Bezoek de beurs

20 - 21 Januari 2024 | Mecc Maastricht | 10:00 – 17:00 uur 9 - 10 maart 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Hoe geeft u een Spaanse woning aan in België?

Woont u in België en bezit u een tweede woning in Spanje? Dan bent u verplicht deze woning aan te geven bij de belastingen, net als uw Belgische woning. Hoe gaat dit in zijn werk en wat zijn de mogelijke gevolgen?

Kadastraal inkomen (KI) 

De Belgische overheid kent een kadastraal inkomen (KI) toe aan buitenlandse woningen. Dit KI moet u opgeven in uw belastingaangifte. Om het KI van uw woning in Spanje te weten te komen, moet u aangifte doen via dit formulier binnen de vier maanden nadat u eigenaar geworden bent. Enkele weken later ontvangt u het KI voor de Spaanse woning. Gaat u niet akkoord met het betekende KI? Dan heeft u twee maanden tijd om bezwaar te maken via een aangetekend schijven.

 

spaanse-woning-belasting-in-belgie Hoe geeft u een Spaanse woning aan in België?

Hoe geeft u een tweede woning aan in uw belastingaangifte?

Gebruikt u uw tweede verblijf uitsluitend zelf of verhuurt u het aan privépersonen? Dan moet u het niet-geïndexeerde kadastraal inkomen aangeven. U wordt belast op basis van het geïndexeerd kadastraal inkomen, verhoogd met 40 procent. Uw buitenlandse woning geeft u aan in Vak III van uw belastingsbrief. Van het KI mag u niet meer de IBI of Suma (Spaanse onroerendgoedbelasting) aftrekken. Stel dat u de helft van de woning bezit, dan moet u maar de helft van het KI opgeven.

Fiscale gevolgen van buitenlands vastgoed

Uw Spaans vastgoed wordt niet belast in België door het dubbelbelastingverdrag dat België heeft met Spanje, en ook met andere populaire vakantielanden zoals Frankrijk, Italië, Portugal, Nederlands, Zwitserland, Oostenrijk en Turkije. Hierdoor wordt er geen belasting geheven in het land waar de tweede woning gelegen is, om dubbele belasting te vermijden. Toch kunnen er fiscale gevolgen zijn aangezien België een vrijstelling geeft met progressievoorbehoud. Dit betekent dat de fiscus rekening houdt met uw buitenlandse inkomsten om het belastingtarief te bepalen dat van toepassing is op uw andere inkomsten. Hoe hoger uw buitenlandse inkomsten, hoe hoger de belastingdruk op uw andere inkomsten.

Heeft u interesse om een tweede woning te kopen in het buitenland? Kom langs op een van onze beurzen of neem contact op voor meer info.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een vakantiewoning kopen aan de Costa Brava

Wat zijn de populaire plaatsen aan de Costa Brava? En hoe zit het met prijsverschillen? Dit en meer lees je hier

Bekijk

Emigreren naar Spanje en Belgisch pensioen blijven ontvangen

Wat gebeurt er met je Belgische pensioen onder de Spaanse zon? Lees er hier meer over

Bekijk

Aankoopproces Spanje en België – de verschillen

Ontdek onder andere de gelijkenissen, verschillen en taken van een Spaanse notaris en advocaat vs. België

Bekijk

Verhuren tweede woning in Spanje: belastingen en regels

Wat komt er kijken bij de verhuur in Spanje? Wij zetten de belangrijkste punten op een rij

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden