Bezoek de beurs

3 - 4 juni | Antwerp Expo Antwerpen | 10:00 – 17:00 uur

Bijna helft van woningen aan de kust is tweede verblijf

Zowat 45 procent van de woningen aan de kust is een tweede verblijf.

Dat blijkt uit een studie van de Vlaamse regering. Koplopers zijn De Haan en Middelkerke, waar bijna 60 procent van de woongelegenheden in gebruik is als tweede verblijf.

Het Vlaamse gewest telt iets meer dan 212.000 tweede verblijven. Het gaat om 158.000 woningen in gewone gebouwen of appartementen en 54.000 vakantieverblijven gelegen in parken als Centerparks en Sunparks, op campings of in recreatiegebied.

Het merendeel daarvan, zowat 104.000, bevindt zich, weinig verrassend, in de negen kustgemeenten. Het populairst zijn Knokke-Heist, met bijna 19.000 tweede verblijven en Middelkerke met bijna 18.000. Koksijde, De Haan en Oostende tellen 10.000 tot 14.000 tweede verblijven en in Bredene, Nieuwpoort, Blankenberge en De Panne zijn dat er tussen de 7.000 en 8.000.

In de top vijftien van gemeenten met veel tweede verblijven duiken ook enkele steden op. Het gaat om Gent, Brugge, Kortrijk en Hasselt. De onderzoekers wijzen erop dat het in vergelijking met het totale aantal bewoners om geringe aantallen gaat.

West-Vlaanderen op nummer één, Vlaams-Brabant onderaan

Bekijken we de top vijftien van gemeenten met veel tweede verblijven in relatieve termen, dus ten opzichte van het totaal aantal woongelegenheden, dan verdwijnen de steden uit de lijst.

Aan de top van de lijst staan opnieuw de 9 kustgemeenten, maar wel in een andere volgorde. Koplopers zijn deze keer de gemeenten De Haan en Middelkerke, waar bijna 60 procent van de woongelegenheden in gebruik is als tweede verblijf. In Nieuwpoort, De Panne, Bredene, Koksijde en Knokke-Heist gaat het om ongeveer de helft van de woongelegenheden. In Blankenberge is "maar" 39 procent van de woongelegenheden tweede verblijven en in Oostende gaat het slechts om 21 procent. Naast de kustgemeenten zien we ook enkele gemeenten uit de Antwerpse Kempen en in het Maasland in de top vijftien.

Wat een opsplitsing naar provincies betreft komt na West-Vlaanderen de provincie Antwerpen met 36.493 tweede verblijven of 4,4 procent van alle woningen. Oost-Vlaanderen telt 26.058 tweede verblijven, maar die maken slechts 3,8 procent van alle woongelegenheden uit, terwijl de 15.743 tweede verblijven in Limburg 4,1 procent van alle woningen uitmaken. In Vlaams-Brabant zijn er het minst aantal tweede verblijven.

Het is de eerste keer dat de Vlaamse regering het aantal tweede verblijven in het hele Vlaamse gewest onder de loep neemt. Voordien gebeurde dat enkel voor de kust.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een tweede woning aan de kust of in de Ardennen?

Tweede verbijven in eigen land zijn in trek. Sinds de coronacrisis hebben veel mensen ontdekt hoe leuk en makkelijk het is om op vakantie te gaan in eigen land. Hoe kiest u als investeerder het best tussen de kust en de Ardennen?  

Bekijk

Hoe geeft u een Spaanse woning aan in België?

Woont u in België en bezit u een tweede woning in Spanje? Dan bent u verplicht deze woning aan te geven bij de belastingen, net als uw Belgische woning. Hoe gaat dit in zijn werk en wat zijn de mogelijke gevolgen?

Bekijk

Appartementen aan de kust populairder dan ooit

Door de coronacrisis kozen veel mensen de voorbije jaren voor een tweede verblijf aan de kust. De stormloop nam af na de zomer van 2021. Toch vonden eind 2021 nog steeds 13,4% meer transacties plaats dan voor de pandemie. Het is duidelijk: appartementen aan de kust blijven in trek.  

Bekijk

5 tips om een tweede verblijf te kopen

De laatste jaren kiezen steeds meer Belgen voor een tweede verblijf. De toppers zijn landen met een warm klimaat en veel zon zoals Spanje, Frankrijk, Portugal en Italië. Ook een vakantiewoning in eigen land wordt populairder. Heb je plannen om een tweede verblijf te kopen? Houd dan deze vijf tips in het achterhoofd.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden