Bezoek de beurs

3 - 4 juni | Antwerp Expo Antwerpen | 10:00 – 17:00 uur

Meer Belgen kopen tweede verblijf in het buitenland dankzij lage rente

Steeds meer Belgen kopen een tweede woning in het buitenland, om er zelf te wonen en/of om ze te verhuren. Daar zit de lage rente voor woonkredieten zeker voor iets tussen.

Hypothecaire lening

Wie over voldoende kapitaal beschikt, kan het volledige aankoopbedrag in één keer op tafel leggen. Maar het kan interessanter zijn om een woonkrediet af te sluiten voor de aankoop van een vakantiewoning of appartement. Met een hypothecaire lening spreid je namelijk de aankoopkosten en profiteer je van voordelige rentetarieven en een fiscaal voordeel.

Goed om te weten: je kan een woonkrediet afsluiten zowel bij een Belgische als bij een buitenlandse bank. Als je in het buitenland leent, ben je uiteraard gebonden aan de lokale regelgeving en word je niet langer beschermd door de Belgische hypotheekwet.

Fiscaal voordeel

De kapitaalaflossingen van de lening voor je tweede woning en de premies voor de schuldsaldoverzekering kan je fiscaal inbrengen onder het federale stelsel van het langetermijnsparen. Dit levert je een jaarlijks voordeel op van maximaal 693 euro per persoon.

Daarnaast kan je voor je tweede woning de interesten aftrekken van je onroerend inkomen. Let op: je verliest dan wel het recht op de verhoging(en) van de woonbonus op je eerste huis, als je daar nog recht op zou hebben.

Aantrekkelijke rente

Door de lage rente is het momenteel interessant om een vakantiewoning te financieren met een hypothecaire lening. Banken kennen vaak een rente toe van 1,20% op twintig jaar, wat zeer aantrekkelijk is.

Als je de lening van je eerste woning bijna of onlangs hebt afbetaald, kom je misschien in aanmerking voor een wederopname. In dat geval betaal je geen notaris- en hypotheekkosten voor de lening voor je tweede woning. Verder leen je uiteraard wel aan de actuele rentetarieven op het moment dat je de nieuwe lening aangaat.

Bijkomende kosten

Hou er rekening mee dat je extra kosten betaalt bovenop de prijs van je tweede woning of appartement, of je er nu een lening voor aangaat of niet. Zo moet je registratierechten en administratieve kosten betalen, die verschillen van land tot land.

Het is verplicht om je tweede verblijf in België aan te geven. Wat betreft huurinkomsten heeft ons land een dubbelbelastingverdrag afgesloten met een aantal landen. Dit bepaalt in welk land en hoeveel belastingen je dient te betalen.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een vakantiehuis kopen in Spanje: 5 tips

Droomt u van een appartement of huis in Spanje maar weet u niet goed waar te beginnen? Wij zetten het voor u op een rijtje.  

Bekijk

Een tweede huis kopen in Italië: hier moet u rekening mee houden

Droomt u zoals velen van een tweede huis in Italië? We zetten enkele zaken op een rijtje waarmee u rekening moet houden. Misschien bent u binnenkort wel de gelukkige eigenaar van een vakantiewoning in La Bella Italia!  

Bekijk

Een vakantiewoning kopen in Mallorca, Ibiza of Tenerife

De Spaanse eilanden zijn veel meer dan zon en zee. U kunt er ook genieten van ongerepte natuur en een rijke cultuur. Een ideale vakantiebestemming het hele jaar door! Zou het niet heerlijk zijn om uw eigen vakantiewoning te hebben in Mallorca, Ibiza of Tenerife?  

Bekijk

Een vakantiehuis kopen in Frankrijk: met of zonder makelaar?

Sommige Franse huiseigenaars bieden rechtstreeks een vakantiewoning te koop aan, zonder tussenkomst van een makelaar. Dit wordt ‘particulier à particulier’ genoemd. Aangezien er geen makelaar moet betaald worden, kan dit een lagere vraagprijs met zich meebrengen. Laat u niet misleiden: soms zijn de huizen te duur of hebben ze verborgen gebreken.  

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden