Iedereen een tweede verblijf?

Er lijkt geen einde te komen aan de almaar toenemende interesse van onze Belgen in een buitenverblijf. Spanje spant de kroon. Het eerste half jaar van 2015 werden 1.539 Spaanse woningen aan landgenoten verkocht. Dat is bijna het dubbele van het aantal Belgen dat drie jaar geleden, tijdens dezelfde periode, in Spanje een aankoop deed. Ook Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Portugal staan volop in de belangstelling.

Niet anders is dat voor een tweede verblijf in het buitenland. Vroeger was een tweede verblijf weggelegd voor de ‘happy few’. In de jaren tachtig van de vorige eeuw vonden wij Belgen als voorbeeld al massaal onze weg naar het goedkope Spanje vanwege toen de extreem lage waarde van de Peseta. Tijden veranderen, zo ook het motief voor aankoop van vastgoed in het buitenland. Vooral de laatste jaren nemen rationele argumenten enorm toe vanwege onder andere de grillige aandelenbeurs en de extreem lage rentevergoedingen voor het sparen.

Inmiddels ziet ruim 21 procent van de kandidaat-kopers een tweede verblijf als investering waar een mooi verhuurrendement mee te behalen is. En dit percentage zal alleen maar toenemen. Dit staat nog los van de mogelijk positieve waardeontwikkeling op termijn. Een realistisch verhuurrendement ligt tussen vijf en zeven procent, zonder onszelf rijk te rekenen. Uiteraard is het rendement mede afhankelijk van de ligging, locatie, bereikbaarheid, voorzieningen en faciliteiten in de omgeving. Beleggen in vastgoed wordt steeds populairder. Een bijkomend en niet onbelangrijk voordeel is dat je er ook zelf nog van kunt genieten.

Spanje populair

De Belgen hebben zich het afgelopen jaar binnen de top drie genesteld van buitenlanders die zich eigenaar mogen noemen van vastgoed aan één van de Spaanse Costa’s. De Belgen kochten in 2014 bijna drie maal zoveel woningen (3.281) in Spanje als de Nederlanders. En dat Spanje weer in trek is, blijkt ook uit het aantal afgesloten leningen. Er zijn in juni 2015 maar liefst 26,3 procent meer financieringen afgesloten ten opzichte van het jaar daarvoor. Spanje zit dus duidelijk in de lift. Wolters Kluwer Belgium zal tijdens de komende Second Home International in haar seminar extra aandacht besteden aan de fiscale en juridische aspecten van de aankoop van vastgoed in Spanje. Een lezing die u zeker niet mag missen.

Taxshift België

Tot op heden wordt in België niet het vermogen zelf maar (nog) de inkomsten uit dat vermogen belast. In België wordt keer op keer de discussie gevoerd om de belastingdruk meer te verschuiven van arbeid naar vermogen. Een paar jaar terug werd de optie geboden om 21 procent belasting op roerende inkomsten te betalen, indien de herkomst van dit vermogen werd geregistreerd. Toch kozen veel belastingplichtigen ervoor om ‘anoniem’ vijfentwintig procent roerende heffing af te dragen. Nu is vanaf dit jaar dan toch een registratieplicht ingevoerd voor buitenlandse rekeningen. Is dit een eerste aanzet om te komen tot een registratie van het vermogen van alle belastingplichtigen? Ongeveer 80 procent van de Belgen is voorstander van een taxshift waarbij de belastingdruk verschuift van arbeid naar vermogen. Dit zal ongetwijfeld bijdragen aan de toenemende animo van vastgoed in het buitenland.

Tijdens de komende Second Home International in Brussel is Spanje prominent vertegenwoordigd als het gaat om aanbod van villa’s, appartementen en finca’s. Maar ook de exposanten die de traditioneel populaire landen als Frankrijk, Italië en Portugal hebben attractieve objecten die van eigenaar mogen verwisselen. Italië komt voor het eerst met een eigen paviljoen. Maar ook tropische bestemmingen als Thailand, Dominicaanse republiek, Kaapverdische Eilanden, Bonaire, Mauritius en Mexico geven acte de préséance. In totaal wordt vastgoed aangeboden uit 21 verschillende landen.

Seminarprogramma

Tijdens de beursdagen is er een gevarieerd gratis lezingenprogramma. Deze seminars voorzien de bezoekers van waardevolle en bijzonder nuttige informatie. Ieder land heeft zijn eigen wet- en regelgeving. Deze kan zelfs per regio anders zijn. De rol en functie van de notaris in het buitenland kan wezenlijk verschillen met de situatie zoals in België. Denk onder andere aan de fiscale en juridische aspecten die van belang zijn bij aankoop en het bezit van vastgoed in het buitenland. Het aankoopproces voor landen als Spanje, Portugal, Italië, Oostenrijk, Frankrijk, Griekenland, Dominicaanse Republiek en Turkije wordt onder de aandacht gebracht. Tevens zijn er seminars over hoe U uw tweede huis succesvol kunt verhuren. Na iedere uiteenzetting is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Je bent jong en je wilt wat: een tweede verblijf

Al een kwart van de hypothecaire leningen dient voor de aankoop van een tweede verblijf. Dat zegt BNP Paribas Fortis. En opvallend: daar zitten heel wat dertigers tussen. “De combinatie van de investering en er zelf plezier aan beleven trekt jongere kopers aan.”
Eén op de vier hypothecaire kredieten die marktleider BNP Paribas Fortis in 2018 verstrekte, was bestemd voor de aankoop van een tweede verblijf. Het jaar voordien was dat één op de vijf. De verklaring voor die stijging is niet ver te zoeken: we vinden de lage rente op de spaarrekeningen niet aanlokkelijk en in aandelen beleggen is riskant, dus kiezen we voor de zekerheid die vastgoed biedt.

 

Bekijk

David is amper 35 jaar, maar kocht al een buitenverblijf in Spanje

De Belg koopt almaar vroeger een tweede verblijf in Spanje. Zo is een op de drie amper tussen de 30 en 40 jaar. Ook David, amper 35, heeft samen met zijn vriendin geïnvesteerd in een buitenverblijf in het zuiden van Spanje. “Daar krijg je drie keer zo veel voor je geld dan in België.”

Bekijk

Pensioentoezegging lokt bedrijfsleiders naar tweede verblijf in Spanje

Een tweede verblijf kopen in Spanje blijft populair voor de Belg. Uit een marktonderzoek, blijkt dat vorig jaar 4.100 tweede verblijven in Spanje aan Belgen werden verkocht. Dat zijn gemiddeld elf woningen per dag. Steeds vaker worden die woningen aangekocht door bedrijfsleiders en zelfstandigen via een vennootschap dankzij het vroegtijdig vrijmaken van pensioenkapitalen (IPT).

Bekijk

Een tweede verblijf kopen in Spanje

De vastgoed- en bankencrisis lijkt achter de rug in Spanje. De voorbije jaren hebben toeristen massaal geïnvesteerd in Spaanse appartementen en huizen, waardoor de prijzen gestegen zijn en de tijd van ‘koopjes doen’ achter de rug is.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.