Bezoek de beurs

28 - 29 januari 2023 | Mecc Maastricht | 10:00 – 17:00 uur 4 - 5 maart 2023 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Nieuwe BTW-plicht bij gemeubileerd verhuren

Als u een gemeubelde vakantiewoning verhuurt en daar een bijkomende dienst verleent, moet u 6 procent btw aanrekenen. Behalve extra administratie levert dit ook voordelen op.

Verhuurt u een gemeubelde vakantiewoning of appartement? Als u hierbij fysiek onthaal, huishoudlinnen of ontbijt aanbiedt, bent u btw-plichtig. Dit geldt zowel voor wie zelf verhuurt als voor wie samenwerkt met verhuurplatformen zoals Airbnb, Booking.com of Belvilla. De nieuwe btw-regeling is van kracht sinds 1 juli 2022 en heeft als doel een gelijk speelveld creëren tussen privéverhuurders en de hotelsector. Er zijn enkele zaken die u moet weten als u verhuurt als particulier.

1. Enkel in combinatie met hoteldiensten
De nieuwe regeling is enkel van toepassing op wie gemeubeld verhuurt en één of meer van de volgende diensten aanbiedt:

- Fysiek onthaal, d.w.z. gasten ontvangen en bijstaan gedurende de dag. Niet van toepassing bij enkel telefonisch of digitaal contact.
- Ter beschikking stellen van beddengoed en/of handdoeken, die bij een verblijf langer dan één week minstens wekelijks moeten ververst worden.
- Aanbieden van een dagelijks ontbijt.

Ook als u de diensten uitbesteedt (bv. voor het onthaal werken met een immokantoor) is er sprake van een hoteldienst en bent u btw-plichtig. De diensten hoeven niet in de prijs inbegrepen te zijn. U mag er een afzonderlijke prijs of supplement voor aanrekenen. Als de huurder diensten aangeboden krijgt maar ze niet gebruikt, geldt de btw-plicht niet.

2. Verhuur korter dan drie maanden
De btw-regeling is enkel van toepassing op verhuur op korte termijn, namelijk minder dan drie maanden. Als u een gemeubeld logies langer dan drie maanden verhuurt, is er vrijstelling van btw.

3. BTW aanrekenen én aftrekken
Als de bovenstaande twee voorwaarden vervuld zijn, moet u btw aanrekenen op de verhuurprijs en de prijs van de aangeboden diensten. Dit is een verlaagd btw-tarief van 6 procent vanaf de eerste euro omzet. De btw-plicht geldt ook voor eigenaars die maar één gemeubeld logies verhuren. Valt u onder de nieuwe btw-regeling? Dan moet u een btw-nummer aanvragen. Als de vakantiewoning in uw privévermogen zit, hoeft u zich niet in te schrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen. U bent verplicht om periodieke btw-aangiftes in te dienen en een btw-bon of factuur te overhandigen bij het uitchecken.

Behalve extra administratie brengt de btw-plicht een groot voordeel mee. Als verhuurder mag u de btw die u zelf betaald heeft op de gemaakte kosten aftrekken volgens de normale regels. Denk aan de 21 procent btw op de aankoop van een nieuwbouw, renovatie- en herstellingswerken, de inrichting en alle lopende kosten. Let op: btw voor privégebruik is niet aftrekbaar. Uw btw-aftrek is dus beperkt tot de periodes dat u de woning aanbiedt voor verhuur.

De btw-aftrek beperkt zich niet tot de btw betaald vanaf 1 juli 2022. U kunt ook btw recupereren die u in het verleden betaald heeft. Dit is mogelijk als de zogenaamde herzieningstermijn nog niet verstreken is. Die bedraagt 15 jaar voor de aankoop van een nieuwe woning en 5 jaar voor verbouwingen en omvormingswerken. Voor renovatie- of onderhoudswerken (bv. schilderewerken) komt u niet in aanmerking voor historische btw-aftrek.

4. Boekingen vanaf 1 juli 2022
De nieuwe btw-regeling geldt enkel voor verblijven die geboekt worden vanaf 1 juli 2022. Als een gezin in maart 2022 een verblijf geboekt heeft voor juli 2022, moet er dus geen btw aangerekend worden.

5. Geen veranderingen voor personenbelasting
De nieuwe btw-regeling verandert niks aan de aangifte van de inkomsten voor de personenbelasting. Die inkomsten worden onderverdeeld in drie types: een onroerend inkomen uit de verhuur van het pand, een roerend inkomen uit de verhuur van meubelen, en een divers inkomen uit de extra diensten (bv. ontbijt)


Bron: De TijdGerelateerde berichten

Bekijk

Een vakantiehuis kopen in Spanje: 5 tips

Droomt u van een appartement of huis in Spanje maar weet u niet goed waar te beginnen? Wij zetten het voor u op een rijtje.  

Bekijk

Een tweede huis kopen in Italië: hier moet u rekening mee houden

Droomt u zoals velen van een tweede huis in Italië? We zetten enkele zaken op een rijtje waarmee u rekening moet houden. Misschien bent u binnenkort wel de gelukkige eigenaar van een vakantiewoning in La Bella Italia!  

Bekijk

Een vakantiewoning kopen in Mallorca, Ibiza of Tenerife

De Spaanse eilanden zijn veel meer dan zon en zee. U kunt er ook genieten van ongerepte natuur en een rijke cultuur. Een ideale vakantiebestemming het hele jaar door! Zou het niet heerlijk zijn om uw eigen vakantiewoning te hebben in Mallorca, Ibiza of Tenerife?  

Bekijk

Een vakantiehuis kopen in Frankrijk: met of zonder makelaar?

Sommige Franse huiseigenaars bieden rechtstreeks een vakantiewoning te koop aan, zonder tussenkomst van een makelaar. Dit wordt ‘particulier à particulier’ genoemd. Aangezien er geen makelaar moet betaald worden, kan dit een lagere vraagprijs met zich meebrengen. Laat u niet misleiden: soms zijn de huizen te duur of hebben ze verborgen gebreken.  

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden