Bezoek de beurs

20 - 21 Januari 2024 | Mecc Maastricht | 10:00 – 17:00 uur 9 - 10 maart 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Appartementen aan de kust populairder dan ooit

Door de coronacrisis kozen veel mensen de voorbije jaren voor een tweede verblijf aan de kust. De stormloop nam af na de zomer van 2021. Toch vonden eind 2021 nog steeds 13,4% meer transacties plaats dan voor de pandemie. Het is duidelijk: appartementen aan de kust blijven in trek.

Populairste kustgemeenten

In 2021 waren de populairste kustgemeenten Oostende (gemiddeld 253.000€), Knokke (gemiddeld 590.000€) en Koksijde (gemiddeld 254.000€), met samen een marktaandeel van net geen 50%. Oostende heeft veel nieuw of zeer recent vastgoed in de aanbieding. Dit trekt kooplustigen aan omdat het betekent dat er de eerste jaren (wellicht) geen herstellingswerken nodig zijn. Kopers weten ook dat recente appartementen een grotere meerwaarde opleveren bij een mogelijke verkoop in de toekomst.

De stijgende populariteit van de Belgische kust brengt stijgende prijzen met zich mee. In Oostende (12%), Westende (18%) en Nieuwpoort (15%) stegen de prijzen het meest, in Bredene en De Haan het minst. In de populaire badstad Knokke kwam er slechts 3% bij, maar dat komt doordat de appartementen sowieso al duurder waren dan in andere kustgemeenten.

 

appartementen-aan-de-kust-populairder-dan-ooit Appartementen aan de kust populairder dan ooit

Het mag wat meer zijn

Doordat mensen vaker naar hun tweede verblijf aan de kust gaan, mag het allemaal wat meer zijn. Kopers zijn bereid om meer te betalen voor een grotere leefruimte, een extra slaapkamer om als thuiskantoor te gebruiken, een mooi terras… De ligging is ookzeer belangrijk. Veel mensen kiezen voor appartement op de zeedijk, ook al stegen de prijzen daar het meest, met 13% tot gemiddeld 366.000€. 

De meeste kopers van appartementen op de zeedijk zijn vijftigplussers die al een mooi kapitaal opgebouwd hebben. Sommigen hebben geërfd of gebruiken hun levensverzekering om een vakantiewoning te kopen waar ze naartoe kunnen wanneer zij het willen om heerlijk te genieten.

Gemiddelde prijzen

Tot slot een overzicht van de gemiddelde prijzen voor een appartement aan de kust:

1 slaapkamer:
Zeedijk: 216.000€
Niet op de zeedijk: 184.000€
2 slaapkamers:
Zeedijk: 358.000€
Niet op de zeedijk: 289.000€
3 slaapkamers:
Zeedijk: 711.000€
Niet op de zeedijk: 482.000€

Denkt u eraan om een appartement te kopen aan de Belgische kust? Kom u informeren op een van de beurzen van Second Home, bezoek een van de seminaries over het kopen van een tweede verblijf of neem vrijblijvend contact met ons op.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Emigreren naar Spanje en Belgisch pensioen blijven ontvangen

Wat gebeurt er met je Belgische pensioen onder de Spaanse zon? Lees er hier meer over

Bekijk

Aankoopproces Spanje en België – de verschillen

Ontdek onder andere de gelijkenissen, verschillen en taken van een Spaanse notaris en advocaat vs. België

Bekijk

Verhuren tweede woning in Spanje: belastingen en regels

Wat komt er kijken bij de verhuur in Spanje? Wij zetten de belangrijkste punten op een rij

Bekijk

Erfbelasting in Spanje: wat kan ik verwachten?

Erf je als inwoner van België een huis in Spanje dan zijn er diverse aspecten om rekening mee te houden. Lees er hier meer over

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden