Ben jij een van die 5 Belgen die elk jaar hun geld investeren in een tweede woning? Dan zit je wellicht met vragen over de financiering van dit vastgoed. Het kan interessanter zijn om een hypothecaire lening aan te gaan dan je spaargeld of beleggingen te gebruiken.
Tenzij je over heel veel spaargeld beschikt, is het beter om dit te behouden als ‘buffer’ bij onverwachte kosten of voor eventuele verbouwingen. Zeker als je twee woningen bezit, kan een extra ‘appeltje voor de dorst’ goed van pas komen (bv. onderhoudskosten voor twee woningen). Ook je beleggingen laat je beter voor wat ze zijn. Hoe vroeger je deze aanspreekt, hoe kleiner je beleggingsrendement op lange termijn. Beleggen is iets wat je doet op lange termijn.
Een hypothecaire lening heeft bijkomende voordelen. Je spreidt er de aankoopkosten mee, je geniet van voordelige rentetarieven en het levert een mooi fiscaal voordeel op. De kapitaalaflossingen en de premie voor de (eventuele) schuldsaldoverzekering kunnen een vermindering van 30% opleveren voor langetermijnsparen (op een bedrag van max. 2310 €), afhankelijk van je inkomen. Bovendien is de rente op de hypothecaire lening volledig aftrekbaar. De interesten kan je aftrekken van je onroerend inkomen, wat leidt tot een belastingbesparing op de hoogste schijf van je globaal inkomen.
Afhankelijk van je persoonlijke situatie kan de bank toestemming geven dat je geen schuldsaldoverzekering hoeft af te sluiten bij de hypothecaire lening voor je tweede woning. Een dergelijke verzekering dekt het openstaande kapitaal van een lening, in het geval dat je overlijdt. De redenering hierachter is dat bij een tweede woning dit pand kan verkocht worden om de openstaande lening af te betalen, aangezien er al een andere gezinswoning is.
Droom jij ook van een vakantiewoning in het buitenland? Lees zeker deze tips!
Ook interessant: Meer Belgen kopen tweede verblijf dankzij lage rente voor woonkredieten
In deze tweede aflevering van Second Home TV nemen we een kijkje in de keuken bij vakantiepark SOOF in Rhenen. Een kleinschalig vakantiepark waar op dit moment hard gewerkt wordt aan de realisatie van 53 eco-lodges. Henkjan en Tom gingen in gesprek met eigenaar Jurjen van Dijk en collega Julia van Doorn.
Het eerste dat in je opkomt na de beslissing om een woning in Spanje aan te kopen is “Hoe moet ik dit doen? Wat is het stappenplan?”. Daarom helpen wij je graag om die twijfels weg te nemen, je tijd en geld te besparen en te zorgen dat jij geen fouten maakt.
Spanje is zwaar getroffen door de coronacrisis. Toch blijft de Spaanse vastgoedmarkt interessant om te investeren. De prijzen liggen momenteel een pak lager. Het is aangewezen om goed te onderhandelen.
Een tweede woning in het buitenland is heerlijk om zelf op vakantie te gaan. Sommige eigenaars kiezen er ook voor om hun buitenlands vakantiehuis (gedeeltelijk) te verhuren. Hoe zit het dan eigenlijk met de belastingen op de huurinkomsten? Is het fiscaal voordelig om een vakantiewoning te verhuren?
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.
Wilt u meer informatie over de Second Home Beurs? Neem gerust contact met ons op via onderstaande gegevens:
Bekijk het volledige overzicht van makelaars die bij ons deelnemen en adverteren
Bekijk het overzichtWilt u als particulier uw tweede huis verkopen? Plaats uw vakantiewoning in ons netwerk van websites en bereik gemakkelijk potentieel geïntereseerden.
meer informatieCopyright - Second Home Beurs - Facebook | Algemene Voorwaarden | Privacy Statement | Powered by Invitado