Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Nieuwe BTW-plicht bij gemeubileerd verhuren

Als u een gemeubelde vakantiewoning verhuurt en daar een bijkomende dienst verleent, moet u 6 procent btw aanrekenen. Behalve extra administratie levert dit ook voordelen op.

Verhuurt u een gemeubelde vakantiewoning of appartement? Als u hierbij fysiek onthaal, huishoudlinnen of ontbijt aanbiedt, bent u btw-plichtig. Dit geldt zowel voor wie zelf verhuurt als voor wie samenwerkt met verhuur-platformen zoals Airbnb, Booking.com of Belvilla. De nieuwe btw-regeling is van kracht sinds 1 juli 2022 en heeft als doel een gelijk speelveld creëren tussen privé-verhuurders en de hotelsector. Er zijn enkele zaken die u moet weten als u verhuurt als particulier.

1. Enkel in combinatie met hoteldiensten

De nieuwe regeling is enkel van toepassing op wie gemeubeld verhuurt en één of meer van de volgende diensten aanbiedt:

- Fysiek onthaal, d.w.z. gasten ontvangen en bijstaan gedurende de dag. Niet van toepassing bij enkel telefonisch of digitaal contact.
- Ter beschikking stellen van beddengoed en/of handdoeken, die bij een verblijf langer dan één week minstens wekelijks moeten ververst worden.
- Aanbieden van een dagelijks ontbijt.

Ook als u de diensten uitbesteedt (bv. voor het onthaal werken met een immokantoor) is er sprake van een hoteldienst en bent u btw-plichtig. De diensten hoeven niet in de prijs inbegrepen te zijn. U mag er een afzonderlijke prijs of supplement voor aanrekenen. Als de huurder diensten aangeboden krijgt maar ze niet gebruikt, geldt de btw-plicht niet.

 

nieuwe-btw-plicht-bij-gemeubileerd-verhuren Nieuwe BTW-plicht bij gemeubileerd verhuren

2. Verhuur korter dan drie maanden

De btw-regeling is enkel van toepassing op verhuur op korte termijn, namelijk minder dan drie maanden. Als u een gemeubeld logies langer dan drie maanden verhuurt, is er vrijstelling van btw.

3. BTW aanrekenen én aftrekken

Als de bovenstaande twee voorwaarden vervuld zijn, moet u btw aanrekenen op de verhuurprijs en de prijs van de aangeboden diensten. Dit is een verlaagd btw-tarief van 6 procent vanaf de eerste euro omzet. De btw-plicht geldt ook voor eigenaars die maar één gemeubeld logies verhuren. Valt u onder de nieuwe btw-regeling? Dan moet u een btw-nummer aanvragen. Als de vakantiewoning in uw privévermogen zit, hoeft u zich niet in te schrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen. U bent verplicht om periodieke btw-aangiftes in te dienen en een btw-bon of factuur te overhandigen bij het uitchecken.

Behalve extra administratie brengt de btw-plicht een groot voordeel mee. Als verhuurder mag u de btw die u zelf betaald heeft op de gemaakte kosten aftrekken volgens de normale regels. Denk aan de 21 procent btw op de aankoop van een nieuwbouw, renovatie- en herstellingswerken, de inrichting en alle lopende kosten. Let op: btw voor privégebruik is niet aftrekbaar. Uw btw-aftrek is dus beperkt tot de periodes dat u de woning aanbiedt voor verhuur.

De btw-aftrek beperkt zich niet tot de btw betaald vanaf 1 juli 2022. U kunt ook btw recupereren die u in het verleden betaald heeft. Dit is mogelijk als de zogenaamde herzieningstermijn nog niet verstreken is. Die bedraagt 15 jaar voor de aankoop van een nieuwe woning en 5 jaar voor verbouwingen en omvormings-werken. Voor renovatie- of onderhoudswerken (bv. schilderwerken) komt u niet in aanmerking voor historische btw-aftrek.

4. Boekingen vanaf 1 juli 2022

De nieuwe btw-regeling geldt enkel voor verblijven die geboekt worden vanaf 1 juli 2022. Als een gezin in maart 2022 een verblijf geboekt heeft voor juli 2022, moet er dus geen btw aangerekend worden.

5. Geen veranderingen voor personenbelasting

De nieuwe btw-regeling verandert niks aan de aangifte van de inkomsten voor de personenbelasting. Die inkomsten worden onderverdeeld in drie types: een onroerend inkomen uit de verhuur van het pand, een roerend inkomen uit de verhuur van meubelen, en een divers inkomen uit de extra diensten (bv. ontbijt)


Bron: De Tijd

Benieuwd naar de mogelijkheden om jouw tweede verblijf te verhuren? Of geïnteresseerd in het kopen van een huis in het buitenland? Bezoek dan de Second Home Beurs in Nederland of de Second Home Expo in België!

Gerelateerde berichten

Bekijk

Wat is een Nota Simple en waarom is het cruciaal?

Wanneer je overweegt om een vakantiewoning in Spanje te kopen, kom je ongetwijfeld de term 'Nota Simple' tegen. Dit cruciale document vormt een onmisbare schakel in het aankoopproces van je vakantiehuis in Spanje. Maar wat houdt een Nota Simple precies in en waarom is het zo belangrijk?

Bekijk

Een vakantiewoning kopen via jouw vennootschap

Uiteraard kun je een vakantiewoning kopen met persoonlijke spaartegoeden, maar het is ook mogelijk om deze investering te doen via je vennootschap. Het kopen van een vakantiewoning via je vennootschap brengt verschillende voor-en nadelen met zich mee waardoor het belangrijk is om goed geïnformeerd deze stap te zetten.

Bekijk

Tips & tricks voor vastgoedinvesteringen in Dubai

Ontdek slimme tips, beste investeringsopties en efficiënte manieren om te investeren

Bekijk

Zon, zee, strand en slim investeren

Op zoek naar informatie over een huis kopen in Spanje? Volg dit stappenplan met tips en je zoektocht kan beginnen

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden