Woonbonus ook voor tweede eigen woning

Hypothecaire leningen voor een tweede of derde woning die men als gezinswoning gebruikt, zullen vanaf 1 januari 2016 ook onder het fiscale stelsel van de woonbonus vallen, las fiscalist Jef Wellens in het ontwerpdecreet van de Vlaamse begroting 2016. Nu geldt dat alleen voor de enige eigen woning.

De woonbonus is het bedrag dat recht geeft op een belastingvermindering voor wie een lening afsluit om een woning te kopen of te bouwen om er nadien zelf in te wonen. Tot nog toe moest het daarbij gaan om de enige eigen woning. Wie al een woning bezat en een tweede woning bouwde of kocht om nadien te verhuizen en op de nieuwe locatie te gaan wonen, had geen recht meer op de woonbonus. En daarin komt nu dus verandering.

Voor leningen die tussen 2005 en 2014 werden gesloten voor de enige eigen woning die men als hoofdverblijfplaats had, kon men een basisbedrag van 2.280 euro inbrengen op zijn belastingaangifte. De eerste tien jaar van de lening kwam daar 760 euro bij. En voor gezinnen met minstens drie kinderen nog eens 80 euro. De verhoging verviel wel indien men een tweede woning kocht. De aftrok leverde een belastingbesparing op tegen het tarief van de hoogste schijf waarin het inkomen viel, met een minimum van 30% en een maximum van 50%.

Voor leningen in 2015 zakte het basisbedrag naar 1.520 euro. Tevens werd het fiscale voordeel herleid tot een belastingvermindering van 40% voor iedereen.

Voor leningen van 2016 zal dit zo blijven, zo blijkt uit het ontwerp dat fiscalist Jef Wellens bestudeerde. Alleen zal de woonbonus niet alleen meer gelden voor de enige eigen woning, maar ook voor de volgende woningen die men als hoofdverblijfplaats gebruikt.

Momenteel zijn de tweede, derde en volgende woningen die men als hoofdverblijfplaats benut nog aan een ander stelsel onderworpen. De terugbetalingen van de kapitaalaflossingen genieten van de belastingvermindering van 30% voor het langetermijnsparen, de terugbetaling van intresten van een belastingvermindering van 40%. Deze percentages kunnen echter op hogere bedragen worden toegepast, zodat het fiscale voordeel voor een tweede woning hoger kan uitkomen dan voor een eerste.

En daar wordt vanaf 2016 komaf mee gemaakt. Voortaan wordt daar dus ook de woonbonus op toegekend, weliswaar zonder de verhogingen.

Bron: Spaargids.be

Gerelateerde berichten

Bekijk

Geen woonbonus op eerste woning, wél nog op tweede

Wie na 1 januari 2020 in Vlaanderen een eerste woning koopt, geniet niet langer van de woonbonus. Maar voor een tweede ­woning wél. Dat schrijft De Standaard vandaag. De bizarre situatie ontstaat omdat een tweede woning federale materie is. En daardoor kan straks een tweede woning fiscaal interessanter zijn dan een eerste.

Bekijk

Een woning kopen in Oostenrijk : 9 argumenten en tips

Voor veel mensen is Oostenrijk nog steeds synoniem met wintersport. Bijna 60 procent van alle overnachtingen van Belgen in Oostenrijk vinden ’s winters plaats. De ‘Gemütlichkeit’ en gastvrijheid spelen daarbij een belangrijke rol, net als het goede eten in de berghutten en de gezellige après-ski. Extra sfeervol is Oostenrijk in de adventtijd met z’n vele kerstmarkten.

Bekijk

Een vakantiewoning kopen in Turkije

Bij de aankoop van een woning in Turkije moet u zich ervan bewust zijn dat de onderzoeksplicht van de koper heel ver gaat. In Nederland en België controleert de notaris alle lasten die op onroerend goed liggen dat overgedragen gaat worden. In Turkije doet u dit zelf. Sinds 3 maart 2019 is het verplicht om bij de aankoop van een woning door een persoon die niet beschikt over de Turkse nationaliteit een taxatierapport te laten opmaken, voordat een woning overgedragen kan worden. Hiermee hoopt de Turkse overheid problemen bij de aankoop van onroerend goed tegen te gaan.

Bekijk

Top 3 weetjes voor een slimme aankoop onder de Spanje zon

Als geluk afhangt van kleine momenten en van het beleven van passie en zintuiglijk genot, dan is Spanje meer dan ooit een verleid(st)er waaraan moeilijk te weerstaan valt, op vele gebieden.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden