Recordaantal Belgen koopt Spaans buitenverblijf

Een recordaantal Belgen kocht in 2015 een buitenverblijf in Spanje. Dat blijkt uit statistieken van de Spaanse registratiekantoren. Bovendien blijkt dat een derde van hen voor nieuwbouw opteert.

Maar liefst 2.907 Belgen kochten in 2015 een buitenverblijf in Spanje. Dat betekent een stijging met 1,3 procent in vergelijking met 2014, en het zijn er ruim drie en een halve keer meer dan in 2010. Daarmee prijken de Belgen internationaal op een vierde plaats. Enkel Britten, Fransen en Duitsers kopen in absolute cijfers nog meer Spaans vastgoed.

Als er rekening wordt gehouden met het totaal aantal inwoners zijn de Belgen zelfs de absolute koplopers wat Spaans vastgoed betreft, gevolgd door de Noren.

Het nieuwe record is opmerkelijk, gezien de stijging van de Spaanse vastgoedprijzen vorig jaar met 6,6 procent. In 2010 kostte een Spaans buitenverblijf nog gemiddeld 170.000 euro. Vorig jaar was dat al gestegen tot 240.000 euro. Maar vandaag kan je nog altijd een mooi Spaans buitenverblijf kopen vanaf 160.000 euro, nieuwbouw en inclusief zeezicht. En je bent zeker van een meerwaarde bij verkoop, want de huizenprijzen in Spanje stijgen met zo’n vijf procent per jaar.

Opmerkelijk is dat Belgen meer dan andere buitenlanders voor nieuwbouw kiezen. Een derde van de Belgen dat vorig jaar een Spaans buitenverblijf kocht, opteerde voor nieuwbouw, terwijl het gemiddelde voor alle buitenlanders op 22 procent ligt. Naast onze eigen woning moet nu ook de vakantiewoning meer en meer aan alle eisen voldoen. De Belg bouwt of verbouwt zijn tweede verblijf steeds vaker naar zijn eigen smaak.

Daarnaast is oppervlakte voor veel Belgen een belangrijke maatstaf: ongeveer de helft kocht een pand van meer dan 80 vierkante meter, iets meer dan een vierde kocht een woning groter dan 100 vierkante meter.

In totaal werden vorig jaar 46.728 Spaanse woningen verkocht aan buitenlanders. Vooral de Costa Blanca en de Costa del Sol zijn populair.

Belgen kopen het vaakst een tweede verblijf in eigen land, gevolgd door Frankrijk en Spanje.

bron: Nieuwsblad.be

Gerelateerde berichten

Bekijk

Belangrijke documenten voor wie een huis koopt in Spanje

Wil een vakantiewoning kopen in Spanje? Een goed idee want Spanje heeft veel te bieden: mooi weer, lekker eten, een rijke cultuur, een rustig levenstempo. Toch moet je met een aantal zaken rekening houden als je een tweede woning wil kopen in Spanje. Je moet over een aantal juridische documenten beschikken. Sommige moet je aanvragen bij de Spaanse overheid en dat gaat niet altijd snel doordat de bureaucratie groot en log is. Begin er dus op tijd mee. Of vraag de makelaar waar je de woning koopt om je te helpen bij dit proces. We geven je een overzicht van de juridische documenten die je nodig hebt.

Bekijk

Je bent jong en je wilt wat: een tweede verblijf

Al een kwart van de hypothecaire leningen dient voor de aankoop van een tweede verblijf. Dat zegt BNP Paribas Fortis. En opvallend: daar zitten heel wat dertigers tussen. “De combinatie van de investering en er zelf plezier aan beleven trekt jongere kopers aan.”
Eén op de vier hypothecaire kredieten die marktleider BNP Paribas Fortis in 2018 verstrekte, was bestemd voor de aankoop van een tweede verblijf. Het jaar voordien was dat één op de vijf. De verklaring voor die stijging is niet ver te zoeken: we vinden de lage rente op de spaarrekeningen niet aanlokkelijk en in aandelen beleggen is riskant, dus kiezen we voor de zekerheid die vastgoed biedt.

 

Bekijk

David is amper 35 jaar, maar kocht al een buitenverblijf in Spanje

De Belg koopt almaar vroeger een tweede verblijf in Spanje. Zo is een op de drie amper tussen de 30 en 40 jaar. Ook David, amper 35, heeft samen met zijn vriendin geïnvesteerd in een buitenverblijf in het zuiden van Spanje. “Daar krijg je drie keer zo veel voor je geld dan in België.”

Bekijk

Pensioentoezegging lokt bedrijfsleiders naar tweede verblijf in Spanje

Een tweede verblijf kopen in Spanje blijft populair voor de Belg. Uit een marktonderzoek, blijkt dat vorig jaar 4.100 tweede verblijven in Spanje aan Belgen werden verkocht. Dat zijn gemiddeld elf woningen per dag. Steeds vaker worden die woningen aangekocht door bedrijfsleiders en zelfstandigen via een vennootschap dankzij het vroegtijdig vrijmaken van pensioenkapitalen (IPT).

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.