Bezoek de beurs

28 - 29 januari 2023 | Mecc Maastricht | 10:00 – 17:00 uur 4 - 5 maart 2023 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Hoe geeft u een Spaanse woning aan in België?

Woont u in België en bezit u een tweede woning in Spanje? Dan bent u verplicht deze woning aan te geven bij de belastingen, net als uw Belgische woning. Hoe gaat dit in zijn werk en wat zijn de mogelijke gevolgen?

Kadastraal inkomen (KI) 
De Belgische overheid kent een kadastraal inkomen (KI) toe aan buitenlandse woningen. Dit KI moet u opgeven in uw belastingaangifte. Om het KI van uw woning in Spanje te weten te komen, moet u aangifte doen via dit formulier binnen de vier maanden nadat u eigenaar geworden bent. Enkele weken later ontvangt u het KI voor de Spaanse woning. Gaat u niet akkoord met het betekende KI? Dan heeft u twee maanden tijd om bezwaar te maken via een aangetekend schijven.

Hoe geeft u een tweede woning aan in uw belastingsaangifte?
Gebruikt u uw tweede verblijf uitsluitend zelf of verhuurt u het aan privépersonen? Dan moet u het niet-geïndexeerde kadastraal inkomen aangeven. U wordt belast op basis van het geïndexeerd kadastraal inkomen, verhoogd met 40 procent. Uw buitenlandse woning geeft u aan in Vak III van uw belastingsbrief. Van het KI mag u niet meer de IBI of Suma (Spaanse onroerendgoedbelasting) aftrekken. Stel dat u de helft van de woning bezit, dan moet u maar de helft van het KI opgeven.

Fiscale gevolgen van buitenlands vastgoed
Uw Spaans vastgoed wordt niet belast in België door het dubbelbelastingverdrag dat België heeft met Spanje, en ook met andere populaire vakantielanden zoals Frankrijk, Italië, Portugal, Nederlands, Zwitserland, Oostenrijk en Turkije. Hierdoor wordt er geen belasting geheven in het land waar de tweede woning gelegen is, om dubbele belasting te vermijden. Toch kunnen er fiscale gevolgen zijn aangezien België een vrijstelling geeft met progressievoorbehoud. Dit betekent dat de fiscus rekening houdt met uw buitenlandse inkomsten om het belastingtarief te bepalen dat van toepassing is op uw andere inkomsten. Hoe hoger uw buitenlandse inkomsten, hoe hoger de belastingsdruk op uw andere inkomsten.

Heeft u interesse om een tweede woning te kopen in het buitenland? Kom langs op een van onze beurzen of neem contact op voor meer info.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een vakantiehuis kopen in Spanje: 5 tips

Droomt u van een appartement of huis in Spanje maar weet u niet goed waar te beginnen? Wij zetten het voor u op een rijtje.  

Bekijk

Een tweede huis kopen in Italië: hier moet u rekening mee houden

Droomt u zoals velen van een tweede huis in Italië? We zetten enkele zaken op een rijtje waarmee u rekening moet houden. Misschien bent u binnenkort wel de gelukkige eigenaar van een vakantiewoning in La Bella Italia!  

Bekijk

Een vakantiewoning kopen in Mallorca, Ibiza of Tenerife

De Spaanse eilanden zijn veel meer dan zon en zee. U kunt er ook genieten van ongerepte natuur en een rijke cultuur. Een ideale vakantiebestemming het hele jaar door! Zou het niet heerlijk zijn om uw eigen vakantiewoning te hebben in Mallorca, Ibiza of Tenerife?  

Bekijk

Een vakantiehuis kopen in Frankrijk: met of zonder makelaar?

Sommige Franse huiseigenaars bieden rechtstreeks een vakantiewoning te koop aan, zonder tussenkomst van een makelaar. Dit wordt ‘particulier à particulier’ genoemd. Aangezien er geen makelaar moet betaald worden, kan dit een lagere vraagprijs met zich meebrengen. Laat u niet misleiden: soms zijn de huizen te duur of hebben ze verborgen gebreken.  

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden