Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Een tweede verblijf in Italië

Met bergen, stranden, meren, wijngaarden en cultuursteden is Italië een uitgestrekt en divers land. Die verschillen weerspiegelen zich ook op de vastgoedmarkt. Er is een groot aanbod en de prijzen, die gestabiliseerd zijn na de daling van de voorbije jaren, schommelen van 90.000 euro voor een huis op het platteland tot 3 miljoen euro voor een villa aan de kust. Echter is het ook mogelijk om een woning in Italië voor 1 euro te kopen.

Regionale verschillen

In de volledige Italiaanse vastgoedsector is het aantal transacties de voorbije jaren toegenomen. Er is echter een groot verschil tussen de huizenmarkt voor permanente bewoning en die voor vakantiewoningen. Enerzijds is het voor Italianen zelf niet eenvoudig om een hypotheek te krijgen. Anderzijds is er een grote internationale vraag naar tweede verblijven in Italië.

Voor buitenlanders is het een goed moment om een vakantiewoning te kopen want er is een groot aanbod en de prijzen zijn lager dan voor de crisis, zeker in opkomende regio’s zoals Piemonte, Le Marche en op het Italiaanse platteland in het algemeen. Van grote prijsdalingen zoals in het verleden is geen sprake meer. Maar dat verwachten de buitenlandse kopers niet. Ze zijn bereid om een meerprijs te betalen voor hun verwachtingen.

Belastingen voor tweede verblijf in Italië

Voor een tweede verblijf in Italië betaal je een overdrachtsbelasting van 9% voor de woning en 15% voor het terrein. Deze percentages gelden voor het hele land en worden berekend op basis van de kadastrale waarde van de woning en de gemiddelde waarde van het type terrein. Bijvoorbeeld: een wijngaard in Toscane heeft een hogere waarde dan een weiland in Puglia.

Als eigenaar van een woning in Italië moet je rekening houden met jaarlijks terugkerende belastingen. De IMU, gelijkaardig aan onze onroerende voorheffing, wordt berekend op de kadastrale waarde van de woning. Gemeentes mogen het percentage zelf bepalen tussen 0,46% en 1,06%. De TASI (variabele gemeentetaksen) en de TARI (belasting voor huisvuilophaling) zijn regionaal vastgelegd. Hoe groter de woning, hoe meer taksen je betaalt. Je moet rekenen op gemiddeld 500 euro gemeentebelastingen per jaar.

Let op: in Italië moet je als eigenaar zelf weten welke belastingen je verschuldigd bent, en hoeveel, wanneer en op welke manier je ze dient te betalen.

Informeer je goed vooraf

Bereid je goed voor als je eraan denkt om een tweede verblijf te kopen in Italië. Denk na hoeveel mensen er in de woning moeten kunnen slapen en of je ze ook wil verhuren. Zorg dat de feitelijke situatie overeenstemt met de administratieve en kadastrale situatie. Ga na of de verkoper de enige eigenaar is, zodat er achteraf niet plots mede-eigenaars opduiken (bv. door erfenis of schenking). Het kan ook geen kwaad om bouwmisdrijven te laten opsporen. Ga na of het aanwezige zwembad zeker legaal is, en wat de bouwvoorschriften zijn in de regio zodat je weet welke verbouwingen en aanpassingen je mag doen aan de woning.

Je kan je laten begeleiden door een expert, zoals een lokale makelaar die goed Italiaans spreekt. Zo vermijd je problemen en moeilijkheden en zorg je ervoor dat de aankoop van je droomhuis in Italië vlot verloopt!

Gerelateerde berichten

Bekijk

Tweede verblijf in Italië: juridische aspecten

De aankoop van een tweede huis in het buitenland kan spannend zijn, maar ook riskant. Voordat je een handtekening zet onder een koopcontract voor een huis in Italië, is het verstandig om de juridische aspecten goed te checken. Hieronder een aantal tips voor een veilige aankoop.

Bekijk

Een tweede huis kopen in Italië: hier moet u rekening mee houden

Droomt u zoals velen van een tweede huis in Italië? We zetten enkele zaken op een rijtje waarmee u rekening moet houden. Misschien bent u binnenkort wel de gelukkige eigenaar van een vakantiewoning in La Bella Italia!  

Bekijk

In 7 stappen een vakantiewoning kopen in Italië

Een vakantiehuis in La Bella Italia: per favore si! Het koopproces van een huis in Italië bestaat uit enkele stappen. We zetten ze op een rijtje.  

Bekijk

Een thuis iets verder weg van huis

Tips om je vakantiewoning in te richten en te stylen. Een vakantiewoning onder de zon doet dromen. Vaak gaat er een gedetailleerde zoektocht aan vooraf naar de perfecte locatie, stijl, uitzicht, omgeving… 

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden