Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Bereken het rendement van uw vastgoedinvestering

Het rendement van een vastgoedinvestering becijferen is meer dan alleen maar wat huurinkomsten afzetten tegen een lijst met kosten. Met een nieuwe tool helpt De Tijd u om uw bakstenen spaarpot in kaart te brengen en de opbrengst ervan te berekenen.

Een schriftje, of in het beste geval een Excel-document. Dat is wat veel verhuurders gebruiken om een idee te hebben van het rendement van hun vastgoedinvestering(en). Bij die berekening komt evenwel meer kijken dan het aftrekken van enkele kostenposten van de huur die u int.

Bent u voor het verwerven van het vastgoed een lening aangegaan? Hebt u hier en daar al wat gerenoveerd? Betalen uw huurders op tijd? Staat uw pand af en toe leeg? Dat zijn allemaal elementen die het rendement van uw investering beïnvloeden en het moeilijker maken om door de bomen het bos nog te zien.

Een nieuwe tool op www.tijd.be helpt u als verhuurder om uw vastgoedportefeuille in kaart te brengen en het rendement ervan te becijferen. Een beetje naar analogie van de aandelenportefeuille die beleggers kunnen samenstellen op de site.

Hoe werkt De Tijd Immo Manager?

Als geregistreerde gebruiker van tijd.be vindt u de tool op tijd.be/immomanager of onder Mijn Diensten in de zijbalk op de website tijd.be. Van daaruit brengt de tegel Immo Manager u rechtstreeks naar het overzicht van uw pand(en).

Om een gebouw in te geven, moet u eerst een profiel aanmaken (met gebruikersnaam en paswoord). Daarna kan u een hele reeks gegevens invoeren die het rendement van uw investering bepalen. Dat gaat in eerste instantie om het type vastgoed, de aankoopprijs en de bijbehorende kosten, de gemeente of stad waar het pand gelegen is, het bouwjaar en een aantal eigenschappen van het pand (bewoonbare oppervlakte, aantal kamers, epc-waarde…).

Een aantal velden is verplicht in te vullen, zoals de gemeente. Op die manier kan u zien hoe uw pand qua rendement ‘scoort’ in uw gemeente. Niet dat u informatie te zien krijgt over panden die door andere investeerders werden ingegeven - of omgekeerd - maar als er over een bepaalde stad of gemeente voldoende info beschikbaar is, kan een gemiddeld rendement worden weergegeven.

Na de aankoopgegevens kan u de informatie over de huur en de leegstand ingeven. Dat gaat van de huurprijs tot het type huurcontract, eventueel de gegevens van de huurder. Tegelijk kan u aangeven of uw pand een tijdlang heeft leeggestaan, en of u het gedurende een bepaalde periode dus zonder huurinkomsten moest stellen.

Onder het luik ‘kosten’ kan u onder meer de bedragen ingeven die u betaalt voor de brandverzekering en de syndicus, net zoals de onroerende voorheffing. Als u geleend heeft voor de aankoop van het pand kan u ook die gegevens invoeren (onder het luik ‘krediet’). De tool laat ook zien hoeveel uw pand over x-aantal jaar waard kan zijn. U kan daarbij zelf uw beleggershorizon ingeven, net zoals de meerwaarde die u jaarlijks denkt te realiseren. Puur hypothetisch natuurlijk, want ook op de vastgoedmarkt groeien de bomen natuurlijk niet tot in de hemel.

Zodra u al die parameters heeft ingegeven, krijgt u het percentage te zien dat iedere vastgoedinvesteerder wil weten: het nettohuurrendement op uw investering.

Bron: De Tijd

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een tweede verblijf verhuren voor rendement

Investeren in een tweede verblijf is populair. Als je op het punt staat om in een vakantiehuis te investeren, neem dan zeker even de tijd om na te gaan wat je rendement kan zijn. In de meeste gevallen is het bezit van een vakantiehuis financieel voordelig en dus een verstandige beslissing.

Bekijk

Nieuwe BTW-plicht bij gemeubileerd verhuren

Als u een gemeubelde vakantiewoning verhuurt en daar een bijkomende dienst verleent, moet u 6 procent btw aanrekenen. Behalve extra administratie levert dit ook voordelen op.  

Bekijk

4 redenen om een vakantiewoning te kopen in Nederland

Vroeger kochten Belgen en Nederlanders vaak een tweede woning in Frankrijk, Spanje of in een ander zonnig vakantieland. De laatste tijd kiezen steeds meer mensen voor een vakantiehuis in eigen land. Wij zetten vier goede redenen op een rijtje voor een vakantiehuis in België of Nederland.  

Bekijk

Appartementen aan de kust populairder dan ooit

Door de coronacrisis kozen veel mensen de voorbije jaren voor een tweede verblijf aan de kust. De stormloop nam af na de zomer van 2021. Toch vonden eind 2021 nog steeds 13,4% meer transacties plaats dan voor de pandemie. Het is duidelijk: appartementen aan de kust blijven in trek.  

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden