Bezoek de beurs

3 - 4 juni | Antwerp Expo Antwerpen | 10:00 – 17:00 uur

Hoe geeft u een Spaanse woning aan in België?

Woont u in België en bezit u een tweede woning in Spanje? Dan bent u verplicht deze woning aan te geven bij de belastingen, net als uw Belgische woning. Hoe gaat dit in zijn werk en wat zijn de mogelijke gevolgen?

Kadastraal inkomen (KI) 
De Belgische overheid kent een kadastraal inkomen (KI) toe aan buitenlandse woningen. Dit KI moet u opgeven in uw belastingaangifte. Om het KI van uw woning in Spanje te weten te komen, moet u aangifte doen via dit formulier binnen de vier maanden nadat u eigenaar geworden bent. Enkele weken later ontvangt u het KI voor de Spaanse woning. Gaat u niet akkoord met het betekende KI? Dan heeft u twee maanden tijd om bezwaar te maken via een aangetekend schijven.

Hoe geeft u een tweede woning aan in uw belastingsaangifte?
Gebruikt u uw tweede verblijf uitsluitend zelf of verhuurt u het aan privépersonen? Dan moet u het niet-geïndexeerde kadastraal inkomen aangeven. U wordt belast op basis van het geïndexeerd kadastraal inkomen, verhoogd met 40 procent. Uw buitenlandse woning geeft u aan in Vak III van uw belastingsbrief. Van het KI mag u niet meer de IBI of Suma (Spaanse onroerendgoedbelasting) aftrekken. Stel dat u de helft van de woning bezit, dan moet u maar de helft van het KI opgeven.

Fiscale gevolgen van buitenlands vastgoed
Uw Spaans vastgoed wordt niet belast in België door het dubbelbelastingverdrag dat België heeft met Spanje, en ook met andere populaire vakantielanden zoals Frankrijk, Italië, Portugal, Nederlands, Zwitserland, Oostenrijk en Turkije. Hierdoor wordt er geen belasting geheven in het land waar de tweede woning gelegen is, om dubbele belasting te vermijden. Toch kunnen er fiscale gevolgen zijn aangezien België een vrijstelling geeft met progressievoorbehoud. Dit betekent dat de fiscus rekening houdt met uw buitenlandse inkomsten om het belastingtarief te bepalen dat van toepassing is op uw andere inkomsten. Hoe hoger uw buitenlandse inkomsten, hoe hoger de belastingsdruk op uw andere inkomsten.

Heeft u interesse om een tweede woning te kopen in het buitenland? Kom langs op een van onze beurzen of neem contact op voor meer info.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Vakantiehuisje kopen? Hier moet je allemaal aan denken

Een aantal punten op een rij die je op weg helpen bij het kopen van een vakantiehuisje: van locatie tot budget en onderhoud

Bekijk

Huis in Spanje kopen? Houd rekening met bijkomende kosten

Wil je een tweede verblijf kopen in Spanje? Vergeet de kosten koper niet! De meest voorkomende bijkomende kosten lees je hier:

Bekijk

Huis in Spanje kopen? Alle belangrijke documenten op een rij

Verzamel voor een veilige koop de belangrijkste documenten over je Spaanse woning. Lees er hier meer over

Bekijk

Vakantiehuis kopen in Duitsland: alles over belastingzaken

Denk je aan het kopen van een huis in Duitsland? Dan wil je alles weten over belastingzaken. Lees hier meer

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden