Markt voor tweede verblijven in Egypte komt er weer bovenop

De ‘Arabische Lente’ in Egypte heeft heel wat positieve zaken teweeggebracht, maar zoals dat vaak het geval is bij voordelen op lange termijn, heeft het land het bij momenten toch zwaar te verduren gekregen. Het toerisme kreeg inderdaad een mokerslag toebedeeld. Hoewel de vakantieoorden aan de Rode Zee er stilaan weer bovenop komen, is het aantal bezoekers van historische trekpleisters nog steeds niet tot op het gewenste niveau geklommen.

Samen met de terugkeer van de toeristen naar de resorts aan de Rode Zee in Sharm-el-Sheikh en Hurghada, hebben ook de vastgoedjagers hun comeback gemaakt in de laatste maanden van 2014. Egypte is en blijft nu eenmaal een topbestemming voor tijdens de winter en heeft zo veel te bieden, waaronder ook uiterst betaalbaar vastgoed dat tot de verbeelding moet spreken van cultuurliefhebbers, watersportfans én overwinteraars.

Er is zelfs een Brits-Egyptisch vastgoedkantoor dat net een verhuuragentschap heeft geopend om het hoofd te kunnen bieden aan de huuraanvragen van een tot drie maanden. Er zijn namelijk heel wat Europeanen die de koude winter willen ontvluchten — en dat zijn niet enkel gepensioneerden. De hotelbezetting in Sharm-el-Sheikh bedraagt opnieuw 65%, en de internationale luchthaven in Hurghada heeft net een tweede terminal geopend om zo nog meer vluchten te kunnen aanbieden — Monarch is slechts een voorbeeld van de luchtvaartmaatschappijen die nu ook Hurghada aandoen.

Ja, Egypte heeft problemen gekend. De kostprijs van de huizen was veel te laag en sommige vastgoedprojecten werden zelfs nooit afgewerkt. Dergelijke problemen behoren (hopelijk) echter definitief tot het verleden. Op lange termijn moet de lange en grotendeels vriendelijke relatie van Engeland met Egypte zijn vruchten blijven afwerpen. In januari 2015 brengt de grootste Britse handelsdelegatie ooit trouwens een bezoek aan Egypte, wat de toekomst er rooskleurig doet uitzien.

Er heerst zeker nog een gemengd beeld in Egypte. Hoewel het land zich nog steeds in een overgangsperiode bevindt, is het vertrouwen in de strategieën van de nieuwe President, Abdel Fattah el-Sisi, hoog. Er wordt een tweede Suezkanaal aangelegd en de Chinezen investeren in hogesnelheidstransport, zoals een treinverbinding tussen Alexandrië en Aswan. Terzelfdertijd zijn er dan weer een aantal eens veelbelovende vakantieoorden waar de bezoekers lijken weg te blijven.

Met betrekking tot de vastgoedmarkt zien we een mengeling van ongelooflijk betaalbare doch minuscule doorsnee appartementsblokken, enkele prachtige boetiekontwikkelingen en een aantal prestigieuze en dus relatief dure resorts. Omdat het voor buitenlanders niet mogelijk is om in Egypte een hypotheek af te sluiten, heb je als koper vrij veel eigen kapitaal nodig. Het allerbelangrijkste is echter dat je beroep doet op een goede, betrouwbare advocaat die ervoor zorgt dat alle licenties en vergunningen in orde zijn. Heel wat zogenaamde advocaten in Egypte hebben helemaal geen rechtenopleiding genoten. Het is erg belangrijk dat u zelf onderzoek uitvoert ­— naar ontwikkelingen en individuen — vooraleer u er met uw hele hebben en houden naartoe trekt. Het internet biedt een zekere graad aan transparantie — volg de ontwikkelingen op Facebook of steek uw licht op via kopersfora om er zeker van te zijn dat u alles weet wat u moet weten.

Populaire gebieden in Egypte

Om te beginnen zijn er de langst bestaande gebieden met een goede reputatie. Zo is El Gouna, trots van de Rode Zee-Riviera, een op zichzelf staande gemeenschap met twee jachthavens, een golfbaan, talrijke vijfsterrenhotels, een dorp met restaurants en bars, een ziekenhuis, een bibliotheek én een internationale school. Deze luxueuze enclave, ontwikkeld door Orascom, het ongelooflijk succesvolle bouwconcern uit het Midden-Oosten, is een prachtige plek om te wonen. Je vindt er werkelijk alles, van een studio voor € 82.500 tot prestigieuze tweekamerappartementen vanaf € 412.000 of een villa met drie kamers voor ongeveer dezelfde prijs. Er zijn zelfs huizen waarvan de kostprijs oploopt tot in de miljoenen.

Somabay is een andere succesvolle badplaats — op 20 minuten rijden van Hurghada aan de noordelijke kust van de Rode Zee. Rond het golfterrein en de jachthaven worden heel wat huizen te koop aangeboden — en tegen lagere prijzen dan in El Gouna. Een ander vakantieoord, ten zuiden van Hurghada maar in het verlengde van dezelfde kust, dat gezinsvriendelijke hotels, golfbanen en naast de talrijke watersporten ook wellness aanbiedt, is Sahl Hasheesh. U dient er wel rekening mee te houden dat hoewel Sahl Hasheesh een prachtige locatie is met bloeiende hotels er nog niet veel infrastructuur zoals bars en restaurants te vinden is rond de privéappartementen. Zorg er dus voor dat u hier wat onderzoek naar verricht vooraleer u gaat investeren. De kostprijs van een studio begint bij € 69.000; eenkamerappartementen kosten ongeveer € 96.000; en voor woningen met drie slaapkamers ligt het prijskaartje rond de € 412.000.

Als we het water oversteken komen we aan op het schiereiland Sinaï, waar de tweede populairste badplaats zich bevindt: Sharm-el-Sheikh. Eens bekend als pure duikplaats is de stad thans uitgegroeid tot een uitstekende bestemming voor een tweede verblijf voor Europese kopers. Dat zijn vooral Italianen, die slechts een paar uur moeten vliegen, maar ook Britten, Russen en Duitsers vinden er hun gading. Sharm-el-Sheikh biedt prachtige duikmogelijkheden, tochten op een kameel, jeepsafari’s en ritjes te paard in de omliggende nationale parken.

Volgens de vastgoedmakelaars kan je in Sharm-el-Sheikh zwaar onderhandelen. Een studio of eenkamerappartement tik je er al op de kop voor minder dan € 41.000. Een tweekamerappartement kost er net geen € 55.000 en een kleine villa/rijtjeshuis vind je vanaf € 206.000. Neem er wel nota van dat woningen in Sharm-el-Sheikh in erfpacht blijven, en een volledig eigendomsrecht niet mogelijk is. Nabq Bay is het meest prestigieuze gebied van Sharm-el-Sheikh. Je betaalt er dan ook iets meer — een tweekamerappartement kost er bijvoorbeeld ongeveer € 75.000.

We keren terug naar de westkust van de Rode Zee. Hurghada is er de nieuwste badplaats die er de voorbije jaren het sterkst ontwikkeld werd, met appartementsblokken die als paddenstoelen uit de grond rijzen — zonder dat er ook maar iets van een algemeen plan lijkt te zijn. Wat slechts 15 jaar geleden een doodgewoon vissersdorpje was, is nu uitgegroeid tot het brandpunt van de duikindustrie. Huizenkopers zijn meestal Europeanen — Fransen, Zweden, Britten, Duitsers en Polen.

In de binnenstad van Hurghada kan je een studio van 24 m2 op de kop tikken voor € 8.200 tot € 9.600, maar je moet erg voorzichtig zijn als je iets koopt — Hurghada heeft een rijke geschiedenis van ontwikkelaars die de stukken land te intens gaan bebouwen en die dus illegale projecten opleveren. Zoals hierboven vermeld: doe beroep op een betrouwbare advocaat die zowel Engels als Arabisch spreekt. Hij kan ervoor zorgen dat alles in orde komt en dat de nodige documenten correct worden vertaald. Voor toeristenprojecten is een bouwdichtheid van slechts 25% toegestaan, maar onfatsoenlijke ontwikkelaars hebben er al gebouwd met een dichtheid van 65%, de dichtheid die is toegestaan voor de lokale bewoners. In Hurghada mogen appartementsblokken (volgens de wet) tot vijf verdiepingen bevatten, terwijl dat op andere plaatsen, zoals in Sharm-el-Sheikh slechts drie is. Ook als je een appartementencomplex tegenkomt waarvan de bouw al vijf of zes jaar aansleept, zou de alarmbel moeten afgaan.

Kies met zorg en u vindt vast en zeker een uiterst betaalbaar, klein maar gezellig appartement waar u uw winters kunt doorbrengen. In de erkende Tiba-complexen (bestaande uit 12 projecten) vindt u studio’s van € 90.000. Die bevinden zich op slechts 400 m van het strand en op zes minuten rijden van El Gouna (waar u tegen betaling ook gebruik mag maken van het strand). Of vlak aan het strand is er ook Turtle Beach — bijna uitverkocht, maar er zijn nog een paar studio’s van 40 m2 beschikbaar tegen € 28.000.

Als we de stranden van de Rode Zee achter ons laten en rond de Nijl kijken, springen de steden Luxor en Caïro in het oog. Het is er op beide markten echter nog zeer kalm wat toerisme en buitenlandse investeerders betreft. Toch blijft Luxor kopers aantrekken die houden van de rijke geschiedenis en archeologie van de streek — een mix van Britten, Belgen en Russen om precies te zijn. Hoewel vastgoedexperts menen dat de markt aan het begin van 2015 ‘lichtjes hersteld’ zal zijn, blijft er maar weinig over van het toerisme zoals in 2010, toen recordcijfers werden geboekt.

Luxor biedt traditionele Egyptische woningen in lokale buurten, en tal van appartementen langs de Nijl. Met een budget van € 55.000 kunt u zich al een een- of tweekamerappartement aanschaffen, mogelijk zelfs een indrukwekkend pand met hoge plafonds vanuit het koloniale tijdperk, mits wat opsmuk uiteraard. U zult een bedrag van ongeveer € 75.000 moeten ophoesten voor een woning met twee of drie slaapkamers in een strak, nieuw project met uitzicht op de rivier (Egyptian Experience). Wanneer u het iets kleinschaliger wenst, vindt u er ook studio’s voor € 41.000

 

Gerelateerde berichten

Bekijk

Je bent jong en je wilt wat: een tweede verblijf

Al een kwart van de hypothecaire leningen dient voor de aankoop van een tweede verblijf. Dat zegt BNP Paribas Fortis. En opvallend: daar zitten heel wat dertigers tussen. “De combinatie van de investering en er zelf plezier aan beleven trekt jongere kopers aan.”
Eén op de vier hypothecaire kredieten die marktleider BNP Paribas Fortis in 2018 verstrekte, was bestemd voor de aankoop van een tweede verblijf. Het jaar voordien was dat één op de vijf. De verklaring voor die stijging is niet ver te zoeken: we vinden de lage rente op de spaarrekeningen niet aanlokkelijk en in aandelen beleggen is riskant, dus kiezen we voor de zekerheid die vastgoed biedt.

 

Bekijk

Vastgoed kopen in het buitenland: een verstandige investering?

Investeren in vastgoed zit al enkele jaren flink in de lift, met dank aan de historisch lage rente. Door die lage rente kan u goedkoop lenen, ook als u overweegt een tweede huis of appartement te kopen. Dat kan voor vastgoed in ons land, maar evengoed voor vastgoed in het buitenland. Waarop letten als u een eigen stek aan een zuiderse costa of in de bergen wil kopen? Financieel expert Michaël Van Droogenbroeck legt het uit.

 

Bekijk

Slim beleggen in vastgoed: 5 ultieme tips

Bij een vastgoedinvestering ga je niet over één nacht ijs. Wanneer je serieus geld wilt beleggen in onroerend goed is het verstandig om rekening te houden met enkele zaken. Veel beleggers maken de fout door onvoorbereid te beleggen in vastgoed. In onderstaand artikel geven we je de 5 ultieme tips on slim te beleggen in vastgoed.
 

Bekijk

Zo investeert u met een beperkt budget in vastgoed

Voor de aankoop van een opbrengsteigendom moet u geen honderdduizenden euro’s op de spaarrekening hebben. Ook met 30.000 euro springt u al heel ver.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.