Bezoek de beurs

15 - 16 oktober 2022 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Ongeziene rush op appartementen aan zee

Na de lockdown is een nooit geziene rush op tweede verblijven aan zee gestart. De ­verkoop van vastgoed scheert er historisch hoge toppen. ‘Vaak is het in een uurtje geregeld.’

‘Een overrompeling’ noemt de ­federatie van notarissen het. ‘Vóór juni lagen de verkoopcijfers 17 procent hoger dan het jaar voordien, de eerste helft van juli zelfs 23 procent. Dat zijn historische cijfers, want 2019 wás al een recordjaar’, zegt Bart Van Opstal, de woordvoerder van de Belgische notarissen.

Door de lockdown in maart en april lag de verkoop van appartementen aan de kust een tijd volledig stil, maar die crisis is al volledig voorbij, zeggen de notarissen. Sinds het einde van de lockdown is de verkoop pijlsnel gestegen.Over de prijs wordt nog zelden gediscussieerd. Vaak is het in een uurtje beklonken, terwijl mensen daar normaal toch een paar weken over na­denken.

Het waren nochtans geen gouden tijden voor de tweedeverblijvers, toen ze tijdens de lockdown ­wekenlang niet naar hun eigendom mochten komen. Dat heeft ze blijkbaar niet afgeschrikt.

‘Veel mensen hebben hun reis naar het buitenland in het water zien vallen de afgelopen maanden’, zegt Van Opstal. ‘Er zijn ook mensen die van plan waren om iets in het buitenland te kopen, maar die daar nu – door de reisbeperkingen – van afzien. En je hebt een ­grote groep mensen met spaargeld die door de economische onzekerheid kiezen voor de zekerheid

En het moet snel gaan. De ­kopers die in juni kochten, willen er nog deze zomer in.

De grote vraag heeft de prijzen alvast doen stijgen. Gemiddeld kost een kustappartement nu 285.954 euro. Dat is 3,5 procent meer dan vorig jaar.

 

 

Bron: De Standaard

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een thuis iets verder weg van huis

Tips om je vakantiewoning in te richten en te stylen. Een vakantiewoning onder de zon doet dromen. Vaak gaat er een gedetailleerde zoektocht aan vooraf naar de perfecte locatie, stijl, uitzicht, omgeving… 

Bekijk

Een tweede verblijf in België aangeven bij de belastingen

Wie eigenaar is van een tweede verblijf in België of vastgoed verhuurt, moet dit aangeven bij de belastingen. Hieronder leest u hoe u een Belgisch tweede verblijf correct in uw belastingaangifte opneemt.

Bekijk

Een antwoord op al je vragen over een tweede verblijf

Denk je eraan om een tweede verblijf te kopen? Dan zit je misschien met heel wat vragen. Wij geven een antwoord op de meest gestelde vragen over vakantiewoningen in België en het buitenland.  

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden