Woonbonus ook voor tweede eigen woning

Hypothecaire leningen voor een tweede of derde woning die men als gezinswoning gebruikt, zullen vanaf 1 januari 2016 ook onder het fiscale stelsel van de woonbonus vallen, las fiscalist Jef Wellens in het ontwerpdecreet van de Vlaamse begroting 2016. Nu geldt dat alleen voor de enige eigen woning.

De woonbonus is het bedrag dat recht geeft op een belastingvermindering voor wie een lening afsluit om een woning te kopen of te bouwen om er nadien zelf in te wonen. Tot nog toe moest het daarbij gaan om de enige eigen woning. Wie al een woning bezat en een tweede woning bouwde of kocht om nadien te verhuizen en op de nieuwe locatie te gaan wonen, had geen recht meer op de woonbonus. En daarin komt nu dus verandering.

Voor leningen die tussen 2005 en 2014 werden gesloten voor de enige eigen woning die men als hoofdverblijfplaats had, kon men een basisbedrag van 2.280 euro inbrengen op zijn belastingaangifte. De eerste tien jaar van de lening kwam daar 760 euro bij. En voor gezinnen met minstens drie kinderen nog eens 80 euro. De verhoging verviel wel indien men een tweede woning kocht. De aftrok leverde een belastingbesparing op tegen het tarief van de hoogste schijf waarin het inkomen viel, met een minimum van 30% en een maximum van 50%.

Voor leningen in 2015 zakte het basisbedrag naar 1.520 euro. Tevens werd het fiscale voordeel herleid tot een belastingvermindering van 40% voor iedereen.

Voor leningen van 2016 zal dit zo blijven, zo blijkt uit het ontwerp dat fiscalist Jef Wellens bestudeerde. Alleen zal de woonbonus niet alleen meer gelden voor de enige eigen woning, maar ook voor de volgende woningen die men als hoofdverblijfplaats gebruikt.

Momenteel zijn de tweede, derde en volgende woningen die men als hoofdverblijfplaats benut nog aan een ander stelsel onderworpen. De terugbetalingen van de kapitaalaflossingen genieten van de belastingvermindering van 30% voor het langetermijnsparen, de terugbetaling van intresten van een belastingvermindering van 40%. Deze percentages kunnen echter op hogere bedragen worden toegepast, zodat het fiscale voordeel voor een tweede woning hoger kan uitkomen dan voor een eerste.

En daar wordt vanaf 2016 komaf mee gemaakt. Voortaan wordt daar dus ook de woonbonus op toegekend, weliswaar zonder de verhogingen.

Bron: Spaargids.be

Gerelateerde berichten

Bekijk

Waarom investeren in vastgoed meer opbrengt dan sparen

De spaarrentes zijn historisch laag en toch blijven Belgen geld op hun spaarboekje zetten. Er zijn wel slimmere manieren om geld te beleggen, maar die komen vaak met risico’s en schrikken daarom af. Vastgoed, bijvoorbeeld, heeft een hoger rendement, maar veel mensen vinden zo’n grote investering beangstigend. Een hulplijn inschakelen kan dan een goed idee zijn.  

 

Bekijk

Luxe wordt steeds belangrijker criterium bij aankoop van tweede huis in Spanje

Uit onderzoek blijkt dat mensen die een vakantieverblijf in Spanje kopen steeds meer op zoek gaan naar luxefaciliteiten. Ze willen zorgeloos genieten van rust en extra diensten, en investeren daarom alsmaar vaker in een luxeresort. De investering is hoger maar je krijgt meer comfort in ruil én de levenskost ter plaatse is lager dan in België.

Bekijk

Investeren en genieten in Oostenrijk

Oostenrijk, zeer centraal gelegen in Europa, is na haar macht het Habsburgerrijk (de Oostenrijk-Hongaarse Monarchie), jarenlang wat op zichzelf gericht geweest. Inmiddels, en zeker na de EU toetreding, probeert Oostenrijk zich meer in een internationaal verbindende rol te manoeuvreren. Met het deelkantoor van de VN in Wenen vanaf de jaren 1960 en de rond 1980 voltooide UNO city kreeg Wenen meer invloed in de wereld al was het maar als gastheer van belangrijke conferenties. Uitmuntend gastheer zijn de Oostenrijkers overigens al sinds de middeleeuwen in hun Gasthäuser.

Bekijk

11 redenen om een huis in Portugal te kopen

Portugal is een gewild land om permanent of semi permanent te wonen en staat op de 5e plaats in de top 5 van expat bestemmingen. Dat is natuurlijk niet voor niets. De prachtige natuur, de gastvrije bevolking en de aangename prijzen in restaurants, café’s en dienstverlening ondersteunen uw keuze. In dit artikel ontvangt u 11 redenen om uw huis in Portugal te kopen.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden