Belg koopt niet alleen tweede, maar ook derde en vierde verblijf

Zo'n drieduizend Belgen kochten vorig jaar een vakantieverblijf in Spanje en dit jaar zullen het er nog meer worden. Straf genoeg gaat het daarbij zeker niet altijd om de aankoop van een tweede verblijf, maar wél om de aankoop van een derde - en soms zelfs een vierde - verblijf. We zien drie trends die de Belgen (nog) meer vastgoed in Spanje doen kopen.

1. Lage spaarrente doet kopen

Eén op de vijf Belgen zou zijn spaargeld in vastgoed investeren als de spaarrente negatief wordt. Maar nu het bijna zover is en de eerste Belgische bank al besloten heeft om vanaf april de spaarrente tot het wettelijk minimum te verlagen, laat het effect zich al volop voelen. En dan vooral op de populaire Spaanse vastgoedmarkt.

Tot voor kort gebeurde het zelden dat Belgen met een tweede verbijf in Spanje ook nog eens een derde verblijf kochten. Vandaag is dat geen uitzondering meer en zien we sommige mensen zelfs voor een vierde verblijf kiezen. Zo hebben de jongste twee maanden dubbel zoveel Vlamingen een derde of vierde verblijf in Spanje gekocht dan in heel 2015 samen. En die trend zal nog een tijd aanhouden.

2. Geen terreur in Spanje

De terreurdreiging die de voorbije maanden meer en meer het nieuws overheerst, drijft meer en meer Belgen naar Spanje. "Turkije, Egypte, Tunesië, het zijn allemaal typische vakantielanden die de voorbije jaren en maanden spijtig genoeg in het nieuws kwamen met terreuraanslagen". 
De laatste tijd krijgen we echter meer en meer mensen over de vloer die juist een vakantieverblijf in Spanje willen kopen, omdat ze dat land minder associëren met eventuele terreuraanslagen. De Belg heeft sowieso al langer zijn oog op Spanje laten vallen, maar nu blijkt hij Spanje dus ook letterlijk als een veilige thuishaven te beschouwen.

3. Nieuw: appartement met hotelservice

Vlamingen willen almaar vaker hun spaargeld investeren in een vakantiewoning om te verhuren. Spanje speelt daar gretig op in met een nieuw concept: appartementen met hotelservice. Daarbij wordt het appartement waarvan je eigenaar bent, voor verschillende jaren verhuurd door een hotel. Zij doen de boekingen, het onderhoud, en zelfs de inrichting. Zo brengt het geld nog iets op maar heb je toch niet teveel kopzorgen.

bron: hln.be / Azull

Gerelateerde berichten

Bekijk

Belangrijke documenten voor wie een huis koopt in Spanje

Wil een vakantiewoning kopen in Spanje? Een goed idee want Spanje heeft veel te bieden: mooi weer, lekker eten, een rijke cultuur, een rustig levenstempo. Toch moet je met een aantal zaken rekening houden als je een tweede woning wil kopen in Spanje. Je moet over een aantal juridische documenten beschikken. Sommige moet je aanvragen bij de Spaanse overheid en dat gaat niet altijd snel doordat de bureaucratie groot en log is. Begin er dus op tijd mee. Of vraag de makelaar waar je de woning koopt om je te helpen bij dit proces. We geven je een overzicht van de juridische documenten die je nodig hebt.

Bekijk

Je bent jong en je wilt wat: een tweede verblijf

Al een kwart van de hypothecaire leningen dient voor de aankoop van een tweede verblijf. Dat zegt BNP Paribas Fortis. En opvallend: daar zitten heel wat dertigers tussen. “De combinatie van de investering en er zelf plezier aan beleven trekt jongere kopers aan.”
Eén op de vier hypothecaire kredieten die marktleider BNP Paribas Fortis in 2018 verstrekte, was bestemd voor de aankoop van een tweede verblijf. Het jaar voordien was dat één op de vijf. De verklaring voor die stijging is niet ver te zoeken: we vinden de lage rente op de spaarrekeningen niet aanlokkelijk en in aandelen beleggen is riskant, dus kiezen we voor de zekerheid die vastgoed biedt.

 

Bekijk

David is amper 35 jaar, maar kocht al een buitenverblijf in Spanje

De Belg koopt almaar vroeger een tweede verblijf in Spanje. Zo is een op de drie amper tussen de 30 en 40 jaar. Ook David, amper 35, heeft samen met zijn vriendin geïnvesteerd in een buitenverblijf in het zuiden van Spanje. “Daar krijg je drie keer zo veel voor je geld dan in België.”

Bekijk

Pensioentoezegging lokt bedrijfsleiders naar tweede verblijf in Spanje

Een tweede verblijf kopen in Spanje blijft populair voor de Belg. Uit een marktonderzoek, blijkt dat vorig jaar 4.100 tweede verblijven in Spanje aan Belgen werden verkocht. Dat zijn gemiddeld elf woningen per dag. Steeds vaker worden die woningen aangekocht door bedrijfsleiders en zelfstandigen via een vennootschap dankzij het vroegtijdig vrijmaken van pensioenkapitalen (IPT).

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.