Bezoek de beurs

3 - 4 juni | Antwerp Expo Antwerpen | 10:00 – 17:00 uur

5 tips om een tweede verblijf te kopen

De laatste jaren kiezen steeds meer Belgen voor een tweede verblijf. De toppers zijn landen met een warm klimaat en veel zon zoals Spanje, Frankrijk, Portugal en Italië. Ook een vakantiewoning in eigen land wordt populairder. Heb je plannen om een tweede verblijf te kopen? Hou dan deze vijf tips in het achterhoofd.

Investeren in vastgoed
Door de historisch lage rente is het voordelig om geld te lenen. Daarnaast zijn veel mensen op zoek naar een goede manier om hun spaargeld te investeren, want het klassieke spaarboekje brengt niks meer op en beleggingen houden meer risico’s in. Bovendien zijn Belgen geboren met een baksteen in de maag en hebben ze veel vertrouwen in vastgoed. Volgens een onderzoek van ING Bank is 57% ervan overtuigd dat de vastgoedprijzen nooit zullen dalen.

Om al deze redenen zit investeren in vastgoed, voor eigen gebruik en/of om te verhuren, al een tijd in de lift. Tijdens de coronacrisis in 2020 nam de vraag naar vastgoed nauwelijks af. Integendeel, het zette veel mensen extra aan om van het leven te genieten, bijvoorbeeld door eindelijk dat tweede verblijf aan zee te kopen waar ze al zo lang van droomden.

Vijf tips voor de vakantiewoning van je dromen

1.      Tweede verblijf in het buitenland
Veel Belgen kopen een tweede woning in het buitenland. De populairste landen zijn Spanje, Frankrijk, Portugal, Italië, Duitsland en Nederland. Ben je van plan een vakantiewoning te kopen in het buitenland? Hou er dan rekening mee dat elk land eigen regels heeft op vlak van belastingen en erfrecht. Bovendien val je zowel onder de Belgische als de buitenlandse fiscus, en kunnen er bijkomende fiscale verschillen zijn tussen steden, provincies en regio’s.

Er is nog een ander belangrijk verschil tussen België en het buitenland. In België is het de notaris die de aankoop afhandelt, terwijl die in de meeste andere landen een beperktere rol heeft. In het buitenland werk je vaak samen met een vastgoedadvocaat. Sowieso is het goed om je te laten begeleiden door iemand die het land en de wetten goed kent én de taal spreekt.

2.      Tweede verblijf in vakantiepark of recreatiepark
Kies je voor een appartement of woning in een vakantiepark? Hou dan rekening met gemeenschappelijke kosten. Naast vaste kosten (bv. syndicus, schoonmaak van de trappen, onderhoud van de tuin,…) zijn er kosten die moeilijker te voorzien zijn. Denk aan problemen met de verwarmingsinstallaties, verstoppingen in de afvoerkanalen… Het is mogelijk dat de huidige bewoners al een renovatie hebben goedgekeurd, waar jij als toekomstige/nieuwe mede-eigenaar mee voor moet betalen. Zorg dat je goed op de hoogte bent van alles wat er werd besproken, bijvoorbeeld via de syndicus.

3.      In eigen naam of op naam van de kinderen?
Denk na over hoe je het vastgoed wil kopen:

·        In eigen naam: je erfgenamen zullen erfbelasting betalen bij je overlijden. Het bedrag hangt vooral af van de waarde van het vastgoed en de familiale band. In rechte lijn (bv. van ouder naar kind) en tussen partners wordt de laagste schijf belast aan 3% en de hoogste aan 27 à 30%.

·        Op naam van de kinderen: hiermee voorkom je dat je erfgenamen erfbelasting betalen. Het gaat om een gesplitste aankoop, waarbij de erfgenamen de blote eigendom verwerven en jijzelf het vruchtgebruik behoudt. Denk goed na voor je overgaat tot een gesplitste aankoop, bv. als je niet zo’n goeie relatie hebt met je (schoon)kinderen of als je de vakantiewoning later wil verkopen.

4.      Dubbele kosten
Net als voor je hoofdwoning, heb je voor je tweede verblijf kosten die blijven doorlopen: brandverzekering, elektriciteit, verwarming, afvalverwerking,… Naast deze vaste kosten moet je ook belastingen betalen. De meeste Belgische steden en gemeentes heffen een belasting op tweede woningen. In het buitenland gelden specifieke regels. Informeer je vooraf bij een specialist, zodat je weet met welke kosten je rekening moet houden.

5.      Financiering van je vakantiewoning
Het is verstandig om een hypothecaire lening af te sluiten voor je tweede verblijf, tenzij je over een grote spaarreserve beschikt. Het voordeel van een hypothecair krediet is dat het je een belastingvermindering kan opleveren. Voor een tweede woning valt dit namelijk onder het stelsel van langetermijnsparen. Hierbij kan je 30% belastingvoordeel krijgen op de kapitaalaflossingen en de premies van de schuldsaldoverzekering. Let wel: in de praktijk kan het fiscaal voordeel maximaal 700 euro bedragen. Als je je tweede verblijf verhuurt, kan je de interesten aftrekken van het onroerend inkomen.

Als je nog een hypotheek hebt op je gezinswoning, kan je het deel van dit krediet dat je al afgelost hebt opnieuw gebruiken om je tweede verblijf aan te kopen.

Een andere mogelijkheid is een bulletkrediet. Hierbij betaal je tijdens de looptijd van de lening enkel de interesten. Op de eindvervaldag betaal je het geleende bedrag in één keer terug. Dit is interessant voor kopers die een groot geldbedrag verwachten, bv. van een erfenis of groepsverzekering.

Je kan trouwens je groepsverzekering (waarmee je spaart voor een aanvullend pensioen) ook gebruiken om een tweede verblijf te financieren. Een deel van de verworven reserves wordt dan gebruikt voor de aankoop. Hier zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden dus informeer je goed bij je bank.

En tenslotte, neem bij de aanschaf van een tweede verblijf nooit overhaaste beslissingen. Bezoek een of meerdere malen de Second Home expo om u goed te laten informeren en lees ook de nuttige artikelen op deze website over het financieren van een tweede verblijf, belastingen tweede verblijf, en tips om uw vakantiewoning te verhuren.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Vakantiehuisje kopen? Hier moet je allemaal aan denken

Een aantal punten op een rij die je op weg helpen bij het kopen van een vakantiehuisje: van locatie tot budget en onderhoud

Bekijk

Huis in Spanje kopen? Houd rekening met bijkomende kosten

Wil je een tweede verblijf kopen in Spanje? Vergeet de kosten koper niet! De meest voorkomende bijkomende kosten lees je hier:

Bekijk

Huis in Spanje kopen? Alle belangrijke documenten op een rij

Verzamel voor een veilige koop de belangrijkste documenten over je Spaanse woning. Lees er hier meer over

Bekijk

Aangeven Spaanse woning voor belasting in België

Wanneer je een Spaanse woning bezit of deels bezit, is het van belang om het aangeven van je Spaanse verblijf niet te vergeten. Waar moet je allemaal aan denken bij de belastingaangifte in België en hoe werkt dit juist? In onderstaand artikel lees je hier meer over.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden