Bereken het rendement van uw vastgoedinvestering

Het rendement van een vastgoedinvestering becijferen is meer dan alleen maar wat huurinkomsten afzetten tegen een lijst met kosten. Met een nieuwe tool helpt De Tijd u om uw bakstenen spaarpot in kaart te brengen en de opbrengst ervan te berekenen.

Een schriftje, of in het beste geval een Excel-document. Dat is wat veel verhuurders gebruiken om een idee te hebben van het rendement van hun vastgoedinvestering(en). Bij die berekening komt evenwel meer kijken dan het aftrekken van enkele kostenposten van de huur die u int.

Bent u voor het verwerven van het vastgoed een lening aangegaan? Hebt u hier en daar al wat gerenoveerd? Betalen uw huurders op tijd? Staat uw pand af en toe leeg? Dat zijn allemaal elementen die het rendement van uw investering beïnvloeden en het moeilijker maken om door de bomen het bos nog te zien.

Een nieuwe tool op www.tijd.be helpt u als verhuurder om uw vastgoedportefeuille in kaart te brengen en het rendement ervan te becijferen. Een beetje naar analogie van de aandelenportefeuille die beleggers kunnen samenstellen op de site.

Hoe werkt De Tijd Immo Manager?

Als geregistreerde gebruiker van tijd.be vindt u de tool op tijd.be/immomanager of onder Mijn Diensten in de zijbalk op de website tijd.be. Van daaruit brengt de tegel Immo Manager u rechtstreeks naar het overzicht van uw pand(en).

Om een gebouw in te geven, moet u eerst een profiel aanmaken (met gebruikersnaam en paswoord). Daarna kan u een hele reeks gegevens invoeren die het rendement van uw investering bepalen. Dat gaat in eerste instantie om het type vastgoed, de aankoopprijs en de bijbehorende kosten, de gemeente of stad waar het pand gelegen is, het bouwjaar en een aantal eigenschappen van het pand (bewoonbare oppervlakte, aantal kamers, epc-waarde…).

Een aantal velden is verplicht in te vullen, zoals de gemeente. Op die manier kan u zien hoe uw pand qua rendement ‘scoort’ in uw gemeente. Niet dat u informatie te zien krijgt over panden die door andere investeerders werden ingegeven - of omgekeerd - maar als er over een bepaalde stad of gemeente voldoende info beschikbaar is, kan een gemiddeld rendement worden weergegeven.

Na de aankoopgegevens kan u de informatie over de huur en de leegstand ingeven. Dat gaat van de huurprijs tot het type huurcontract, eventueel de gegevens van de huurder. Tegelijk kan u aangeven of uw pand een tijdlang heeft leeggestaan, en of u het gedurende een bepaalde periode dus zonder huurinkomsten moest stellen.

Onder het luik ‘kosten’ kan u onder meer de bedragen ingeven die u betaalt voor de brandverzekering en de syndicus, net zoals de onroerende voorheffing. Als u geleend heeft voor de aankoop van het pand kan u ook die gegevens invoeren (onder het luik ‘krediet’). De tool laat ook zien hoeveel uw pand over x-aantal jaar waard kan zijn. U kan daarbij zelf uw beleggershorizon ingeven, net zoals de meerwaarde die u jaarlijks denkt te realiseren. Puur hypothetisch natuurlijk, want ook op de vastgoedmarkt groeien de bomen natuurlijk niet tot in de hemel.

Zodra u al die parameters heeft ingegeven, krijgt u het percentage te zien dat iedere vastgoedinvesteerder wil weten: het nettohuurrendement op uw investering.

Bron: De Tijd

Gerelateerde berichten

Bekijk

Waarom beleggen in recreatief vastgoed?

Steeds meer mensen worden eigenaar van een tweede woning. Investeren in een tweede woning is investeren in vrije tijd. Lijkt het u niet heerlijk om een plek te hebben waar u na een drukke werkweek of tijdens vakanties heen kunt gaan om het hectische dagelijkse leven even te verruilen voor pure ontspanning? Een eigen stek waar u zich helemaal thuis voelt, waar u heen kunt gaan wanneer het u uitkomt.

Bekijk

Goed nieuws voor Belgen met een tweede verblijf in het buitenland

Belgen met een tweede verblijf in het buitenland worden op vandaag anders en veelal zwaarder belast dan Belgen met een tweede verblijf in eigen land. Door deze ongelijke behandeling schendt België één van de basisprincipes van de EU: het vrije verkeer van kapitaal. België werd hiervoor in het verleden al veroordeeld door het Europees Hof van Justitie. Tot op vandaag werd de interne wetgeving hieromtrent echter niet aangepast. Na een tweede recente veroordeling van het Hof van Justitie, dringt een aanpassing van de Belgische wetgeving zich op.

Bekijk

Het rendement van een tweede verblijf

Wat brengt een vakantiewoning in het buitenland op? Het is niet makkelijk om hier een eenduidig antwoord op te krijgen. Het hangt er ten eerste van af of het beloofde rendement bruto of netto is. En dan nog worden er verschillende methodes gehanteerd. Het is sowieso belangrijk dat je je niet blindstaart op cijfers

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden