Bezoek de beurs

Een tweede huis kopen in Italië: hier moet u rekening mee houden

Droomt u zoals velen van een tweede huis in Italië? We zetten enkele zaken op een rijtje waarmee u rekening moet houden. Misschien bent u binnenkort wel de gelukkige eigenaar van een vakantiewoning in La Bella Italia!

Het Italiaanse makelaarssysteem

Wanneer u op zoek gaat naar een tweede woning in Italië, moet u op de hoogte zijn van de verschillen tussen de makelaardij in Italië en het Belgische en Nederlandse makelaarssysteem. Bij ons is makelaar een vrij beroep, in Italië een beschermd beroep. Dit betekent dat enkel een erkend makelaar mag bemiddelen bij de aankoop en verkoop van vastgoed. Daarnaast mag de Italiaanse makelaar de belangen behartigen van zowel koper als verkoper. Hij vervult hierbij de rol van bemiddelaar: hij brengt beide partijen samen om een akkoord te bereiken. De makelaar heeft het recht om aan de koper én aan de verkoper een vergoeding aan te rekenen. Het is verstandig om na te gaan of de makelaar met wie u van plan bent samen te werken werkelijk bevoegd is en een makelaarslicentie heeft.

Hypotheek bij uw eigen bank

Om uw Italiaanse vakantiewoning te financieren kunt u een hypotheek aanvragen maar de procedure is behoorlijk complex. Alles moet vertaald worden door een beëdigd vertaler, wat veel geld kost en vaak enkele maanden duurt. Soms wordt de aanvraag alsnog afgekeurd. Als het lukt om een hypotheek te krijgen, moet u als buitenlander 40 procent zelf kunnen inleggen. De beste oplossing is om bij uw bank in België of Nederland een hypotheek te nemen op de overwaarde van uw woning en met dat geld een deel van het Italiaanse huis te betalen.

Codice fiscale

U heeft een fiscale code nodig om in Italië een huis te kopen en een bankrekening te openen. Deze kunt u gratis (online) aanvragen bij de Agenzia delle Entrate.

Agrarisch voorrangsrecht

Een woning gevonden in Italië? Dan is het aan te raden om het agrarisch voorrangsrecht in het koopcontract op te nemen als opschortende voorwaarde. In Italië geldt dat landbouwers het recht hebben om een aangrenzend perceel te kopen. Ze moeten geïnformeerd worden over de verkoop en kunnen het tot dertig dagen kopen aan dezelfde voorwaarde. Als u de buren niet informeert over de verkoop, kan dit tot één jaar teruggedraaid worden. Ook al heeft de verkoper een goed contact met de buren: dit risico loopt u liever niet.

Strenge bouwvoorschriften

In Italië heeft u een officiële vergunning nodig als u iets aan uw woning wil veranderen. Als u die niet aanvraagt, kunt u problemen krijgen als u de woning ooit opnieuw wil verkopen en u kunt er ook een boete voor krijgen. De strenge bouwvoorschriften hebben onder andere te maken met de aardbevingsgevoeligheid van Italië. Een ingenieur moet uitrekenen of een verbouwing verantwoord is en of er bijvoorbeeld extra steunpilaren nodig zijn.

Subsidies voor verbouwingen

Wie een woning verbouwt in Italië kan verschillende subsidies krijgen. Zo is er de Ecobonus om een huis duurzamer te maken, en u kunt een subsidie krijgen als u uw woning aardbevingbestendig laat maken. Een warmtepomp, betere isolatie en andere energievriendelijke ingrepen worden voor 110 procent vergoed. Hou er rekening mee dat het niet eenvoudig is om goeie werkmannen te vinden, aangezien iedereen door de vele subsidies nu zijn huis wil verbouwen.

Droomt u van een vakantiewoning in La Bella Italia? Op onze beurzen vindt u een schat aan informatie, of neem vrijblijvend contact met ons op.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Huis in Spanje kopen? Houd rekening met bijkomende kosten

Wil je een tweede verblijf kopen in Spanje? Vergeet de kosten koper niet! De meest voorkomende bijkomende kosten lees je hier:

Bekijk

Huis in Spanje kopen? Alle belangrijke documenten op een rij

Verzamel voor een veilige koop de belangrijkste documenten over je Spaanse woning. Lees er hier meer over

Bekijk

Vakantiehuis kopen in Duitsland: alles over belastingzaken

Denk je aan het kopen van een huis in Duitsland? Dan wil je alles weten over belastingzaken. Lees hier meer

Bekijk

Aangeven Spaanse woning voor belasting in België

Wanneer je een Spaanse woning bezit of deels bezit, is het van belang om het aangeven van je Spaanse verblijf niet te vergeten. Waar moet je allemaal aan denken bij de belastingaangifte in België en hoe werkt dit juist? In onderstaand artikel lees je hier meer over.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden