Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Tweede verblijf in Italië: juridische aspecten

De aankoop van een tweede huis in het buitenland kan spannend zijn, maar ook riskant. Voordat je een handtekening zet onder een koopcontract voor een huis in Italië, is het verstandig om de juridische aspecten goed te checken. Hieronder een aantal tips voor een veilige aankoop.

Een mondelinge overeenkomst is niet bindend

In Italië geldt dat alleen schriftelijke overeenkomsten rechtsgeldig zijn. Een mondelinge belofte van de verkoper om iets te regelen of te veranderen, is dus niet afdwingbaar. Zorg ervoor dat alle afspraken en voorwaarden schriftelijk in het contract worden vastgelegd.

Controleer de verkoper en het eigendom

Controleer goed of de verkoper de rechtmatige en enige eigenaar is van het onroerend goed. Het is in de praktijk voorgekomen dat achteraf bleek dat de verkoper niet de enige eigenaar was. De koper kon het huis daardoor niet kopen en had al borg betaald. Controleer ook of het huis voldoet aan de bouwvoorschriften. Als dat niet het geval is, kan dat grote problemen opleveren.

Zorg voor de juiste documenten

Voor de aankoop van een huis in Italië heb je een 'codice fiscale' nodig, een Italiaans fiscaal nummer. Zonder deze code is veel niet mogelijk, zoals het openen van een bankrekening en het kopen van een telefoonabonnement. Vraag deze code dus ruim van tevoren aan. Ook moet de notaris dit nummer vermelden in de akte van overdracht.

huis kopen italie juridische aspecten

Twee stappen naar een koopcontract

Meestal verloopt de aankoop van een huis in Italië in twee stappen:

1. Voorlopig koopcontract: hierin worden de belangrijkste afspraken vastgelegd, zoals de prijs en voorwaarden. Dit contract is nog niet bindend.

2. Definitieve koopakte: de notaris regelt de formele overdracht en registratie van het huis op naam van de koper. Vanaf dit moment is de koop definitief.

 
 

Gerelateerde berichten

Bekijk

Wat is een Nota Simple en waarom is het cruciaal?

Wanneer je overweegt om een vakantiewoning in Spanje te kopen, kom je ongetwijfeld de term 'Nota Simple' tegen. Dit cruciale document vormt een onmisbare schakel in het aankoopproces van je vakantiehuis in Spanje. Maar wat houdt een Nota Simple precies in en waarom is het zo belangrijk?

Bekijk

Een vakantiewoning kopen via jouw vennootschap

Uiteraard kun je een vakantiewoning kopen met persoonlijke spaartegoeden, maar het is ook mogelijk om deze investering te doen via je vennootschap. Het kopen van een vakantiewoning via je vennootschap brengt verschillende voor-en nadelen met zich mee waardoor het belangrijk is om goed geïnformeerd deze stap te zetten.

Bekijk

Tips & tricks voor vastgoedinvesteringen in Dubai

Ontdek slimme tips, beste investeringsopties en efficiënte manieren om te investeren

Bekijk

Zon, zee, strand en slim investeren

Op zoek naar informatie over een huis kopen in Spanje? Volg dit stappenplan met tips en je zoektocht kan beginnen

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden