Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Meer Belgen kopen tweede verblijf in het buitenland dankzij lage rente

Steeds meer Belgen kopen een tweede woning in het buitenland, om er zelf te wonen en/of om ze te verhuren. Daar zit de lage rente voor woonkredieten zeker voor iets tussen.

Hypothecaire lening

Wie over voldoende kapitaal beschikt, kan het volledige aankoopbedrag in één keer op tafel leggen. Maar het kan interessanter zijn om een woonkrediet af te sluiten voor de aankoop van een vakantiewoning of appartement. Met een hypothecaire lening spreid je namelijk de aankoopkosten en profiteer je van voordelige rentetarieven en een fiscaal voordeel.

Goed om te weten: je kan een woonkrediet afsluiten zowel bij een Belgische als bij een buitenlandse bank. Als je in het buitenland leent, ben je uiteraard gebonden aan de lokale regelgeving en word je niet langer beschermd door de Belgische hypotheekwet.

Fiscaal voordeel

De kapitaalaflossingen van de lening voor je tweede woning en de premies voor de schuldsaldoverzekering kan je fiscaal inbrengen onder het federale stelsel van het langetermijnsparen. Dit levert je een jaarlijks voordeel op van maximaal 693 euro per persoon.

Daarnaast kan je voor je tweede woning de interesten aftrekken van je onroerend inkomen. Let op: je verliest dan wel het recht op de verhoging(en) van de woonbonus op je eerste huis, als je daar nog recht op zou hebben.

Aantrekkelijke rente

Door de lage rente is het momenteel interessant om een vakantiewoning te financieren met een hypothecaire lening. Banken kennen vaak een rente toe van 1,20% op twintig jaar, wat zeer aantrekkelijk is.

Als je de lening van je eerste woning bijna of onlangs hebt afbetaald, kom je misschien in aanmerking voor een wederopname. In dat geval betaal je geen notaris- en hypotheekkosten voor de lening voor je tweede woning. Verder leen je uiteraard wel aan de actuele rentetarieven op het moment dat je de nieuwe lening aangaat.

Bijkomende kosten

Hou er rekening mee dat je extra kosten betaalt bovenop de prijs van je tweede woning of appartement, of je er nu een lening voor aangaat of niet. Zo moet je registratierechten en administratieve kosten betalen, die verschillen van land tot land.

Het is verplicht om je tweede verblijf in België aan te geven. Wat betreft huurinkomsten heeft ons land een dubbelbelastingverdrag afgesloten met een aantal landen. Dit bepaalt in welk land en hoeveel belastingen je dient te betalen.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Wat is een Nota Simple en waarom is het cruciaal?

Wanneer je overweegt om een vakantiewoning in Spanje te kopen, kom je ongetwijfeld de term 'Nota Simple' tegen. Dit cruciale document vormt een onmisbare schakel in het aankoopproces van je vakantiehuis in Spanje. Maar wat houdt een Nota Simple precies in en waarom is het zo belangrijk?

Bekijk

Een vakantiewoning kopen via jouw vennootschap

Uiteraard kun je een vakantiewoning kopen met persoonlijke spaartegoeden, maar het is ook mogelijk om deze investering te doen via je vennootschap. Het kopen van een vakantiewoning via je vennootschap brengt verschillende voor-en nadelen met zich mee waardoor het belangrijk is om goed geïnformeerd deze stap te zetten.

Bekijk

Tips & tricks voor vastgoedinvesteringen in Dubai

Ontdek slimme tips, beste investeringsopties en efficiënte manieren om te investeren

Bekijk

Zon, zee, strand en slim investeren

Op zoek naar informatie over een huis kopen in Spanje? Volg dit stappenplan met tips en je zoektocht kan beginnen

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden