Hoe je als zelfstandige kan investeren in vastgoed via jouw vennootschap

Zelfstandigen kunnen via hun aanvullend pensioen investeren in vastgoed. Dit is een volwaardig alternatief voor een hypothecaire lening met maandelijkse kapitaalaflossing. Op deze manier kunnen ze via hun vennootschappen privé-vastgoed financieren. Bovendien heeft deze manier van werken nog heel wat andere voordelen.

In België bestaat zoiets als het aanvullend pensioen voor zelfstandigen. Op deze manier kunnen ook zelfstandigen sparen voor een pensioen bovenop het karige overheidspensioen (eerste pijler). Deze tweede pijler kan achter ook aangewend worden voor de aanschaf en/of verbouwingen van een privé-eigendom. Door met middelen van het vennootschap privé-vastgoed te financieren is er minder persoonlijk kapitaal nodig.

Pensioensparen voor zelfstandigen of het 2de pijlercontract via een vennootschap kan met een Individuele Pensioentoezegging (IPT) of een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ). Op die manier kan je opgebouwde reserves door middel van een voorschot gebruiken voor de financiering van privé-vastgoed. Ondertussen loopt het contract verder en bouwt het pensioen voort op. Het is ook een efficiënte manier om financiële middelen naar jouw privé-omgeving te verhuizen via het onroerend goed. Goed meegenomen is dat je er geen notaris- of registratiekosten op dient te betalen. En alsof het allemaal nog niet genoeg voordelen bood: het geld is quasi beschikbaar.

Een hypothecair tweedepijlerkrediet kan je ook gebruiken voor het in één keer terugbetalen van hert hypothecaire krediet met opgebouwd kapitaal op het einde van de polis. Jouw IPT of VAPZ gebruiken voor je vastgoedfinanciering heeft overigens heel wat voordelen:

  • Zo kan je nu al investeren in vastgoed met behulp van jouw toekomstige pensioenkapitaal.
  • Vaak kan je ook een hoger bedrag ontlenen omdat je enkel interesten moet terug betalen en geen kapitaal. Hierdoor is er extra zuurstof.
  • Je vennootschap financiert privé-vastgoedinvesteringen wat betreft het kapitaalopbouwgedeelte (voor IPT)

Voor zelfstandigen is het gebruik van het aanvullend pensioen voor vastgoedinvesteringen een waardig alternatief omwille van de fiscale voordelen.

Bron: De beleggersgids 

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een tweede verblijf kopen aan de Belgische kust

Droom je van een vakantiewoning of appartement aan de kust? Enkele tips voor wie een tweede verblijf wil kopen aan de zee.

Bekijk

Een tweede verblijf aan de Belgische kust

Wie een vakantiehuis wil kopen, hoeft het niet per se in het buitenland te zoeken. Ook onze Belgische kust heeft heel wat te bieden! Er valt altijd iets te beleven en er hangt een unieke sfeer die je in het binnenland niet vindt. Van appartementen met zeezicht tot charmante huizen in de duinen en statige belle époque-villa’s: er is voor elk wat wils!

Bekijk

Meer dan 50 % verkiest een buitenverblijf in België

Zo’n 410.000 Belgen hebben ergens een tweede verblijf en meer dan de helft hiervan heeft dit tweede verblijf in België. Volgens de Studiedienst van de Vlaamse regering zijn het er momenteel een kleine 215.000. In 75 % van de gevallen gaat het om huizen en appartementen, de overige 25 % omvatten vakantiewoningen, bungalows en chalets in verblijfsparken, op campings of recreatiegebieden.

Bekijk

Oost-Vlamingen spannen de kroon aan de kust

In geen enkele Vlaamse provincie bezitten zoveel inwoners een tweede verblijf aan de kust als in Oost-Vlaanderen. Bijna 18.000 Oost-Vlamingen zijn eigenaar van een tweede verblijf aan zee. Dat blijkt uit cijfers van het West-Vlaams provinciebedrijf Westtoer.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden