Bezoek de beurs

20 - 21 Januari 2024 | Mecc Maastricht | 10:00 – 17:00 uur 9 - 10 maart 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Tweede verblijf in Italië: juridische aspecten

De aankoop van een tweede huis in het buitenland kan spannend zijn, maar ook riskant. Voordat je een handtekening zet onder een koopcontract voor een huis in Italië, is het verstandig om de juridische aspecten goed te checken. Hieronder een aantal tips voor een veilige aankoop.

Een mondelinge overeenkomst is niet bindend

In Italië geldt dat alleen schriftelijke overeenkomsten rechtsgeldig zijn. Een mondelinge belofte van de verkoper om iets te regelen of te veranderen, is dus niet afdwingbaar. Zorg ervoor dat alle afspraken en voorwaarden schriftelijk in het contract worden vastgelegd.

Controleer de verkoper en het eigendom

Controleer goed of de verkoper de rechtmatige en enige eigenaar is van het onroerend goed. Het is in de praktijk voorgekomen dat achteraf bleek dat de verkoper niet de enige eigenaar was. De koper kon het huis daardoor niet kopen en had al borg betaald. Controleer ook of het huis voldoet aan de bouwvoorschriften. Als dat niet het geval is, kan dat grote problemen opleveren.

Zorg voor de juiste documenten

Voor de aankoop van een huis in Italië heb je een 'codice fiscale' nodig, een Italiaans fiscaal nummer. Zonder deze code is veel niet mogelijk, zoals het openen van een bankrekening en het kopen van een telefoonabonnement. Vraag deze code dus ruim van tevoren aan. Ook moet de notaris dit nummer vermelden in de akte van overdracht.

huis kopen italie juridische aspecten

Twee stappen naar een koopcontract

Meestal verloopt de aankoop van een huis in Italië in twee stappen:

1. Voorlopig koopcontract: hierin worden de belangrijkste afspraken vastgelegd, zoals de prijs en voorwaarden. Dit contract is nog niet bindend.

2. Definitieve koopakte: de notaris regelt de formele overdracht en registratie van het huis op naam van de koper. Vanaf dit moment is de koop definitief.

 
 

Gerelateerde berichten

Bekijk

Emigreren naar Spanje en Belgisch pensioen blijven ontvangen

Wat gebeurt er met je Belgische pensioen onder de Spaanse zon? Lees er hier meer over

Bekijk

Aankoopproces Spanje en België – de verschillen

Ontdek onder andere de gelijkenissen, verschillen en taken van een Spaanse notaris en advocaat vs. België

Bekijk

Verhuren tweede woning in Spanje: belastingen en regels

Wat komt er kijken bij de verhuur in Spanje? Wij zetten de belangrijkste punten op een rij

Bekijk

Erfbelasting in Spanje: wat kan ik verwachten?

Erf je als inwoner van België een huis in Spanje dan zijn er diverse aspecten om rekening mee te houden. Lees er hier meer over

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden