Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Steeds meer Belgen kopen een vakantiewoning in het buitenland

De laatste jaren kopen steeds meer Belgen een tweede verblijf in het buitenland. Voor vermogende landgenoten betekent vastgoed een mooie verhouding tussen risico en opbrengst. Een vakantiewoning is minder risicovol dan aandelen en brengt meer op dan een spaarboekje of obligaties. Bovendien is het een plek om heerlijk te genieten!

Spanje blijft favoriet vakantieland

Het favoriete vakantieland blijft Spanje, waar Belgen gemiddeld 30% meer betalen voor een woning dan Spanjaarden en 5 tot 10% meer dan andere buitenlanders. Dit komt onder andere door de lage rente, die het kopen van vastgoed aantrekkelijk maakt en tegelijk zorgt voor hogere prijzen.

Een andere cruciale factor is de economische en politieke situatie van een land. Dit verklaart waarom landen als Spanje en Portugal de laatste jaren extra kopers aantrekken. Ook de demografische situatie speelt een rol. De babyboomgeneratie heeft vandaag voldoende kapitaal bijeen gespaard om hun droom van een eigen plek onder de zon te verwezenlijken. Er zijn ook meer mogelijkheden op vlak van mobiliteit (bv. vliegen met lagekostenmaatschappijen), wat de drempel om naar het zuiden te trekken verlaagt.

Tips bij de aankoop van een tweede woning

Wie een tweede woning koopt in het buitenland, houdt het best rekening met een aantal factoren:

  • Zorg dat er een luchthaven in de buurt is zodat je niet langer dan een uur moet rijden naar je vakantieplek.
  • Zorg voor een aangename en rustige ligging, zonder storend lawaai in de buurt en bij voorkeur niet te ver van de zee. Zo kun je 100% genieten van je vakantiehuis!
  • Let op de prijs-kwaliteitverhouding, zodat je niet te veel betaalt voor wat je krijgt. Hiervoor laat je je het best begeleiden door een expert, zoals een lokale makelaar. Besteed ook aandacht aan de grootte van de vakantiewoning. Belgen houden van groot wonen (gemiddeld 80 vierkante meter bewoonbare oppervlakte). Denk dus aan je eigen comfort en koop niet te klein.
  • Hou rekening met mogelijke meerwaarden en een gemakkelijke doorverkoop, mocht je je eigendom verkopen na een aantal jaar. Denk ook aan de mogelijkheid om te verhuren.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Wat is een Nota Simple en waarom is het cruciaal?

Wanneer je overweegt om een vakantiewoning in Spanje te kopen, kom je ongetwijfeld de term 'Nota Simple' tegen. Dit cruciale document vormt een onmisbare schakel in het aankoopproces van je vakantiehuis in Spanje. Maar wat houdt een Nota Simple precies in en waarom is het zo belangrijk?

Bekijk

Een vakantiewoning kopen via jouw vennootschap

Uiteraard kun je een vakantiewoning kopen met persoonlijke spaartegoeden, maar het is ook mogelijk om deze investering te doen via je vennootschap. Het kopen van een vakantiewoning via je vennootschap brengt verschillende voor-en nadelen met zich mee waardoor het belangrijk is om goed geïnformeerd deze stap te zetten.

Bekijk

Tips & tricks voor vastgoedinvesteringen in Dubai

Ontdek slimme tips, beste investeringsopties en efficiënte manieren om te investeren

Bekijk

Zon, zee, strand en slim investeren

Op zoek naar informatie over een huis kopen in Spanje? Volg dit stappenplan met tips en je zoektocht kan beginnen

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden