Belg koopt niet alleen tweede, maar ook derde en vierde verblijf

Zo'n drieduizend Belgen kochten vorig jaar een vakantieverblijf in Spanje en dit jaar zullen het er nog meer worden. Straf genoeg gaat het daarbij zeker niet altijd om de aankoop van een tweede verblijf, maar wél om de aankoop van een derde - en soms zelfs een vierde - verblijf. We zien drie trends die de Belgen (nog) meer vastgoed in Spanje doen kopen.

1. Lage spaarrente doet kopen

Eén op de vijf Belgen zou zijn spaargeld in vastgoed investeren als de spaarrente negatief wordt. Maar nu het bijna zover is en de eerste Belgische bank al besloten heeft om vanaf april de spaarrente tot het wettelijk minimum te verlagen, laat het effect zich al volop voelen. En dan vooral op de populaire Spaanse vastgoedmarkt.

Tot voor kort gebeurde het zelden dat Belgen met een tweede verbijf in Spanje ook nog eens een derde verblijf kochten. Vandaag is dat geen uitzondering meer en zien we sommige mensen zelfs voor een vierde verblijf kiezen. Zo hebben de jongste twee maanden dubbel zoveel Vlamingen een derde of vierde verblijf in Spanje gekocht dan in heel 2015 samen. En die trend zal nog een tijd aanhouden.

2. Geen terreur in Spanje

De terreurdreiging die de voorbije maanden meer en meer het nieuws overheerst, drijft meer en meer Belgen naar Spanje. "Turkije, Egypte, Tunesië, het zijn allemaal typische vakantielanden die de voorbije jaren en maanden spijtig genoeg in het nieuws kwamen met terreuraanslagen". 
De laatste tijd krijgen we echter meer en meer mensen over de vloer die juist een vakantieverblijf in Spanje willen kopen, omdat ze dat land minder associëren met eventuele terreuraanslagen. De Belg heeft sowieso al langer zijn oog op Spanje laten vallen, maar nu blijkt hij Spanje dus ook letterlijk als een veilige thuishaven te beschouwen.

3. Nieuw: appartement met hotelservice

Vlamingen willen almaar vaker hun spaargeld investeren in een vakantiewoning om te verhuren. Spanje speelt daar gretig op in met een nieuw concept: appartementen met hotelservice. Daarbij wordt het appartement waarvan je eigenaar bent, voor verschillende jaren verhuurd door een hotel. Zij doen de boekingen, het onderhoud, en zelfs de inrichting. Zo brengt het geld nog iets op maar heb je toch niet teveel kopzorgen.

bron: hln.be / Azull

Gerelateerde berichten

Bekijk

Drie valkuilen bij de aankoop van een huis in Spanje

Steeds meer Belgen kopen een vakantiehuis in Spanje. Een droom die werkelijkheid wordt, al loopt niet elke aankoop van een leien dakje. Wie zich niet goed informeert voor de aankoop van een tweede verblijf in het buitenland, loopt het risico om in een valkuil te trappen. We zetten 3 veelvoorkomende “addertjes onder het gras” op een rijtje.

Bekijk

Luxe wordt steeds belangrijker criterium bij aankoop van tweede huis in Spanje

Uit onderzoek blijkt dat mensen die een vakantieverblijf in Spanje kopen steeds meer op zoek gaan naar luxefaciliteiten. Ze willen zorgeloos genieten van rust en extra diensten, en investeren daarom alsmaar vaker in een luxeresort. De investering is hoger maar je krijgt meer comfort in ruil én de levenskost ter plaatse is lager dan in België.

Bekijk

Huis kopen in Spanje: Een goede voorbereiding is het halve werk

Als u overweegt in Spanje een (tweede) woning aan te kopen en u heeft uw droomwoning gevonden. Dan is de kans groot dat de makelaar u vraagt om een reserveringscontract te ondertekenen. Doorgaans betaalt u een bedrag tussen de drie- en zesduizend euro die u niet altijd terugkrijgt als u de reservering laat verlopen. Dat ligt aan de inhoud van dit contract.

Bekijk

Een huis in Spanje financieren

Als je een huis of appartement wil kopen in Spanje, moet je goed nadenken over de financiering. Je kan maximaal 70% van de aankoopsom in Spanje laten financieren. De bijkomende kosten bedragen gemiddeld 12,5% van het aankoopbedrag en moet je van je eigen middelen betalen. Het is belangrijk om hiermee rekening te houden wanneer je woningen begint te selecteren.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden