Investeren in een tweede huis: zo verdien je er iets aan

Door de lage rente op de spaarboekjes investeren steeds meer mensen in vastgoed, voor zichzelf of om te verhuren. Met de juiste aanpak kan je een mooi extraatje verdienen met je tweede verblijf.

Geld verdienen met huuropbrengsten

Als je je tweede verblijf verhuurt, ontvang je maandelijkse huuropbrengsten. Om over een goede opbrengst te beschikken, is het belangrijk dat je vooraf goed de huurprijs bepaalt voor je huis of appartement. Een handige tool is dit: www.woninghuurprijzen.be. Idealiter dekt de maandelijkse huurprijs jouw aflossing voor je woonlening (als je die hebt). Op die manier betaalt de huurder in feite de investering af. Eens de schuld is vereffend, begint de teller van je opbrengsten te lopen. Ook de bezettingsgraad is doorslaggevend voor een mooie huuropbrengst. Je zorgt er best voor dat je huis of appartement altijd verhuurd is. Hoe beter de locatie van je vastgoed, hoe meer potentiële huurders het zal aantrekken.

Geld verdienen dankzij meerwaarde op vastgoed

Doorgaans stijgen de vastgoedprijzen (licht) jaar na jaar. Twintig jaar geleden kostte een woonhuis gemiddeld 65.000 €; vandaag is het gemiddeld 205.000 €. Dat betekent dat je je vastgoed aan een hogere prijs zou kunnen verkopen dan dat je het zelf gekocht hebt. Een mooi rendement, zeker in combinatie met de huuropbrengsten. Toch is enige nuance hier op zijn plaats want er is geen enkele garantie dat de prijzen zullen blijven stijgen in de toekomst.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Waarom beleggen in recreatief vastgoed?

Steeds meer mensen worden eigenaar van een tweede woning. Investeren in een tweede woning is investeren in vrije tijd. Lijkt het u niet heerlijk om een plek te hebben waar u na een drukke werkweek of tijdens vakanties heen kunt gaan om het hectische dagelijkse leven even te verruilen voor pure ontspanning? Een eigen stek waar u zich helemaal thuis voelt, waar u heen kunt gaan wanneer het u uitkomt.

Bekijk

Goed nieuws voor Belgen met een tweede verblijf in het buitenland

Belgen met een tweede verblijf in het buitenland worden op vandaag anders en veelal zwaarder belast dan Belgen met een tweede verblijf in eigen land. Door deze ongelijke behandeling schendt België één van de basisprincipes van de EU: het vrije verkeer van kapitaal. België werd hiervoor in het verleden al veroordeeld door het Europees Hof van Justitie. Tot op vandaag werd de interne wetgeving hieromtrent echter niet aangepast. Na een tweede recente veroordeling van het Hof van Justitie, dringt een aanpassing van de Belgische wetgeving zich op.

Bekijk

Het rendement van een tweede verblijf

Wat brengt een vakantiewoning in het buitenland op? Het is niet makkelijk om hier een eenduidig antwoord op te krijgen. Het hangt er ten eerste van af of het beloofde rendement bruto of netto is. En dan nog worden er verschillende methodes gehanteerd. Het is sowieso belangrijk dat je je niet blindstaart op cijfers

Bekijk

Bereken het rendement van uw vastgoedinvestering

Het rendement van een vastgoedinvestering becijferen is meer dan alleen maar wat huurinkomsten afzetten tegen een lijst met kosten. Met een nieuwe tool helpt De Tijd u om uw bakstenen spaarpot in kaart te brengen en de opbrengst ervan te berekenen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden