt maar de topjaren voorbij zijn, wordt soms met argusogen gekeken naar de Spaanse Costa’s. Toch moet de Belgische kust niet vrezen voor concurrentie vanuit de Spaanse vastgoedmarkt. Uit onderzoek, dat 420 Belgen bevroeg die recent in een Spaans buitenverblijf investeerden, blijkt dat 91 procent van de Belgen die een buitenverblijf in Spanje kopen dat niet doet ter vervanging van een woning aan de Belgische kust. “De Belg kiest in deze niet tussen het ene of het andere. Wie een tweede verblijf koopt in Spanje, zou dat zelden ook  aan onze kust doen, en omgekeerd.”  Amper 17 procent van de tweede verblijvers in Spanje hebben zo ook een woning aan onze kust.

“Belgen die over méér dan één buitenverblijf beschikken, hebben veel vaker een pand in Spanje én in Frankrijk. Die twee landen vormen veel meer concurrentie voor elkaar, dan Spanje en de Belgische kust dat doen. Maar belangrijk, de weinige Belgen die dan toch een buitenverblijf aan onze kust en in Spanje hebben, zien volgens het onderzoek ook geen reden om plots hun pand aan de kust te verkopen.”

Betere weer

Zij die de Spaanse Costa’s verkiezen boven onze eigen kust, doen dat voornamelijk om redenen die ze aan de Belgische kust niet in de hand hebben. De belangrijkste factor daarin speelt het betere weer (83%). “Wie in Spanje koopt, doet dat om een garantie op een warm klimaat te hebben, terwijl iemand die aan de Belgische kust koopt dat bijvoorbeeld vooral zal doen omdat hij niet steeds wil vliegen."

Andere factoren die een belangrijke rol spelen om in Spanje te kopen, zijn de mogelijkheden om te ontstressen (63%) en de betere levenskwaliteit (42%).

“Niet toevallig kopen heel wat jonge ondernemers tegenwoordig in Spanje. Na enkele hectische werkweken vol fileleed en andere stressmomenten trekken ze een weekendje naar Spanje, omdat ze de knop volledig willen uitschakelen. De fysieke afstand kan daarbij soms helpen.”

Opvallend: de Spaanse lage vastgoedprijzen mogen dan wel veelbesproken zijn, ze blijken niet dé belangrijkste reden voor de Belg om er een buitenverblijf te kopen. Slechts 34 procent investeert om die reden in een tweede verblijf in Spanje.

Strak, wit en modern

Al even opmerkelijk: we kopen intussen al zoveel jaren en zo massaal vastgoed in Spanje dat we er langzaam maar zeker het straatbeeld aan het “vervlaamsen” zijn. Driekwart van de Belgen die in Spanje kopen (74%), kiezen zo voor een strak, wit pand met grote ramen. Slechts 17 procent kiest nog voor de traditionele Spaanse woning. De typische haciënda’s ruimen dan ook almaar vaker plaats voor de moderne, strakke blokken die op maat van de Vlaming gebouwd worden.

“Heel wat Walen die in Spanje kopen, zijn nog altijd verzot op de typische Spaanse woningen. Maar de Vlaming, die wil het nieuw en met veel raamwerk. De redenering is logisch: ze komen naar Spanje voor de zon en dus willen ze geen typisch Spaans pand dat net gebouwd is om het huis zo koel mogelijk te houden en de zon zoveel mogelijk buiten te houden.” Bijna de helft van de Belgen die een pand in Spanje kopen (50%), opteert voor een appartement. 29 procent koopt een villa, 14 procent een penthouse, en 7 procent een ‘geschakelde’ woning.

Bron: Azull

Gerelateerde berichten

Bekijk

Vakantiewoning kopen aan de Belgische kust

We nemen je mee in de wereld van vakantiehuizen aan de Belgische kust: populaire plaatsen en type vakantiewoningen

Bekijk

Belgisch Paviljoen schittert op Second Home Expo in Gent

Op 9 en 10 maart a.s. is er in Flanders Expo Gent de jaarlijkse voorjaarstraditie voor toekomstige tweede verblijvers met de Second Home Expo. Met meer dan 90 standhouders uit ruim 20 landen, biedt deze beurs een uitgelezen kans om je te verdiepen in binnen- en buitenlands vastgoed.

Bekijk

Krediet bij Belgische bank voor buitenlands vakantieverblijf

Hoe zit het met geld lenen voor een buitenlands vakantieverblijf bij een Belgische bank? Ontdek de mogelijkheden

Bekijk

Wat is een NIE-nummer?

Waarom heb je het nodig en hoe vraag je het aan? Wat is het verschil met het NIF-nummer? Wij zetten het op een rij

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden