Woonbonus ook voor tweede eigen woning

Hypothecaire leningen voor een tweede of derde woning die men als gezinswoning gebruikt, zullen vanaf 1 januari 2016 ook onder het fiscale stelsel van de woonbonus vallen, las fiscalist Jef Wellens in het ontwerpdecreet van de Vlaamse begroting 2016. Nu geldt dat alleen voor de enige eigen woning.

De woonbonus is het bedrag dat recht geeft op een belastingvermindering voor wie een lening afsluit om een woning te kopen of te bouwen om er nadien zelf in te wonen. Tot nog toe moest het daarbij gaan om de enige eigen woning. Wie al een woning bezat en een tweede woning bouwde of kocht om nadien te verhuizen en op de nieuwe locatie te gaan wonen, had geen recht meer op de woonbonus. En daarin komt nu dus verandering.

Voor leningen die tussen 2005 en 2014 werden gesloten voor de enige eigen woning die men als hoofdverblijfplaats had, kon men een basisbedrag van 2.280 euro inbrengen op zijn belastingaangifte. De eerste tien jaar van de lening kwam daar 760 euro bij. En voor gezinnen met minstens drie kinderen nog eens 80 euro. De verhoging verviel wel indien men een tweede woning kocht. De aftrok leverde een belastingbesparing op tegen het tarief van de hoogste schijf waarin het inkomen viel, met een minimum van 30% en een maximum van 50%.

Voor leningen in 2015 zakte het basisbedrag naar 1.520 euro. Tevens werd het fiscale voordeel herleid tot een belastingvermindering van 40% voor iedereen.

Voor leningen van 2016 zal dit zo blijven, zo blijkt uit het ontwerp dat fiscalist Jef Wellens bestudeerde. Alleen zal de woonbonus niet alleen meer gelden voor de enige eigen woning, maar ook voor de volgende woningen die men als hoofdverblijfplaats gebruikt.

Momenteel zijn de tweede, derde en volgende woningen die men als hoofdverblijfplaats benut nog aan een ander stelsel onderworpen. De terugbetalingen van de kapitaalaflossingen genieten van de belastingvermindering van 30% voor het langetermijnsparen, de terugbetaling van intresten van een belastingvermindering van 40%. Deze percentages kunnen echter op hogere bedragen worden toegepast, zodat het fiscale voordeel voor een tweede woning hoger kan uitkomen dan voor een eerste.

En daar wordt vanaf 2016 komaf mee gemaakt. Voortaan wordt daar dus ook de woonbonus op toegekend, weliswaar zonder de verhogingen.

Bron: Spaargids.be

Gerelateerde berichten

Bekijk

Je bent jong en je wilt wat: een tweede verblijf

Al een kwart van de hypothecaire leningen dient voor de aankoop van een tweede verblijf. Dat zegt BNP Paribas Fortis. En opvallend: daar zitten heel wat dertigers tussen. “De combinatie van de investering en er zelf plezier aan beleven trekt jongere kopers aan.”
Eén op de vier hypothecaire kredieten die marktleider BNP Paribas Fortis in 2018 verstrekte, was bestemd voor de aankoop van een tweede verblijf. Het jaar voordien was dat één op de vijf. De verklaring voor die stijging is niet ver te zoeken: we vinden de lage rente op de spaarrekeningen niet aanlokkelijk en in aandelen beleggen is riskant, dus kiezen we voor de zekerheid die vastgoed biedt.

 

Bekijk

Vastgoed kopen in het buitenland: een verstandige investering?

Investeren in vastgoed zit al enkele jaren flink in de lift, met dank aan de historisch lage rente. Door die lage rente kan u goedkoop lenen, ook als u overweegt een tweede huis of appartement te kopen. Dat kan voor vastgoed in ons land, maar evengoed voor vastgoed in het buitenland. Waarop letten als u een eigen stek aan een zuiderse costa of in de bergen wil kopen? Financieel expert Michaël Van Droogenbroeck legt het uit.

 

Bekijk

Slim beleggen in vastgoed: 5 ultieme tips

Bij een vastgoedinvestering ga je niet over één nacht ijs. Wanneer je serieus geld wilt beleggen in onroerend goed is het verstandig om rekening te houden met enkele zaken. Veel beleggers maken de fout door onvoorbereid te beleggen in vastgoed. In onderstaand artikel geven we je de 5 ultieme tips on slim te beleggen in vastgoed.
 

Bekijk

Zo investeert u met een beperkt budget in vastgoed

Voor de aankoop van een opbrengsteigendom moet u geen honderdduizenden euro’s op de spaarrekening hebben. Ook met 30.000 euro springt u al heel ver.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.