Bezoek de beurs

3 - 4 juni | Antwerp Expo Antwerpen | 10:00 – 17:00 uur

Ongeziene rush op appartementen aan zee

Na de lockdown is een nooit geziene rush op tweede verblijven aan zee gestart. De ­verkoop van vastgoed scheert er historisch hoge toppen. ‘Vaak is het in een uurtje geregeld.’

‘Een overrompeling’ noemt de ­federatie van notarissen het. ‘Vóór juni lagen de verkoopcijfers 17 procent hoger dan het jaar voordien, de eerste helft van juli zelfs 23 procent. Dat zijn historische cijfers, want 2019 wás al een recordjaar’, zegt Bart Van Opstal, de woordvoerder van de Belgische notarissen.

Door de lockdown in maart en april lag de verkoop van appartementen aan de kust een tijd volledig stil, maar die crisis is al volledig voorbij, zeggen de notarissen. Sinds het einde van de lockdown is de verkoop pijlsnel gestegen.Over de prijs wordt nog zelden gediscussieerd. Vaak is het in een uurtje beklonken, terwijl mensen daar normaal toch een paar weken over na­denken.

Het waren nochtans geen gouden tijden voor de tweedeverblijvers, toen ze tijdens de lockdown ­wekenlang niet naar hun eigendom mochten komen. Dat heeft ze blijkbaar niet afgeschrikt.

‘Veel mensen hebben hun reis naar het buitenland in het water zien vallen de afgelopen maanden’, zegt Van Opstal. ‘Er zijn ook mensen die van plan waren om iets in het buitenland te kopen, maar die daar nu – door de reisbeperkingen – van afzien. En je hebt een ­grote groep mensen met spaargeld die door de economische onzekerheid kiezen voor de zekerheid

En het moet snel gaan. De ­kopers die in juni kochten, willen er nog deze zomer in.

De grote vraag heeft de prijzen alvast doen stijgen. Gemiddeld kost een kustappartement nu 285.954 euro. Dat is 3,5 procent meer dan vorig jaar.

 

 

Bron: De Standaard

Gerelateerde berichten

Bekijk

Vakantiehuisje kopen? Hier moet je allemaal aan denken

Een aantal punten op een rij die je op weg helpen bij het kopen van een vakantiehuisje: van locatie tot budget en onderhoud

Bekijk

Huis in Spanje kopen? Houd rekening met bijkomende kosten

Wil je een tweede verblijf kopen in Spanje? Vergeet de kosten koper niet! De meest voorkomende bijkomende kosten lees je hier:

Bekijk

Huis in Spanje kopen? Alle belangrijke documenten op een rij

Verzamel voor een veilige koop de belangrijkste documenten over je Spaanse woning. Lees er hier meer over

Bekijk

Aangeven Spaanse woning voor belasting in België

Wanneer je een Spaanse woning bezit of deels bezit, is het van belang om het aangeven van je Spaanse verblijf niet te vergeten. Waar moet je allemaal aan denken bij de belastingaangifte in België en hoe werkt dit juist? In onderstaand artikel lees je hier meer over.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden