Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Hoe geeft u een Spaanse woning aan in België?

Woont u in België en bezit u een tweede woning in Spanje? Dan bent u verplicht deze woning aan te geven bij de belastingen, net als uw Belgische woning. Hoe gaat dit in zijn werk en wat zijn de mogelijke gevolgen?

Kadastraal inkomen (KI) 

De Belgische overheid kent een kadastraal inkomen (KI) toe aan buitenlandse woningen. Dit KI moet u opgeven in uw belastingaangifte. Om het KI van uw woning in Spanje te weten te komen, moet u aangifte doen via dit formulier binnen de vier maanden nadat u eigenaar geworden bent. Enkele weken later ontvangt u het KI voor de Spaanse woning. Gaat u niet akkoord met het betekende KI? Dan heeft u twee maanden tijd om bezwaar te maken via een aangetekend schijven.

 

spaanse-woning-belasting-in-belgie Hoe geeft u een Spaanse woning aan in België?

Hoe geeft u een tweede woning aan in uw belastingaangifte?

Gebruikt u uw tweede verblijf uitsluitend zelf of verhuurt u het aan privépersonen? Dan moet u het niet-geïndexeerde kadastraal inkomen aangeven. U wordt belast op basis van het geïndexeerd kadastraal inkomen, verhoogd met 40 procent. Uw buitenlandse woning geeft u aan in Vak III van uw belastingsbrief. Van het KI mag u niet meer de IBI of Suma (Spaanse onroerendgoedbelasting) aftrekken. Stel dat u de helft van de woning bezit, dan moet u maar de helft van het KI opgeven.

Fiscale gevolgen van buitenlands vastgoed

Uw Spaans vastgoed wordt niet belast in België door het dubbelbelastingverdrag dat België heeft met Spanje, en ook met andere populaire vakantielanden zoals Frankrijk, Italië, Portugal, Nederlands, Zwitserland, Oostenrijk en Turkije. Hierdoor wordt er geen belasting geheven in het land waar de tweede woning gelegen is, om dubbele belasting te vermijden. Toch kunnen er fiscale gevolgen zijn aangezien België een vrijstelling geeft met progressievoorbehoud. Dit betekent dat de fiscus rekening houdt met uw buitenlandse inkomsten om het belastingtarief te bepalen dat van toepassing is op uw andere inkomsten. Hoe hoger uw buitenlandse inkomsten, hoe hoger de belastingdruk op uw andere inkomsten.

Heeft u interesse om een tweede woning te kopen in het buitenland? Kom langs op een van onze beurzen of neem contact op voor meer info.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een woning aan de Costa del Sol verhuren. Dit zijn de regels

Het kopen van een huis aan de Costa de Sol is populair. De prachtige omgeving met leuke plaatsen en het heerlijke klimaat maakt deze regio interessant om een onroerend goed te kopen. Het verhuren van je vakantiewoning in deze regio kan ook interessant zijn. Het is immers een populaire vakantieplek die vanuit geheel Europa goed bereikbaar is.

Bekijk

Costa Blanca of Costa Calida? Een huis kopen in Spanje

Wanneer je droomt van een vakantiewoning onder de Spaanse zon, vallen de schitterende Costa Blanca en Costa Calida vaak op als een goede optie. Deze twee kustregio's, gelegen aan de zuidoostkust van Spanje, bieden ieder hun unieke charmes en mogelijkheden voor wie op zoek is naar een tweede verblijf of een aantrekkelijke investering in onroerend goed.

Bekijk

Wat is een Nota Simple en waarom is het cruciaal?

Wanneer je overweegt om een vakantiewoning in Spanje te kopen, kom je ongetwijfeld de term 'Nota Simple' tegen. Dit cruciale document vormt een onmisbare schakel in het aankoopproces van je vakantiehuis in Spanje. Maar wat houdt een Nota Simple precies in en waarom is het zo belangrijk?

Bekijk

Vakantiewoning kopen aan de Belgische kust

We nemen je mee in de wereld van vakantiehuizen aan de Belgische kust: populaire plaatsen en type vakantiewoningen

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden