Taks tweede verblijven opnieuw onder vuur

Een eigenaar van een tweede verblijf in de gemeente Zedelgem heeft van het hof van beroep in Gent gelijk gekregen in een zaak waarin hij de tweedeverblijventaks aanvocht. De uitspraak is een nieuwe opsteker voor eigenaars van tweede verblijven die de taks aanvechten.

Heel wat gemeenten voorzien in hun gemeentereglement in een of andere vorm van belasting op tweede verblijven, dat zijn wooneenheden waar de eigenaar noch de huurder zijn hoofdverblijfplaats vestigt. De specifieke bepalingen van de taks verschillen van gemeente tot gemeente, maar over het algemeen heffen de gemeenten deze taks omdat de eigenaars van die woningen wel gebruikmaken van de gemeentevoorzieningen zoals de politie of vuilnisophaling, maar in de gemeente geen gemeentebelasting betalen omdat ze er niet gedomicilieerd zijn.

Deze taks veroorzaakt heel wat ongenoegen bij eigenaars van een tweede verblijf. Zeker in de gemeenten die een tarief van 0% hanteren voor de gemeentebelasting, zoals Koksijde. Want door dat tarief van 0% betalen inwoners die gedomicilieerd zijn in de gemeente geen aanvullende gemeentebelasting, terwijl eigenaars van een tweede verblijf wel de gemeentekas spekken via de tweedeverblijventaks. Het voorbije jaar hebben verschillende hoven – waaronder het Hof van Cassatie – al geoordeeld dat bepaalde gemeentereglementen zodanig zijn opgesteld dat ze eigenaars van tweede verblijven discrimineren en in strijd zijn met het gelijkheidsbeginsel.

Rusthuis

In een arrest van 13 oktober 2015 komt het hof van beroep van Gent tot een gelijkaardige conclusie. Het betreft een zaak opgestart door een eigenaar van een tweede verblijf in de gemeente Zedelgem die in 2012 een aanslagbiljet ontving voor het betalen van een tweedeverblijventaks van 380 euro. De betrokkene diende daar bezwaar tegen in, maar ving bot bij de gemeente. De rechtbank van eerste aanleg West-Vlaanderen oordeelde dat zijn klacht ontvankelijk was, maar wees ze af als ongegrond. Daarop trok de betrokkene naar het hof van beroep in Gent.

‘Citaat’

De ongelijke behandeling ontstaat doordat bepaalde eigenaars die de woning niet als hoofd-verblijfplaats gebruiken een vrijstelling van de taks kunnen vragen terwijl anderen dat niet kunnen. 

Dat hof geeft de betrokkene nu gelijk. ‘In het gemeentereglement van Zedelgemstaat dat iemand die wegens verhuis naar een rusthuis of een home al meer dan een jaar niet meer gedomicilieerd is in de woning een vrijstelling kan vragen voor de tweedeverblijventaks terwijl de betrokkene dat niet kan doen. Het hof oordeelde dat dat onderscheid in strijd is met het gelijkheidsbeginsel en dat de betrokkene de tweedeverblijventaks betaald in 2012 terugbetaald moet krijgen’, zegt fiscaal advocaat Thierry Lauwers van kantoor Lauwers & Seutin.

Vrijstelling

In tegenstelling tot de zaken in bijvoorbeeld Koksijde wordt het discriminerendeniet veroorzaakt doordat Zedelgem geen gemeentebelasting oplegt aan zijn inwoners. Integendeel, de gemeente heft een tarief van 8%. ‘De ongelijke behandeling ontstaat doordat bepaalde eigenaars die de woning niet als hoofdverblijfplaats gebruiken een vrijstelling van de taks kunnen vragen terwijl anderen dat niet kunnen’, legt Thierry Lauwers uit. Dit arrest kan daarmee een opsteker zijn voor eigenaars van tweede verblijven die al bezwaar hebben aangetekend tegen een gelijkaardige taks. Dit arrest geeft hun een extra argument om hun dossier tegen de taks te versterken. Als het betrokken gemeentereglement een gelijkaardig onderscheid zou maken, kan dit arrest dienen als precedent om de taks aan te vechten, oordeelt Thierry Lauwers.

Bron: De Tijd

Gerelateerde berichten

Bekijk

Belangrijke documenten voor wie een huis koopt in Spanje

Wil een vakantiewoning kopen in Spanje? Een goed idee want Spanje heeft veel te bieden: mooi weer, lekker eten, een rijke cultuur, een rustig levenstempo. Toch moet je met een aantal zaken rekening houden als je een tweede woning wil kopen in Spanje. Je moet over een aantal juridische documenten beschikken. Sommige moet je aanvragen bij de Spaanse overheid en dat gaat niet altijd snel doordat de bureaucratie groot en log is. Begin er dus op tijd mee. Of vraag de makelaar waar je de woning koopt om je te helpen bij dit proces. We geven je een overzicht van de juridische documenten die je nodig hebt.

Bekijk

Je bent jong en je wilt wat: een tweede verblijf

Al een kwart van de hypothecaire leningen dient voor de aankoop van een tweede verblijf. Dat zegt BNP Paribas Fortis. En opvallend: daar zitten heel wat dertigers tussen. “De combinatie van de investering en er zelf plezier aan beleven trekt jongere kopers aan.”
Eén op de vier hypothecaire kredieten die marktleider BNP Paribas Fortis in 2018 verstrekte, was bestemd voor de aankoop van een tweede verblijf. Het jaar voordien was dat één op de vijf. De verklaring voor die stijging is niet ver te zoeken: we vinden de lage rente op de spaarrekeningen niet aanlokkelijk en in aandelen beleggen is riskant, dus kiezen we voor de zekerheid die vastgoed biedt.

 

Bekijk

Vastgoed kopen in het buitenland: een verstandige investering?

Investeren in vastgoed zit al enkele jaren flink in de lift, met dank aan de historisch lage rente. Door die lage rente kan u goedkoop lenen, ook als u overweegt een tweede huis of appartement te kopen. Dat kan voor vastgoed in ons land, maar evengoed voor vastgoed in het buitenland. Waarop letten als u een eigen stek aan een zuiderse costa of in de bergen wil kopen? Financieel expert Michaël Van Droogenbroeck legt het uit.

 

Bekijk

Slim beleggen in vastgoed: 5 ultieme tips

Bij een vastgoedinvestering ga je niet over één nacht ijs. Wanneer je serieus geld wilt beleggen in onroerend goed is het verstandig om rekening te houden met enkele zaken. Veel beleggers maken de fout door onvoorbereid te beleggen in vastgoed. In onderstaand artikel geven we je de 5 ultieme tips on slim te beleggen in vastgoed.
 

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.