Bijna helft van woningen aan de kust is tweede verblijf

Zowat 45 procent van de woningen aan de kust is een tweede verblijf.

Dat blijkt uit een studie van de Vlaamse regering. Koplopers zijn De Haan en Middelkerke, waar bijna 60 procent van de woongelegenheden in gebruik is als tweede verblijf.

Het Vlaamse gewest telt iets meer dan 212.000 tweede verblijven. Het gaat om 158.000 woningen in gewone gebouwen of appartementen en 54.000 vakantieverblijven gelegen in parken als Centerparks en Sunparks, op campings of in recreatiegebied.

Het merendeel daarvan, zowat 104.000, bevindt zich, weinig verrassend, in de negen kustgemeenten. Het populairst zijn Knokke-Heist, met bijna 19.000 tweede verblijven en Middelkerke met bijna 18.000. Koksijde, De Haan en Oostende tellen 10.000 tot 14.000 tweede verblijven en in Bredene, Nieuwpoort, Blankenberge en De Panne zijn dat er tussen de 7.000 en 8.000.

In de top vijftien van gemeenten met veel tweede verblijven duiken ook enkele steden op. Het gaat om Gent, Brugge, Kortrijk en Hasselt. De onderzoekers wijzen erop dat het in vergelijking met het totale aantal bewoners om geringe aantallen gaat.

West-Vlaanderen op nummer één, Vlaams-Brabant onderaan

Bekijken we de top vijftien van gemeenten met veel tweede verblijven in relatieve termen, dus ten opzichte van het totaal aantal woongelegenheden, dan verdwijnen de steden uit de lijst.

Aan de top van de lijst staan opnieuw de 9 kustgemeenten, maar wel in een andere volgorde. Koplopers zijn deze keer de gemeenten De Haan en Middelkerke, waar bijna 60 procent van de woongelegenheden in gebruik is als tweede verblijf. In Nieuwpoort, De Panne, Bredene, Koksijde en Knokke-Heist gaat het om ongeveer de helft van de woongelegenheden. In Blankenberge is "maar" 39 procent van de woongelegenheden tweede verblijven en in Oostende gaat het slechts om 21 procent. Naast de kustgemeenten zien we ook enkele gemeenten uit de Antwerpse Kempen en in het Maasland in de top vijftien.

Wat een opsplitsing naar provincies betreft komt na West-Vlaanderen de provincie Antwerpen met 36.493 tweede verblijven of 4,4 procent van alle woningen. Oost-Vlaanderen telt 26.058 tweede verblijven, maar die maken slechts 3,8 procent van alle woongelegenheden uit, terwijl de 15.743 tweede verblijven in Limburg 4,1 procent van alle woningen uitmaken. In Vlaams-Brabant zijn er het minst aantal tweede verblijven.

Het is de eerste keer dat de Vlaamse regering het aantal tweede verblijven in het hele Vlaamse gewest onder de loep neemt. Voordien gebeurde dat enkel voor de kust.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een tweede verblijf kopen aan de Belgische kust

Droom je van een vakantiewoning of appartement aan de kust? Enkele tips voor wie een tweede verblijf wil kopen aan de zee.

Bekijk

Een tweede verblijf aan de Belgische kust

Wie een vakantiehuis wil kopen, hoeft het niet per se in het buitenland te zoeken. Ook onze Belgische kust heeft heel wat te bieden! Er valt altijd iets te beleven en er hangt een unieke sfeer die je in het binnenland niet vindt. Van appartementen met zeezicht tot charmante huizen in de duinen en statige belle époque-villa’s: er is voor elk wat wils!

Bekijk

Meer dan 50 % verkiest een buitenverblijf in België

Zo’n 410.000 Belgen hebben ergens een tweede verblijf en meer dan de helft hiervan heeft dit tweede verblijf in België. Volgens de Studiedienst van de Vlaamse regering zijn het er momenteel een kleine 215.000. In 75 % van de gevallen gaat het om huizen en appartementen, de overige 25 % omvatten vakantiewoningen, bungalows en chalets in verblijfsparken, op campings of recreatiegebieden.

Bekijk

Oost-Vlamingen spannen de kroon aan de kust

In geen enkele Vlaamse provincie bezitten zoveel inwoners een tweede verblijf aan de kust als in Oost-Vlaanderen. Bijna 18.000 Oost-Vlamingen zijn eigenaar van een tweede verblijf aan zee. Dat blijkt uit cijfers van het West-Vlaams provinciebedrijf Westtoer.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden