Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Waarom je in 2020 een vakantiewoning in Turkije moet kopen

Turkije, een land van economie, tradities, cultuur, sociale contacten en toerisme. Met zijn natuurlijke schoonheid en zijn historische rijkdom, wordt Turkije de hoek van de hemel genoemd.

De economie in Turkije

Economisch speelt Turkije naast zijn enorme omvang aan toeristen, ook een belangrijke rol in de wereld van de export. Jaarlijks wordt om en bij 100 ton aan olijfolie geëxporteerd naar verschillende landen, waaronder ook België en Nederland. Ook de hoofdgrondstof van brood, bloem, met een omzet van 22 miljoen, maakt het nationaal product van Turkije heel belangrijk. Deze gigantisch hoeveelheden hebben sinds 2015 wereldwijd een recordomzet.

In de modewereld staat Turkije gekend voor zijn textielfabrieken. De kwaliteit – prijsverhouding, de verscheidenheid aan materialen en de ontwerp mogelijkheden zorgden ervoor dat tijdens het eerste kwartaal van 2019, 382 miljoen ton textiel wereldwijd verscheept werd. Vervolgens is Turkije door zijn super doordacht en ontwikkeld luchtverkeer, een belangrijke doorsteekplaats van Europa naar het Oosten. In totaal zijn er 53 luchthaven, verdeeld over 81 provincies en 957 steden. De luchthaven “Istanboel airport” behoort tot de groep van de 5 grootste luchthavens ter wereld. Tevens vormt dit Noordelijk gedeelte van het land, ook de “brug” tussen het grondgebied Europa en Azië.  Istanboel en Ankara, met een totaal aantal inwoners van 80miljoen, behoren tot de grootste steden op onze planeet.

Turkse tradities

De Turkse tradities zijn enig, bijzonder en echt en hebben veel feestdagen. Binnen hun leefwereld is de belangrijkste factor, familie. Elke gelegenheid om samen te komen en samen feest te vieren wordt aangegrepen. In tegenstelling tot onze ingesteldheid, is bij de Turkse bevolking geen afstand te ver om familie te bezoeken.

Vermits de grootste groep van de bevolking Islamitisch is, hebben ook de meeste feestdagen een Islamitisch karakter. Enkele gekende feestdagen zijn:

  • “Şeker bayramı of suiker feesten”.  Hierbij wordt gevierd dat de ramadan of vastentijd voorbij is. Moslims, in goede gezondheid, vasten gedurende één maand. Er wordt niet gegeten of gedronken tussen zonsopgang en zonsondergang. Tijdens de suiker feesten gaan de Moslims eerst naar de Moskee voor gebed, vervolgens wordt de rest van de dag doorgebracht met bezoek aan familie en vrienden. Overal worden er lekkernijen en geschenken aangeboden.
  • “Hamam- of reiningsritueel. Geen enkele bezoeker aan het land, keert terug zonder een bezoek aan een hamam. Deze eeuwenoude traditie heeft zijn essentie niet verloren, nl reiniging. Tijdens een hamam bezoek wordt u gescrubd, gewassen met veel zeep, gemasseerd met verschillende oliën of een moddermassage en worden de spieren soepel gemaakt. Dit is een echte aanrader!
  • Besnijdenis. Wanneer er een jongen geboren wordt binnen een gezin, wordt deze besneden rond zijn 6 à 7 jaar. Dit gaat gepaard met een groot feest waarin de jongen, gekleed als prins door de straten wordt gedragen.

Diverse culturen 

De culturele structuur bestaat uit de accumulatie van zéér rijke en diverse culturen die uit een geschiedenis van duizenden jaren komen. Anatolië is één van de oudste bewoonde regio’s ter wereld. Wij zijn in staat om de vele culturele verschillen die door deze rijkdom gecreëerd worden te zien, zelfs in lokale gebieden die heel dicht bij elkaar liggen. Op de foto ziet u één van de zeven wereldwonderen: de tempel van Artemis, 550 jaar v.C. Deze is gelegen in Efeze, tegen Izmir, in de Egeïsche regio. Eén van de mooiste kenmerken binnen de Turkse cultuur wordt gekenmerkt door gastvrijheid. Helpen en gastvrijheid wordt hoog in het vaandel gedragen. Het is een vanzelfsprekendheid om elkaar bij te staan en te steunen. Dit kenmerk kent waarschijnlijk zijn oorsprong in centraal Azië, tijdens het Nomadenbestaan. Helpen en solidariteit was een noodzakelijkheid. Inwoners van éénzelfde gemeente hadden elkaar nodig om het land te bewerken, machines uit te wisselen en dieren te verplaatsen. Ook vandaag is deze filosofie nog sterk aanwezig. De Turkse bevolking vinden het een eer om jou als gast te mogen ontvangen en doen dat met respect. Ook ouderlingen krijgen heel wat aanzien en eer, zij worden gezien als de grondleggers van de nakomelingen. De ouderlingen hebben voor hen gezorgd wanneer ze jong waren en nu is het tijd om voor hen te zorgen.

Sociaal contact en samenhorigheid

Wanneer je ergens alleen bent, zal er snel iemand naar jou toekomen met een glaasje thee of iets om te eten. Al spreek je de taal niet, ze blijven aan jouw zijde waken. Al hebben ze jou juist ontmoet, je bent uitgenodigd om mee feest te vieren. Hun huis is jouw huis. Ze maken voor jou hun lekkerste maaltijd klaar en geven jou het beste van wat ze te bieden hebben. De Turkse gastronomie is variërend en bereid met aandacht voor gezondheid en versheid. Een aspect waar wij nog zoveel van kunnen leren.

Vakantie in Turkije

Met een Toerisme van ongeveer 40 miljoen bezoekers per jaar, behoort Turkije tot de top 5 van vakantiebestemmingen. Een vakantie aan de Egeïsche Zee, aan de Zuidwestkant van Turkije, biedt door zijn ontelbare prachtige stranden een paradijs voor de zonliefhebbers en watersporters aan. Het is er betoverend mooi en er valt heel wat te ontdekken. De Egeïsche kust, ook klassieke kust genoemd, gekend door de steden Kusadasi, Didim, Altinkum en Bodrum herbergt één van de mooiste landschappen van het land. Het azuur blauwe water, de mooie naaldwouden, de uitgestrekte olijfgaarden, de sublieme rotsformaties, de gezellige baaien en het indrukwekkend cultureel erfgoed zorgen ervoor dat dit een bestemming is voor zowel zon- als natuurliefhebbers, watersporters en archeologen. Ben je een jachtliefhebber of wil je een dagje zeilen, dan bieden de jachthavens een uitstekende service. Er hangt een ongedwongen sfeer in een exclusief, rijkelijk decor. Iedereen is van harte welkom. Vanuit de havens ben je op max een uur varen van de Griekse eilanden Kos en Rhodos. Verder kan je er de plaatselijke cultuur opsnuiven in de uitnodigende centra. Bovendien heerst hier een Mediterraan klimaat, wat meehelpt om zijn populariteit te verhogen. De plaatselijke bevolking spreekt van een drie-seizoenen gebied. Tijdens de maanden juli en augustus toont de thermometer het kwik gemakkelijk boven de 30°, tevens hebben wij milde wintertemperaturen en warme voor- en najaar temperaturen. Men kan hier gemakkelijk 8 maanden per jaar genieten van een strandbezoekje en een frisse duik in de azuurblauwe wateren.

 

Bron: Sun Holiday Homes

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een thuis iets verder weg van huis

Tips om je vakantiewoning in te richten en te stylen. Een vakantiewoning onder de zon doet dromen. Vaak gaat er een gedetailleerde zoektocht aan vooraf naar de perfecte locatie, stijl, uitzicht, omgeving… 

Bekijk

Investeren in Turks vastgoed: nu is het moment

De euro is in Turkije steeds meer lira waard. Bovendien is de spaarrente lager dan ooit. Veel buitenlanders grijpen deze kans om goedkoop een tweede woning in Turkije te kopen.

Bekijk

Tips voor een vakantiewoning in het buitenland

Steeds meer Belgen investeren in onroerend goed in het buitenland. Op vlak van belastingen komt daar heel wat bij kijken. Heb je plannen om een tweede verblijf te kopen? Met deze tips ben je alvast goed voorbereid!

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden