Recordaantal Belgen koopt Spaans buitenverblijf

Een recordaantal Belgen kocht in 2015 een buitenverblijf in Spanje. Dat blijkt uit statistieken van de Spaanse registratiekantoren. Bovendien blijkt dat een derde van hen voor nieuwbouw opteert.

Maar liefst 2.907 Belgen kochten in 2015 een buitenverblijf in Spanje. Dat betekent een stijging met 1,3 procent in vergelijking met 2014, en het zijn er ruim drie en een halve keer meer dan in 2010. Daarmee prijken de Belgen internationaal op een vierde plaats. Enkel Britten, Fransen en Duitsers kopen in absolute cijfers nog meer Spaans vastgoed.

Als er rekening wordt gehouden met het totaal aantal inwoners zijn de Belgen zelfs de absolute koplopers wat Spaans vastgoed betreft, gevolgd door de Noren.

Het nieuwe record is opmerkelijk, gezien de stijging van de Spaanse vastgoedprijzen vorig jaar met 6,6 procent. In 2010 kostte een Spaans buitenverblijf nog gemiddeld 170.000 euro. Vorig jaar was dat al gestegen tot 240.000 euro. Maar vandaag kan je nog altijd een mooi Spaans buitenverblijf kopen vanaf 160.000 euro, nieuwbouw en inclusief zeezicht. En je bent zeker van een meerwaarde bij verkoop, want de huizenprijzen in Spanje stijgen met zo’n vijf procent per jaar.

Opmerkelijk is dat Belgen meer dan andere buitenlanders voor nieuwbouw kiezen. Een derde van de Belgen dat vorig jaar een Spaans buitenverblijf kocht, opteerde voor nieuwbouw, terwijl het gemiddelde voor alle buitenlanders op 22 procent ligt. Naast onze eigen woning moet nu ook de vakantiewoning meer en meer aan alle eisen voldoen. De Belg bouwt of verbouwt zijn tweede verblijf steeds vaker naar zijn eigen smaak.

Daarnaast is oppervlakte voor veel Belgen een belangrijke maatstaf: ongeveer de helft kocht een pand van meer dan 80 vierkante meter, iets meer dan een vierde kocht een woning groter dan 100 vierkante meter.

In totaal werden vorig jaar 46.728 Spaanse woningen verkocht aan buitenlanders. Vooral de Costa Blanca en de Costa del Sol zijn populair.

Belgen kopen het vaakst een tweede verblijf in eigen land, gevolgd door Frankrijk en Spanje.

bron: Nieuwsblad.be

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een antwoord op al je vragen over een tweede verblijf

Denk je eraan om een tweede verblijf te kopen? Dan zit je misschien met heel wat vragen. Wij geven een antwoord op de meest gestelde vragen over vakantiewoningen in België en het buitenland.

 

Bekijk

Costa Blanca geliefd bij Belgen voor tweede verblijf in Spanje

De Belgen gaan graag op vakantie naar Spanje. Velen hebben een zwak voor de Costa Blanca, in de provincie Alicante. In 2020 kochten 2.105 Belgen er een tweede woning. Dit is een stijging van maar liefst 425% sinds 2010.

Bekijk

Is dit het moment om te investeren in Spaans vastgoed?

Hou je van Spanje en denk je eraan om er een tweede huis te kopen? Misschien is dit het moment om te investeren in Spaans vastgoed.

Bekijk

Een vakantiewoning kopen op Ibiza

De aangename temperaturen, het goede uitgaansleven en de vele mooie stranden maken het eiland tot een populaire bestemming voor een tweede huis.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden