Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Vakantiehuisje kopen? Hier moet je allemaal aan denken

Een vakantiehuis kopen of tweede huis kopen is een flinke investering. Belangrijk dus om goed geïnformeerd te zijn over wat je koopt. Er zijn veel factoren waar je rekening mee moet houden.

Van de locatie en het budget tot hoeveel onderhoud de woning nodig heeft. Hier een aantal punten die je helpen bij het kiezen van een tweede huis.

 

Bepaal je budget

Het is belangrijk om je budget te bepalen. Het kan verleidelijk zijn om je maximale budget te gebruiken. Maar is dat handig?

Het kan later problemen veroorzaken als het verhuurpotentieel laag is. Of als je veel kosten moet maken voor onderhoud.

Het is niet prettig om vast te zitten aan een hypotheek of rekeningen die je niet kan betalen. Denk dus goed na over wat wel- en niet handig is. Houd daar rekening mee bij het zoeken naar een geschikte woning. Zo zorg je ervoor dat je later geen financiële problemen krijgt.

Vakantiehuisje kopen | waar ik aan moet denken 

Het doel van de woning

Bepaal wat je precies met de woning wil doen. Gebruik je het als een persoonlijk tweede thuis? Of ga je het verhuren om extra inkomsten te genereren? Als je van plan bent om de woning te verhuren, zoek dan een locatie waar veel vraag is naar vakantiewoningen.

 

De locatie

Als je een vakantiehuisje wil kopen, is de locatie en regio waar je wilt verblijven van groot belang. Beoordeel of je dicht bij de stad, het strand of de bergen wilt verblijven. Zijn er voorzieningen in de buurt zoals een supermarkt en openbaar vervoer?

Misschien houd je meer van een rustige omgeving of meer unieke locaties? Al deze factoren zijn van belang bij het kopen van een vakantiehuis. Meestal is de locatie het eerste criterium waar mensen naar kijken bij het maken van hun keuze.

 

Mogelijkheid van verhuur

Bij de aankoop van een vakantiewoning, zijn er twee belangrijke dingen die je moet weten voordat je een beslissing maakt. Ten eerste moet je uitzoeken of je de woning na aankoop kunt verhuren of laten verhuren. Afhankelijk van waar de woning staat, kan het zijn dat de lokale wetgeving verhuur verbiedt. In sommige wijken bijvoorbeeld zijn de restricties op vakantieverhuur zeer streng.

 

Onderhoud van de woning

Daarnaast is het niet geheel onbelangrijk om te weten hoeveel onderhoud de woning nodig heeft. Zeker als je de woning verhuurt is het in jouw voordeel dat je het vakantieverblijf waarschijnlijk in goede staat wilt houden. Je moet dus weten hoeveel tijd en geld je moet investeren om de woning netjes te houden.

Controleer ook de kwaliteit van de bouw, de staat van het dak en wat voor meubels erbij zitten. Of je nu besluit de woning te verhuren of zelf te bewonen, dit is een belangrijke factor om rekening mee te houden.

 

Financiering

Door een vakantiewoning te kopen loop je tegen de financiering aan. Het is belangrijk om te weten hoe je deze wilt financieren. Er zijn verschillende manieren waarop dit kan.

Zo is er de hypotheek of je eigen spaargeld. Indien je besluit om te lenen, is het belangrijk om de verschillende opties te vergelijken. Let op de rentestanden en maak inzichtelijk wat je maandlast is.

 

Bezoekmoment

Het is belangrijk om te weten wanneer het beste moment is om de woning te bezoeken voor eigen gebruik. Als je van plan bent om de woning persoonlijk te bezoeken, is het verstandig om dit in het hoogseizoen te doen.

Op deze manier krijg je een goed beeld van de drukte, evenementen, voorzieningen, enzovoort. Zorg er ook voor dat je weet hoe het er tijdens andere seizoenen uitziet. Dit kan namelijk van grote invloed zijn op het comfort en de schoonheid van de locatie.

Ga je de woning verhuren? Dan is het ook handig om te weten tijdens welke periode de meeste mensen op zoek zijn naar een vakantiehuis in de regio, zodat je de juiste prijs kan vragen.

 

Inspiratie en informatie op de Second Home Expo

Kortom, voor een weloverwogen keuze: denk aan de locatie, het budget, het doel van de woning, de onderhoudsbehoeften, de mogelijkheid tot verhuur, de financiering en het beste moment om de woning te bezoeken.

Wil je meer informatie? Bezoek dan eens de Second Home Expo. Het aanbod vakantiewoningen is er meer dan voldoende en een compleet overzicht van verschillende aanbieders op één plek. Lekker effectief.

Leerzaam zijn de diverse seminars die gegeven worden waar u gratis kan inlopen. Bekijk de exposantenlijst en het seminarprogramma voor vertrek. Want zeg nou zelf: een goede voorbereiding is het halve werk. Zet al je wensen en eisen op een rij en start je zoektocht door België.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Vakantiewoning kopen aan de Belgische kust

We nemen je mee in de wereld van vakantiehuizen aan de Belgische kust: populaire plaatsen en type vakantiewoningen

Bekijk

Belgisch Paviljoen schittert op Second Home Expo in Gent

Op 9 en 10 maart a.s. is er in Flanders Expo Gent de jaarlijkse voorjaarstraditie voor toekomstige tweede verblijvers met de Second Home Expo. Met meer dan 90 standhouders uit ruim 20 landen, biedt deze beurs een uitgelezen kans om je te verdiepen in binnen- en buitenlands vastgoed.

Bekijk

Krediet bij Belgische bank voor buitenlands vakantieverblijf

Hoe zit het met geld lenen voor een buitenlands vakantieverblijf bij een Belgische bank? Ontdek de mogelijkheden

Bekijk

Wat is een NIE-nummer?

Waarom heb je het nodig en hoe vraag je het aan? Wat is het verschil met het NIF-nummer? Wij zetten het op een rij

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden