Bezoek de beurs

28 - 29 januari 2023 | Mecc Maastricht | 10:00 – 17:00 uur 4 - 5 maart 2023 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Appartementen aan de kust populairder dan ooit

Door de coronacrisis kozen veel mensen de voorbije jaren voor een tweede verblijf aan de kust. De stormloop nam af na de zomer van 2021. Toch vonden eind 2021 nog steeds 13,4% meer transacties plaats dan voor de pandemie. Het is duidelijk: appartementen aan de kust blijven in trek.

Populairste kustgemeenten
In 2021 waren de populairste kustgemeenten Oostende (gemiddeld 253.000€), Knokke (gemiddeld 590.000€) en Koksijde (gemiddeld 254.000€), met samen een marktaandeel van net geen 50%. Oostende heeft veel nieuw of zeer recent vastgoed in de aanbieding. Dit trekt kooplustigen aan omdat het betekent dat er de eerste jaren (wellicht) geen herstellingswerken nodig zijn. Kopers weten ook dat recente appartementen een grotere meerwaarde opleveren bij een mogelijke verkoop in de toekomst.

De stijgende populariteit van de Belgische kust brengt stijgende prijzen met zich mee. In Oostende (12%), Westende (18%) en Nieuwpoort (15%) stegen de prijzen het meest, in Bredene en De Haan het minst. In de populaire badstad Knokke kwam er slechts 3% bij, maar dat komt doordat de appartementen sowieso al duurder waren dan in andere kustgemeenten.


Het mag wat meer zijn
Doordat mensen vaker naar hun tweede verblijf aan de kust gaan, mag het allemaal wat meer zijn. Kopers zijn bereid om meer te betalen voor een grotere leefruimte, een extra slaapkamer om als thuiskantoor te gebruiken, een mooi terras… De ligging is ookzeer belangrijk. Veel mensen kiezen voor appartement op de zeedijk, ook al stegen de prijzen daar het meest, met 13% tot gemiddeld 366.000€. 

De meeste kopers van appartementen op de zeedijk zijn vijftigplussers die al een mooi kapitaal opgebouwd hebben. Sommigen hebben geërfd of gebruiken hun levensverzekering om een vakantiewoning te kopen waar ze naartoe kunnen wanneer zij het willen om heerlijk te genieten.


Gemiddelde prijzen
Tot slot een overzicht van de gemiddelde prijzen voor een appartement aan de kust:

1 slaapkamer:
Zeedijk: 216.000€
Niet op de zeedijk: 184.000€
2 slaapkamers:
Zeedijk: 358.000€
Niet op de zeedijk: 289.000€
3 slaapkamers:
Zeedijk: 711.000€
Niet op de zeedijk: 482.000€

Denkt u eraan om een appartement te kopen aan de Belgische kust? Kom u informeren op een van de beurzen van Second Home, bezoek een van de seminaries over het kopen van een tweede verblijf of neem vrijblijvend contact met ons op.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een vakantiehuis kopen in Spanje: 5 tips

Droomt u van een appartement of huis in Spanje maar weet u niet goed waar te beginnen? Wij zetten het voor u op een rijtje.  

Bekijk

Een tweede huis kopen in Italië: hier moet u rekening mee houden

Droomt u zoals velen van een tweede huis in Italië? We zetten enkele zaken op een rijtje waarmee u rekening moet houden. Misschien bent u binnenkort wel de gelukkige eigenaar van een vakantiewoning in La Bella Italia!  

Bekijk

Een vakantiewoning kopen in Mallorca, Ibiza of Tenerife

De Spaanse eilanden zijn veel meer dan zon en zee. U kunt er ook genieten van ongerepte natuur en een rijke cultuur. Een ideale vakantiebestemming het hele jaar door! Zou het niet heerlijk zijn om uw eigen vakantiewoning te hebben in Mallorca, Ibiza of Tenerife?  

Bekijk

Een vakantiehuis kopen in Frankrijk: met of zonder makelaar?

Sommige Franse huiseigenaars bieden rechtstreeks een vakantiewoning te koop aan, zonder tussenkomst van een makelaar. Dit wordt ‘particulier à particulier’ genoemd. Aangezien er geen makelaar moet betaald worden, kan dit een lagere vraagprijs met zich meebrengen. Laat u niet misleiden: soms zijn de huizen te duur of hebben ze verborgen gebreken.  

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden