Recordaantal Belgen koopt Spaans buitenverblijf

Een recordaantal Belgen kocht in 2015 een buitenverblijf in Spanje. Dat blijkt uit statistieken van de Spaanse registratiekantoren. Bovendien blijkt dat een derde van hen voor nieuwbouw opteert.

Maar liefst 2.907 Belgen kochten in 2015 een buitenverblijf in Spanje. Dat betekent een stijging met 1,3 procent in vergelijking met 2014, en het zijn er ruim drie en een halve keer meer dan in 2010. Daarmee prijken de Belgen internationaal op een vierde plaats. Enkel Britten, Fransen en Duitsers kopen in absolute cijfers nog meer Spaans vastgoed.

Als er rekening wordt gehouden met het totaal aantal inwoners zijn de Belgen zelfs de absolute koplopers wat Spaans vastgoed betreft, gevolgd door de Noren.

Het nieuwe record is opmerkelijk, gezien de stijging van de Spaanse vastgoedprijzen vorig jaar met 6,6 procent. In 2010 kostte een Spaans buitenverblijf nog gemiddeld 170.000 euro. Vorig jaar was dat al gestegen tot 240.000 euro. Maar vandaag kan je nog altijd een mooi Spaans buitenverblijf kopen vanaf 160.000 euro, nieuwbouw en inclusief zeezicht. En je bent zeker van een meerwaarde bij verkoop, want de huizenprijzen in Spanje stijgen met zo’n vijf procent per jaar.

Opmerkelijk is dat Belgen meer dan andere buitenlanders voor nieuwbouw kiezen. Een derde van de Belgen dat vorig jaar een Spaans buitenverblijf kocht, opteerde voor nieuwbouw, terwijl het gemiddelde voor alle buitenlanders op 22 procent ligt. Naast onze eigen woning moet nu ook de vakantiewoning meer en meer aan alle eisen voldoen. De Belg bouwt of verbouwt zijn tweede verblijf steeds vaker naar zijn eigen smaak.

Daarnaast is oppervlakte voor veel Belgen een belangrijke maatstaf: ongeveer de helft kocht een pand van meer dan 80 vierkante meter, iets meer dan een vierde kocht een woning groter dan 100 vierkante meter.

In totaal werden vorig jaar 46.728 Spaanse woningen verkocht aan buitenlanders. Vooral de Costa Blanca en de Costa del Sol zijn populair.

Belgen kopen het vaakst een tweede verblijf in eigen land, gevolgd door Frankrijk en Spanje.

bron: Nieuwsblad.be

Gerelateerde berichten

Bekijk

Drie valkuilen bij de aankoop van een huis in Spanje

Steeds meer Belgen kopen een vakantiehuis in Spanje. Een droom die werkelijkheid wordt, al loopt niet elke aankoop van een leien dakje. Wie zich niet goed informeert voor de aankoop van een tweede verblijf in het buitenland, loopt het risico om in een valkuil te trappen. We zetten 3 veelvoorkomende “addertjes onder het gras” op een rijtje.

Bekijk

Luxe wordt steeds belangrijker criterium bij aankoop van tweede huis in Spanje

Uit onderzoek blijkt dat mensen die een vakantieverblijf in Spanje kopen steeds meer op zoek gaan naar luxefaciliteiten. Ze willen zorgeloos genieten van rust en extra diensten, en investeren daarom alsmaar vaker in een luxeresort. De investering is hoger maar je krijgt meer comfort in ruil én de levenskost ter plaatse is lager dan in België.

Bekijk

Huis kopen in Spanje: Een goede voorbereiding is het halve werk

Als u overweegt in Spanje een (tweede) woning aan te kopen en u heeft uw droomwoning gevonden. Dan is de kans groot dat de makelaar u vraagt om een reserveringscontract te ondertekenen. Doorgaans betaalt u een bedrag tussen de drie- en zesduizend euro die u niet altijd terugkrijgt als u de reservering laat verlopen. Dat ligt aan de inhoud van dit contract.

Bekijk

Een huis in Spanje financieren

Als je een huis of appartement wil kopen in Spanje, moet je goed nadenken over de financiering. Je kan maximaal 70% van de aankoopsom in Spanje laten financieren. De bijkomende kosten bedragen gemiddeld 12,5% van het aankoopbedrag en moet je van je eigen middelen betalen. Het is belangrijk om hiermee rekening te houden wanneer je woningen begint te selecteren.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden