Bezoek de beurs

20 - 21 Januari 2024 | Mecc Maastricht | 10:00 – 17:00 uur 9 - 10 maart 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Bijna helft van woningen aan de kust is tweede verblijf

Zowat 45 procent van de woningen aan de kust is een tweede verblijf.

Dat blijkt uit een studie van de Vlaamse regering. Koplopers zijn De Haan en Middelkerke, waar bijna 60 procent van de woongelegenheden in gebruik is als tweede verblijf.

Het Vlaamse gewest telt iets meer dan 212.000 tweede verblijven. Het gaat om 158.000 woningen in gewone gebouwen of appartementen en 54.000 vakantieverblijven gelegen in parken als Centerparks en Sunparks, op campings of in recreatiegebied.

Het merendeel daarvan, zowat 104.000, bevindt zich, weinig verrassend, in de negen kustgemeenten. Het populairst zijn Knokke-Heist, met bijna 19.000 tweede verblijven en Middelkerke met bijna 18.000. Koksijde, De Haan en Oostende tellen 10.000 tot 14.000 tweede verblijven en in Bredene, Nieuwpoort, Blankenberge en De Panne zijn dat er tussen de 7.000 en 8.000.

In de top vijftien van gemeenten met veel tweede verblijven duiken ook enkele steden op. Het gaat om Gent, Brugge, Kortrijk en Hasselt. De onderzoekers wijzen erop dat het in vergelijking met het totale aantal bewoners om geringe aantallen gaat.

West-Vlaanderen op nummer één, Vlaams-Brabant onderaan

Bekijken we de top vijftien van gemeenten met veel tweede verblijven in relatieve termen, dus ten opzichte van het totaal aantal woongelegenheden, dan verdwijnen de steden uit de lijst.

Aan de top van de lijst staan opnieuw de 9 kustgemeenten, maar wel in een andere volgorde. Koplopers zijn deze keer de gemeenten De Haan en Middelkerke, waar bijna 60 procent van de woongelegenheden in gebruik is als tweede verblijf. In Nieuwpoort, De Panne, Bredene, Koksijde en Knokke-Heist gaat het om ongeveer de helft van de woongelegenheden. In Blankenberge is "maar" 39 procent van de woongelegenheden tweede verblijven en in Oostende gaat het slechts om 21 procent. Naast de kustgemeenten zien we ook enkele gemeenten uit de Antwerpse Kempen en in het Maasland in de top vijftien.

Wat een opsplitsing naar provincies betreft komt na West-Vlaanderen de provincie Antwerpen met 36.493 tweede verblijven of 4,4 procent van alle woningen. Oost-Vlaanderen telt 26.058 tweede verblijven, maar die maken slechts 3,8 procent van alle woongelegenheden uit, terwijl de 15.743 tweede verblijven in Limburg 4,1 procent van alle woningen uitmaken. In Vlaams-Brabant zijn er het minst aantal tweede verblijven.

Het is de eerste keer dat de Vlaamse regering het aantal tweede verblijven in het hele Vlaamse gewest onder de loep neemt. Voordien gebeurde dat enkel voor de kust.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Wat is een NIE-nummer?

Waarom heb je het nodig en hoe vraag je het aan? Wat is het verschil met het NIF-nummer? Wij zetten het op een rij

Bekijk

Punten van aandacht bij het kopen van een vakantiehuis in Zweden

Overweeg je een huis in Zweden? Een aantal zaken waar je op moet letten zetten wij hier voor je op een rij

Bekijk

Minstens één tweede verblijf heel normaal voor meer dan miljoen Belgen

Naar schatting bezitten 1,19 miljoen landgenoten minstens één tweede verblijf: dit aantal blijft gestaag stijgen

Bekijk

Een huis kopen in Spanje uit bankbeslag

In dit artikel gaan we verder in over hoe je te werk gaat als je een woning wilt kopen uit een Spaans bankbeslag

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden