Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Een tweede verblijf kopen aan de Belgische kust

Droom je van een vakantiewoning of appartement aan de kust? Enkele tips voor wie een tweede verblijf wil kopen aan de zee.

 

Dalende vastgoedprijzen

Volgens de meest recente Kustbarometer van de federatie van het Notariaat gaan de prijzen van de huizen en appartementen aan de Belgische kust sinds 2014 in dalende lijn. Je betaalt gemiddeld tussen de 161.000 euro (Westende) en de 474.000 euro (Knokke) voor een optrekje aan de zee, afhankelijk van de badstad. Dat is goed nieuws voor wie droomt van een tweede verblijf aan de kust.

Een vakantiewoning kopen is een grote stap. Hoe weet je wanneer het juiste moment is om tot zo’n belangrijke aankoop over te gaan? In feite bestaat ‘hét beste moment’ niet. De vastgoedtransacties gebeuren het hele jaar door en de piekperiodes variëren per badstad. Let wel op dat je geen impulsaankoop doet. Daarom is het niet zo’n goed idee om op een zonnige dag bij een vastgoedmakelaar binnen te stappen. Alles ziet er dan mooier uit en dan zou je wel eens een minder weldoordachte beslissing kunnen nemen. De beste regel is: als je je goed voelt op een plek bij minder mooi weer, voel je je er vast ook lekker bij goed weer.

 

Vijf tips bij de aankoop van een tweede verblijf

  1. Wie een tweede verblijf wil aanschaffen, moet rekening houden met fiscale verschillen. In de meeste badsteden betaal je een tweedeverblijfstaks. Reken hiervoor op ongeveer 1.000 euro per jaar, afhankelijk van de gemeente. Er is ook een verschil in registratierechten. Voor een eerste woning bedragen deze 7 procent van het aankoopbedrag. Voor een tweede verblijf stijgen ze tot 10 procent voor een bestaande woning. Wie een nieuwbouw koopt, moet rekening houden met 21 procent BTW, wat standaard het geval is.

  2. Denk goed na over het onderhoud van de woning of het appartement, aangezien je er zelf niet altijd aanwezig zal zijn. Een goeie syndicus is goud waard. Maak ook kennis met de buren. Je kan hen een reservesleutel geven zodat zij kunnen langsgaan in de woning als het nodig is, bv. wanneer er een raam open blijven staan is of de verwarming plots stuk is. Zo hoef je zelf niet helemaal tot daar te rijden.

  3. Koop je een appartement in een ouder gebouw? Ga na wanneer de gemeenschappelijke delen voor het laatst vernieuwd zijn. Want renovaties (lift, dak, gevel, terrassen…) zijn vaak een dure aangelegenheid.

  4. Als je een nieuwbouw koopt, moet je er rekening mee houden dat de gemeenschappelijke kosten nog niet gekend zijn in het begin. Daardoor worden ze ook nog niet vermeld. Het is belangrijk dat je je ervan bewust bent dat er nog bijkomende kosten zullen komen, bijvoorbeeld om de inkomhal te poetsen of de lift te onderhouden.

  5. Kopen op plan, zonder dat je de fysieke ruimte gezien hebt, is niet eenvoudig. Het kan de bewoonbare oppervlakte groter doen uitschijnen dan ze in werkelijkheid zal zijn. Als je het doet, wees dan extra aandachtig. Vaak worden meubels bijvoorbeeld ook iets kleiner uitgetekend. Dit kan de woning soms groter te doen lijken.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Vakantiewoning kopen aan de Belgische kust

We nemen je mee in de wereld van vakantiehuizen aan de Belgische kust: populaire plaatsen en type vakantiewoningen

Bekijk

Belgisch Paviljoen schittert op Second Home Expo in Gent

Op 9 en 10 maart a.s. is er in Flanders Expo Gent de jaarlijkse voorjaarstraditie voor toekomstige tweede verblijvers met de Second Home Expo. Met meer dan 90 standhouders uit ruim 20 landen, biedt deze beurs een uitgelezen kans om je te verdiepen in binnen- en buitenlands vastgoed.

Bekijk

Krediet bij Belgische bank voor buitenlands vakantieverblijf

Hoe zit het met geld lenen voor een buitenlands vakantieverblijf bij een Belgische bank? Ontdek de mogelijkheden

Bekijk

Wat is een NIE-nummer?

Waarom heb je het nodig en hoe vraag je het aan? Wat is het verschil met het NIF-nummer? Wij zetten het op een rij

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden