Iedereen een tweede verblijf?

Er lijkt geen einde te komen aan de almaar toenemende interesse van onze Belgen in een buitenverblijf. Spanje spant de kroon. Het eerste half jaar van 2015 werden 1.539 Spaanse woningen aan landgenoten verkocht. Dat is bijna het dubbele van het aantal Belgen dat drie jaar geleden, tijdens dezelfde periode, in Spanje een aankoop deed. Ook Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Portugal staan volop in de belangstelling.

Niet anders is dat voor een tweede verblijf in het buitenland. Vroeger was een tweede verblijf weggelegd voor de ‘happy few’. In de jaren tachtig van de vorige eeuw vonden wij Belgen als voorbeeld al massaal onze weg naar het goedkope Spanje vanwege toen de extreem lage waarde van de Peseta. Tijden veranderen, zo ook het motief voor aankoop van vastgoed in het buitenland. Vooral de laatste jaren nemen rationele argumenten enorm toe vanwege onder andere de grillige aandelenbeurs en de extreem lage rentevergoedingen voor het sparen.

Inmiddels ziet ruim 21 procent van de kandidaat-kopers een tweede verblijf als investering waar een mooi verhuurrendement mee te behalen is. En dit percentage zal alleen maar toenemen. Dit staat nog los van de mogelijk positieve waardeontwikkeling op termijn. Een realistisch verhuurrendement ligt tussen vijf en zeven procent, zonder onszelf rijk te rekenen. Uiteraard is het rendement mede afhankelijk van de ligging, locatie, bereikbaarheid, voorzieningen en faciliteiten in de omgeving. Beleggen in vastgoed wordt steeds populairder. Een bijkomend en niet onbelangrijk voordeel is dat je er ook zelf nog van kunt genieten.

Spanje populair

De Belgen hebben zich het afgelopen jaar binnen de top drie genesteld van buitenlanders die zich eigenaar mogen noemen van vastgoed aan één van de Spaanse Costa’s. De Belgen kochten in 2014 bijna drie maal zoveel woningen (3.281) in Spanje als de Nederlanders. En dat Spanje weer in trek is, blijkt ook uit het aantal afgesloten leningen. Er zijn in juni 2015 maar liefst 26,3 procent meer financieringen afgesloten ten opzichte van het jaar daarvoor. Spanje zit dus duidelijk in de lift. Wolters Kluwer Belgium zal tijdens de komende Second Home International in haar seminar extra aandacht besteden aan de fiscale en juridische aspecten van de aankoop van vastgoed in Spanje. Een lezing die u zeker niet mag missen.

Taxshift België

Tot op heden wordt in België niet het vermogen zelf maar (nog) de inkomsten uit dat vermogen belast. In België wordt keer op keer de discussie gevoerd om de belastingdruk meer te verschuiven van arbeid naar vermogen. Een paar jaar terug werd de optie geboden om 21 procent belasting op roerende inkomsten te betalen, indien de herkomst van dit vermogen werd geregistreerd. Toch kozen veel belastingplichtigen ervoor om ‘anoniem’ vijfentwintig procent roerende heffing af te dragen. Nu is vanaf dit jaar dan toch een registratieplicht ingevoerd voor buitenlandse rekeningen. Is dit een eerste aanzet om te komen tot een registratie van het vermogen van alle belastingplichtigen? Ongeveer 80 procent van de Belgen is voorstander van een taxshift waarbij de belastingdruk verschuift van arbeid naar vermogen. Dit zal ongetwijfeld bijdragen aan de toenemende animo van vastgoed in het buitenland.

Tijdens de komende Second Home International in Brussel is Spanje prominent vertegenwoordigd als het gaat om aanbod van villa’s, appartementen en finca’s. Maar ook de exposanten die de traditioneel populaire landen als Frankrijk, Italië en Portugal hebben attractieve objecten die van eigenaar mogen verwisselen. Italië komt voor het eerst met een eigen paviljoen. Maar ook tropische bestemmingen als Thailand, Dominicaanse republiek, Kaapverdische Eilanden, Bonaire, Mauritius en Mexico geven acte de préséance. In totaal wordt vastgoed aangeboden uit 21 verschillende landen.

Seminarprogramma

Tijdens de beursdagen is er een gevarieerd gratis lezingenprogramma. Deze seminars voorzien de bezoekers van waardevolle en bijzonder nuttige informatie. Ieder land heeft zijn eigen wet- en regelgeving. Deze kan zelfs per regio anders zijn. De rol en functie van de notaris in het buitenland kan wezenlijk verschillen met de situatie zoals in België. Denk onder andere aan de fiscale en juridische aspecten die van belang zijn bij aankoop en het bezit van vastgoed in het buitenland. Het aankoopproces voor landen als Spanje, Portugal, Italië, Oostenrijk, Frankrijk, Griekenland, Dominicaanse Republiek en Turkije wordt onder de aandacht gebracht. Tevens zijn er seminars over hoe U uw tweede huis succesvol kunt verhuren. Na iedere uiteenzetting is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Top 3 weetjes voor een slimme aankoop onder de Spanje zon

Als geluk afhangt van kleine momenten en van het beleven van passie en zintuiglijk genot, dan is Spanje meer dan ooit een verleid(st)er waaraan moeilijk te weerstaan valt, op vele gebieden.

Bekijk

Waarom het nu ideaal is om een tweede verblijf in Spanje te kopen

De combinatie zon, zee en strand maakt van Spanje een zeer populair vakantieland. Bovendien is het leven er zo’n 30% goedkoper dan in Frankrijk en Italië. Reken daarbij dat de vastgoedprijzen een pak lager liggen dan in die landen, en het hoeft niet te verwonderen dat een tweede verblijf in Spanje erg in trek is. In 2018 kocht gemiddeld elke twee uur een Belg een woning onder de Spaanse zon. Op tien jaar tijd is het aantal gekochte eigendommen bijna verachtvoudigd.

Bekijk

Belangrijke documenten voor wie een huis koopt in Spanje

Wil een vakantiewoning kopen in Spanje? Een goed idee want Spanje heeft veel te bieden: mooi weer, lekker eten, een rijke cultuur, een rustig levenstempo. Toch moet je met een aantal zaken rekening houden als je een tweede woning wil kopen in Spanje. Je moet over een aantal juridische documenten beschikken. Sommige moet je aanvragen bij de Spaanse overheid en dat gaat niet altijd snel doordat de bureaucratie groot en log is. Begin er dus op tijd mee. Of vraag de makelaar waar je de woning koopt om je te helpen bij dit proces. We geven je een overzicht van de juridische documenten die je nodig hebt.

Bekijk

Je bent jong en je wilt wat: een tweede verblijf

Al een kwart van de hypothecaire leningen dient voor de aankoop van een tweede verblijf. Dat zegt BNP Paribas Fortis. En opvallend: daar zitten heel wat dertigers tussen. “De combinatie van de investering en er zelf plezier aan beleven trekt jongere kopers aan.”
Eén op de vier hypothecaire kredieten die marktleider BNP Paribas Fortis in 2018 verstrekte, was bestemd voor de aankoop van een tweede verblijf. Het jaar voordien was dat één op de vijf. De verklaring voor die stijging is niet ver te zoeken: we vinden de lage rente op de spaarrekeningen niet aanlokkelijk en in aandelen beleggen is riskant, dus kiezen we voor de zekerheid die vastgoed biedt.

 

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden