Bezoek de beurs

28 - 29 januari 2023 | Mecc Maastricht | 10:00 – 17:00 uur 4 - 5 maart 2023 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Een tweede woning aan de kust of in de Ardennen?

Tweede verbijven in eigen land zijn in trek. Sinds de coronacrisis hebben veel mensen ontdekt hoe leuk en makkelijk het is om op vakantie te gaan in eigen land. Hoe kiest u als investeerder het best tussen de kust en de Ardennen? Uit cijfers van BNP Paribas Fortis blijkt dat 8 procent van de tweede verblijven die in België gekocht worden aan de kust liggen en 3,5 procent in de Ardennen. De bestemming die u kiest als investeerder heeft gevolgen voor de prijs en voor de regels die gehanteerd worden voor toeristisch verhuur. We zetten het op een rijtje.

Goedkoper in de Ardennen
Door de coronacrisis zijn de woningprijzen in de Ardennen de voorbije twee jaar sterk gestegen. Toch is het er goedkoper dan aan de kust. Vorig jaar steeg de gemiddelde prijs van een woning in de Ardennen met meer dan 8 procent, tegenover 7,5 procent voor gans België. In de provincie Namen kost een woning gemiddeld 229.275 euro, in de provincie Luxemburg 229.611 euro. Er zijn prijsverschillen tussen de provincies en gemeenten. De duurste gemeenten zijn Durbuy (251.122 euro), Houffalize (219.339 euro) en La Roche-en-Ardenne (286.772 euro). Durbuy is populair bij Vlaamse kopers, een gevolg van de investeringen van zakenman Marc Coucke.

Oostende, Knokke en Koksijde populairste bestemmingen
Aan de kust zijn de populairste bestemmingen Oostende en Knokke, gevolgd door Koksijde. Vorig jaar bedroeg de gemiddelde prijs voor een appartement aan de kust 288.054 euro, een stijging met 4,3 procent tegenover 2020. De prijzen aan de kust stegen dus minder dan in de Ardennen. Net als in de Ardennen zijn er aan de kust verschillen tussen de kustgemeenten. Met een gemiddelde woningprijs van 547.133 euro is Knokke bijna drie keer zo duur als Bredene (210.027 euro). Een appartement op de zeedijk kost ook meer.

Wetgeving per gewest
Voor u een keuze maakt tussen de Ardennen of de kust, informeert u zich best over de wetgeving voor toeristische verblijven van het gewest waar het pand zich bevindt. Enkele aandachtpunten:

·        Wilt u uw woning aan de kust verhuren in de zomer? Voor accommodatie tussen particulieren (gastenkamers) heeft u een schriftelijke toelating van Toerisme Vlaanderen nodig, als het logies meer dan twee slaapkamers telt of meer dan acht mensen kan herbergen.

·        Voor de verhuur van een vakantiewoning heeft u geen schriftelijke toelating nodig, wel een schriftelijke kennisgeving. Toeristische accommodatie moet ook voldoen aan bepaalde normen qua hygiëne, onderhoud en brandveiligheid.

·        Bij toeristische verhuur in het Waals Gewest moet u rekening houden met het Waals Toerismewetboek. Hierin staan een aantal voorwaarden en criteria volgens het soort verblijf op basis van een classificatie (bv. camping, vakantiedorp, gïte…). U moet toelating aanvragen om die benamingen te mogen gebruiken.

Belasting op huurinkomsten
De huurinkomsten van uw tweede verblijf worden berekend op basis van het geïndexeerd kadastraal inkomen (KI), verhoogd met 40 procent. Bij vakantieverhuur is de woning steeds gemeubeld. De inkomsten uit het verhuur van meubels worden belast tegen 30 procent. Van die roerende inkomsten trekt de fiscus 50 procent af als beroepskosten, zodat u voor slechts 15 procent belast wordt op dat deel van de inkomsten.

Bijkomende diensten (fysiek onthaal, dagelijks ontbijt, laken- en handdoekpakket) worden als diverse inkomsten beschouwd en belast tegen 33 procent. Als u één of meerdere van deze bijkomende diensten aanbiedt, bent u btw-plichtig sinds 1 juli 2022. Als eigenaar betaalt u ook de onroerende voorheffing. Ten slotte heffen sommige gemeenten een belasting op tweede verblijven. Die kan gaan van 300 tot meer dan 1.000 euro.

Interesse in een tweede woning aan de kust of de Ardennen? Kom u informeren op een van onze beurzen of bekijk het aanbod van tweede verblijven in België online.

Bron: De Tijd

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een vakantiehuis kopen in Spanje: 5 tips

Droomt u van een appartement of huis in Spanje maar weet u niet goed waar te beginnen? Wij zetten het voor u op een rijtje.  

Bekijk

Een tweede huis kopen in Italië: hier moet u rekening mee houden

Droomt u zoals velen van een tweede huis in Italië? We zetten enkele zaken op een rijtje waarmee u rekening moet houden. Misschien bent u binnenkort wel de gelukkige eigenaar van een vakantiewoning in La Bella Italia!  

Bekijk

Een vakantiewoning kopen in Mallorca, Ibiza of Tenerife

De Spaanse eilanden zijn veel meer dan zon en zee. U kunt er ook genieten van ongerepte natuur en een rijke cultuur. Een ideale vakantiebestemming het hele jaar door! Zou het niet heerlijk zijn om uw eigen vakantiewoning te hebben in Mallorca, Ibiza of Tenerife?  

Bekijk

Een vakantiehuis kopen in Frankrijk: met of zonder makelaar?

Sommige Franse huiseigenaars bieden rechtstreeks een vakantiewoning te koop aan, zonder tussenkomst van een makelaar. Dit wordt ‘particulier à particulier’ genoemd. Aangezien er geen makelaar moet betaald worden, kan dit een lagere vraagprijs met zich meebrengen. Laat u niet misleiden: soms zijn de huizen te duur of hebben ze verborgen gebreken.  

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden