Ongeziene rush op appartementen aan zee

Na de lockdown is een nooit geziene rush op tweede verblijven aan zee gestart. De ­verkoop van vastgoed scheert er historisch hoge toppen. ‘Vaak is het in een uurtje geregeld.’

‘Een overrompeling’ noemt de ­federatie van notarissen het. ‘Vóór juni lagen de verkoopcijfers 17 procent hoger dan het jaar voordien, de eerste helft van juli zelfs 23 procent. Dat zijn historische cijfers, want 2019 wás al een recordjaar’, zegt Bart Van Opstal, de woordvoerder van de Belgische notarissen.

Door de lockdown in maart en april lag de verkoop van appartementen aan de kust een tijd volledig stil, maar die crisis is al volledig voorbij, zeggen de notarissen. Sinds het einde van de lockdown is de verkoop pijlsnel gestegen.Over de prijs wordt nog zelden gediscussieerd. Vaak is het in een uurtje beklonken, terwijl mensen daar normaal toch een paar weken over na­denken.

Het waren nochtans geen gouden tijden voor de tweedeverblijvers, toen ze tijdens de lockdown ­wekenlang niet naar hun eigendom mochten komen. Dat heeft ze blijkbaar niet afgeschrikt.

‘Veel mensen hebben hun reis naar het buitenland in het water zien vallen de afgelopen maanden’, zegt Van Opstal. ‘Er zijn ook mensen die van plan waren om iets in het buitenland te kopen, maar die daar nu – door de reisbeperkingen – van afzien. En je hebt een ­grote groep mensen met spaargeld die door de economische onzekerheid kiezen voor de zekerheid

En het moet snel gaan. De ­kopers die in juni kochten, willen er nog deze zomer in.

De grote vraag heeft de prijzen alvast doen stijgen. Gemiddeld kost een kustappartement nu 285.954 euro. Dat is 3,5 procent meer dan vorig jaar.

 

 

Bron: De Standaard

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een antwoord op al je vragen over een tweede verblijf

Denk je eraan om een tweede verblijf te kopen? Dan zit je misschien met heel wat vragen. Wij geven een antwoord op de meest gestelde vragen over vakantiewoningen in België en het buitenland.

 

Bekijk

Een tweede verblijf kopen aan de Belgische kust

Droom je van een vakantiewoning of appartement aan de kust? Enkele tips voor wie een tweede verblijf wil kopen aan de zee.

Bekijk

Een tweede verblijf aan de Belgische kust

Wie een vakantiehuis wil kopen, hoeft het niet per se in het buitenland te zoeken. Ook onze Belgische kust heeft heel wat te bieden! Er valt altijd iets te beleven en er hangt een unieke sfeer die je in het binnenland niet vindt. Van appartementen met zeezicht tot charmante huizen in de duinen en statige belle époque-villa’s: er is voor elk wat wils!

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden