Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Oost-Vlamingen spannen de kroon aan de kust

De kust blijft in trek. Ongeveer 3,2 miljoen of ruim 1 op 4 van de Vlaamse dagtoeristen aan de kust bleken in 2017 afkomstig uit Oost-Vlaanderen. Die cijfers extrapoleerde Westtoer uit geanonimiseerde mobiele data en bevragingen in de kustgemeenten. De populairste kustgemeenten blijken Knokke-Heist, Oostende en Blankenberge: niet toevallig badsteden die vlot bereikbaar zijn met de trein.

Oost-Vlamingen: belangrijke tweede verblijvers

Nog frappant. Ongeveer 17.900 eigenaars van een tweede verblijf aan de kust zijn afkomstig uit Oost-Vlaanderen. Goed voor 26 procent van alle vakantiewoningen van de Vlamingen. Dat zijn er evenveel als in West-Vlaanderen. In Antwerpen (15.000), Limburg (4.000) en Vlaams Brabant (14.900) ligt het aantal tweede verblijven opmerkelijk lager. “Uiteraard speelt de nabijheid van de kust voor Oost-Vlamingen een rol”, zegt Liesbet Billiet, regiomanager van de kust bij Westtoer. De populairste gemeenten voor tweede verblijven zijn Knokke-Heist, Middelkerke-Westende en Koksijde-Oostduinkerke.

Daarnaast brachten vorig jaar ongeveer 290.000 inwoners van Oost-Vlaanderen één of meerdere nachten door aan de kust in een commercieel verblijf. Ze kiezen vooral voor een verhuurappartement, hotel, vakantiepark of vakantiecentrum. Voor hen is de kust een vertrouwde vakantiebestemming: meer dan acht op tien (83%) brachten er ook een weekend of vakantie door de voorbije drie jaar. Bijna zes op tien reizen met de kinderen.

De vakantiegangers kiezen bewust voor een verblijf aan de kust voor de authentieke troeven: een omgeving om tot rust te komen, de gezonde zeelucht en het unieke decor van zee en strand.

De Vlamingen: belangrijkste markt voor de Kust

De Vlamingen blijven de belangrijkste markt voor de kust. Over alle kusttoeristen bekeken is 65% afkomstig uit Vlaanderen. In 2017 ontving de kust 14,4 miljoen Vlaamse toeristen voor één of meerdere dagen. Samen besteedden ze ongeveer 1,8 miljard euro, goed voor 64 procent van de 2,8 miljard euro omzet die het kusttoerisme jaarlijks genereert. “De focus ligt al lang niet meer enkel op de zomer. Twee derde van het aantal toeristen bezoekt de kust in een ander seizoen.” Tijdens de komende eindejaarsperiode pakken de kustgemeenten dan ook uit met een breed gamma aan activiteiten.

Bron: HLN.be

Gerelateerde berichten

Bekijk

Vakantiewoning kopen aan de Belgische kust

We nemen je mee in de wereld van vakantiehuizen aan de Belgische kust: populaire plaatsen en type vakantiewoningen

Bekijk

Belgisch Paviljoen schittert op Second Home Expo in Gent

Op 9 en 10 maart a.s. is er in Flanders Expo Gent de jaarlijkse voorjaarstraditie voor toekomstige tweede verblijvers met de Second Home Expo. Met meer dan 90 standhouders uit ruim 20 landen, biedt deze beurs een uitgelezen kans om je te verdiepen in binnen- en buitenlands vastgoed.

Bekijk

Krediet bij Belgische bank voor buitenlands vakantieverblijf

Hoe zit het met geld lenen voor een buitenlands vakantieverblijf bij een Belgische bank? Ontdek de mogelijkheden

Bekijk

Wat is een NIE-nummer?

Waarom heb je het nodig en hoe vraag je het aan? Wat is het verschil met het NIF-nummer? Wij zetten het op een rij

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden