Bezoek de beurs

20 - 21 Januari 2024 | Mecc Maastricht | 10:00 – 17:00 uur 9 - 10 maart 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Emigreren naar Spanje en Belgisch pensioen blijven ontvangen

Emigreren naar Spanje na je pensioen? Het klinkt als een geweldig idee. Zon, stranden, siësta's - wat wil je nog meer? Maar voordat je die koffers pakt, laten we eens kijken naar wat er gebeurt met je Belgische pensioen onder de Spaanse zon.

Allereerst het goede nieuws: als je met je Belgische pensioen naar Spanje verhuist, kun je pensioen blijven ontvangen in Spanje. Dus je hoeft je geen zorgen te maken dat je inkomen verliest. Maar, hier komt het addertje onder het gras: de Spaanse belastingdienst staat te popelen om een deel van dat pensioen op te eisen. Hoe werkt dat dan?

Belasting in België vs. Spanje

Het is goed om te weten dat je Belgische pensioen je volgt naar Spanje, maar de belastingdienst ook! Belgisch pensioen in Spanje is echter minder belast. Als je altijd in de privésector hebt gewerkt, dan betaalt de Belgische overheid je pensioen uit, zonder enige belastingaftrek. Maar vergeet niet dat je elk jaar, vóór 30 juni, Spaanse belastingaangifte moet doen.

Het belastingverhaal wordt iets gecompliceerder als je ooit in de overheidssector hebt gewerkt. Je betaalt je belastingen eerst in België. Daarna geef je elk jaar vóór 30 juni ook je inkomsten op in je belastingaangifte in Spanje. De Spaanse belastingdienst maakt haar berekening en wat je in België al betaald hebt wordt in mindering gebracht.

De hoeveelheid belasting die je moet betalen in Spanje hangt af van verschillende factoren, zoals je gezinssituatie en waar je in Spanje woont. In het algemeen variëren de tarieven van de inkomstenbelasting van 19 tot 47%.

Pensioen aanvragen en emigratie melden

Doorloop het proces van het melden van je emigratie naar de Federale Pensioendienst. Dit kan via Mypension of door een brief te sturen naar de Federale Pensioendienst op Zuidertoren Europaplein 11060 Brussel. Doe dit minstens twee maanden voordat je vertrekt.

61-c-huis-spanje-kopen-pensioen-belgie

Heb je altijd in België gewerkt en ben je nog niet met pensioen? Zelfs nadat je naar Spanje bent verhuisd, moet je je pensioen in België aanvragen zodra je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt hebt die in Spanje geldt.

Wat gebeurt er als je in Spanje hebt gewerkt en nog niet met pensioen bent? In dat geval moet je je pensioen aanvragen in Spanje. De Spaanse pensioendienst neemt dan contact op met de Belgische pensioendienst voor het deel dat je in België gewerkt hebt.

Tot slot, vergeet niet om je pensioendienst op de hoogte te brengen van je verhuizing naar Spanje. Anders loopt je pensioen het risico in de zonsondergang te verdwijnen! Voor meer informatie over de procedure, kun je een kijkje nemen op de website van de pensioendienst.

Conclusie

Samengevat: ja, je kunt je Belgische pensioen ontvangen in Spanje, maar je moet wat belastingzaken regelen. Het goede nieuws is dat je niet twee keer belasting hoeft te betalen, maar de hoeveelheid belasting die je verschuldigd bent, kan variëren. Vergeet niet om je verhuizing op tijd te melden aan de pensioendienst, zodat je pensioen je blijft volgen, waar je ook gaat in het zonnige Spanje. Waar wacht je op? Pak die koffers en geniet van je Spaanse avontuur!

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een vakantiewoning kopen aan de Costa Brava

Wat zijn de populaire plaatsen aan de Costa Brava? En hoe zit het met prijsverschillen? Dit en meer lees je hier

Bekijk

Aankoopproces Spanje en België – de verschillen

Ontdek onder andere de gelijkenissen, verschillen en taken van een Spaanse notaris en advocaat vs. België

Bekijk

Verhuren tweede woning in Spanje: belastingen en regels

Wat komt er kijken bij de verhuur in Spanje? Wij zetten de belangrijkste punten op een rij

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden