Bezoek de beurs

3 - 4 juni | Antwerp Expo Antwerpen | 10:00 – 17:00 uur

In 7 stappen een vakantiewoning kopen in Italië

Een vakantiehuis in La Bella Italia: per favore si! Het koopproces van een huis in Italië bestaat uit enkele stappen. We zetten ze op een rijtje.

Stap 1: financiering en locatie
Bepaal welk bedrag u wil/kan uitgeven. Hou er rekening mee dat het niet makkelijk is om een hypotheek te krijgen voor een woning in Italië; meestal beperkt dit zich tot 60% van de koopprijs. Begin niet te zoeken voor het financiële plaatje duidelijk is. De prijzen verschillen sterk per regio. Voor een huis met zicht op zee betaalt u meer. Vaak zijn appartementen op de verdieping ook duurder dan op het gelijkvloers.

Stap 2: zoektocht en bezichtiging(en)
U kan een woning zoeken op het internet. Meer begeleiding nodig? Dan kan u een beroep doen op een Italiaanse vastgoedmakelaar. Hou er rekening mee dat u een commissie betaalt als het tot een aankoop komt. Eens u uw oog laten vallen hebt op een woning, is het tijd om een bezoek te brengen samen met de makelaar. Idealiter bezoekt u een aantal huizen per dag, maar dit is niet altijd mogelijk omdat de makelaar telkens een afspraak moet maken met de verkoper.

Stap 3: een bod uitbrengen
Wanneer u besloten hebt om een vakantiewoning te kopen, is de volgende stap een schriftelijk bod uitbrengen. De proposta d’acquisto moet bepaalde informatie bevatten, zoals de gegevens van verkoper en koper, de kadastrale gegevens van het pand en de prijs. Het document wordt getekend door koper en verkoper. Bij het indienen van de proposta doet de koper een aanbetaling aan de verkoper.

Stap 4: de onderzoeken
Vervolgens is het tijd voor de verifiche: de onderzoeken naar de conformiteit van de woning. Koop nooit een huis waar geen verifiche plaatsgevonden hebben. Dit onderzoek gebeurt het best door een geometra, een deskundige op vlak van regelgeving en op bouwkundig gebied. Stelt de geometra afwijkingen vast, dan moet de verkoper zorgen dat het opgelost wordt. De verkoper moet ook documenten voorleggen die aantonen dat de installaties van gas, water en elektriciteit in de woning voldoen aan de normen.

Stap 5: het koopcontract
Bij het tekenen van de compromesso wordt er een tweede aanbetaling gedaan (vaak 30% van de koopsom). Deze gebeurt vrijwel altijd via een Italiaanse bankrekening dus zorg dat u er één opent. U hebt ze ook nodig voor later in het koopproces.

Stap 6: ondertekenen van de akte
Daarna wordt de rogito (akte) ondertekend bij de notaris en worden de sleutels overgedragen. U betaalt nu ook het resterende bedrag van de koopprijs.

Stap 7: de laatste loodjes
Neem contact op met de nutsbedrijven en de gemeente om te melden dat u de nieuwe eigenaar bent van de woning. Verder is het goed om een brandverzekering of inboedelverzekering af te sluiten.
Nu bent u volledig klaar om volop te genieten van la dolce vita uw Italiaanse vakantiewoning!

Meer info nodig over vakantiehuizen in Italië? Kom langs op onze beurzen in Nederland of België of contacteer ons.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Huis in Spanje kopen? Houd rekening met bijkomende kosten

Wil je een tweede verblijf kopen in Spanje? Vergeet de kosten koper niet! De meest voorkomende bijkomende kosten lees je hier:

Bekijk

Huis in Spanje kopen? Alle belangrijke documenten op een rij

Verzamel voor een veilige koop de belangrijkste documenten over je Spaanse woning. Lees er hier meer over

Bekijk

Vakantiehuis kopen in Duitsland: alles over belastingzaken

Denk je aan het kopen van een huis in Duitsland? Dan wil je alles weten over belastingzaken. Lees hier meer

Bekijk

Aangeven Spaanse woning voor belasting in België

Wanneer je een Spaanse woning bezit of deels bezit, is het van belang om het aangeven van je Spaanse verblijf niet te vergeten. Waar moet je allemaal aan denken bij de belastingaangifte in België en hoe werkt dit juist? In onderstaand artikel lees je hier meer over.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden