Bezoek de beurs

3 - 4 juni | Antwerp Expo Antwerpen | 10:00 – 17:00 uur

Appartementen aan de kust populairder dan ooit

Door de coronacrisis kozen veel mensen de voorbije jaren voor een tweede verblijf aan de kust. De stormloop nam af na de zomer van 2021. Toch vonden eind 2021 nog steeds 13,4% meer transacties plaats dan voor de pandemie. Het is duidelijk: appartementen aan de kust blijven in trek.

Populairste kustgemeenten
In 2021 waren de populairste kustgemeenten Oostende (gemiddeld 253.000€), Knokke (gemiddeld 590.000€) en Koksijde (gemiddeld 254.000€), met samen een marktaandeel van net geen 50%. Oostende heeft veel nieuw of zeer recent vastgoed in de aanbieding. Dit trekt kooplustigen aan omdat het betekent dat er de eerste jaren (wellicht) geen herstellingswerken nodig zijn. Kopers weten ook dat recente appartementen een grotere meerwaarde opleveren bij een mogelijke verkoop in de toekomst.

De stijgende populariteit van de Belgische kust brengt stijgende prijzen met zich mee. In Oostende (12%), Westende (18%) en Nieuwpoort (15%) stegen de prijzen het meest, in Bredene en De Haan het minst. In de populaire badstad Knokke kwam er slechts 3% bij, maar dat komt doordat de appartementen sowieso al duurder waren dan in andere kustgemeenten.


Het mag wat meer zijn
Doordat mensen vaker naar hun tweede verblijf aan de kust gaan, mag het allemaal wat meer zijn. Kopers zijn bereid om meer te betalen voor een grotere leefruimte, een extra slaapkamer om als thuiskantoor te gebruiken, een mooi terras… De ligging is ookzeer belangrijk. Veel mensen kiezen voor appartement op de zeedijk, ook al stegen de prijzen daar het meest, met 13% tot gemiddeld 366.000€. 

De meeste kopers van appartementen op de zeedijk zijn vijftigplussers die al een mooi kapitaal opgebouwd hebben. Sommigen hebben geërfd of gebruiken hun levensverzekering om een vakantiewoning te kopen waar ze naartoe kunnen wanneer zij het willen om heerlijk te genieten.


Gemiddelde prijzen
Tot slot een overzicht van de gemiddelde prijzen voor een appartement aan de kust:

1 slaapkamer:
Zeedijk: 216.000€
Niet op de zeedijk: 184.000€
2 slaapkamers:
Zeedijk: 358.000€
Niet op de zeedijk: 289.000€
3 slaapkamers:
Zeedijk: 711.000€
Niet op de zeedijk: 482.000€

Denkt u eraan om een appartement te kopen aan de Belgische kust? Kom u informeren op een van de beurzen van Second Home, bezoek een van de seminaries over het kopen van een tweede verblijf of neem vrijblijvend contact met ons op.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Vakantiehuisje kopen? Hier moet je allemaal aan denken

Een aantal punten op een rij die je op weg helpen bij het kopen van een vakantiehuisje: van locatie tot budget en onderhoud

Bekijk

Huis in Spanje kopen? Houd rekening met bijkomende kosten

Wil je een tweede verblijf kopen in Spanje? Vergeet de kosten koper niet! De meest voorkomende bijkomende kosten lees je hier:

Bekijk

Huis in Spanje kopen? Alle belangrijke documenten op een rij

Verzamel voor een veilige koop de belangrijkste documenten over je Spaanse woning. Lees er hier meer over

Bekijk

Vakantiehuis kopen in Duitsland: alles over belastingzaken

Denk je aan het kopen van een huis in Duitsland? Dan wil je alles weten over belastingzaken. Lees hier meer

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden