Investeren in vastgoed in Oostende: een wijze beslissing

De reden waarom het een zakelijk verstandige beslissing is, ligt voor de hand. Wie op vandaag investeert in vastgoed in een stedelijke omgeving, kan niet missen. De toekomst is aan de steden. Wereldwijd wonen reeds meer mensen in een stad dan buiten de stad. In onze contreien des te meer. Het ergste wat je bij investeren in een stedelijke omgeving zou kunnen overkomen is dat je iets boven de marktprijs zou betaald hebben of dat je bouwtechnisch iets over het hoofd hebt gezien. Vandaar het belang van goed advies bij de zoektocht en bij de aankoop.

Oostende is de enige echte stedelijke omgeving aan de Kust. Dat is al een paar eeuwen het geval. Het is geen modegebonden koppositie. Het is een feit. Verankerd in plaats, in infrastructuur, in geschiedenis maar ook in actualiteit. Dus in een dergelijke omgeving investeren in vastgoed is minstens waardevast en betekent hoogstwaarschijnlijk meerwaarde. Het is zelfs zo dat om natuur en groen te vrijwaren –en dat is per definitie een bezorgdheid aan onze Kust-, de enige mogelijkheid bestaat in het verder investeren in de steden. Creatiever te worden in het gebruik van de stedelijke vierkante meters. Die vierkante meters in de steden worden dus steeds waardevoller.

Benevens dat zakelijke feit, is er Oostende als kwalitatieve woon- en vrijetijdsomgeving. Wie die kwaliteiten heeft leren ontdekken en waarderen, weet wat Oostende zo uniek maakt. Om dat marketinggewijs sterk te verwoorden is niet zo eenvoudig. De meeste badsteden hebben een bepaald afgelijnd imago, één bepaald typisch kenmerk dat zich laat vatten in een uniek merkbeeld en hameren dan steeds op diezelfde nagel. Oostende heeft niet één nagel om in te kloppen. Oostende is wat dat betreft een ganse ijzerwinkel. En marketeers weten dat dit één van de moeilijkste verhalen is om te verkopen: ‘ik heb alles in huis en het is allemaal de moeite waard’. Maar laat ons toch maar een poging wagen.

We knopen terug aan bij de stedelijke omgeving. De zakelijke kant van de investering. Want vastgoed kopen blijft toch in de eerste plaats een financieel verstrekkende beslissing voor het persoonlijk of gezinsbudget. Al onze badsteden tonen in hun vastgoedcijfers meer dan 50% tweede verblijven. Soms veel meer dan 50%. Behalve Oostende. In Oostende zijn er 20% tweede verblijven.En 80% vaste bewoning. Wat is daar het voordeel van voor de investeerder? Stabiliteit. Waar je in de andere badsteden maar 1 soort klant hebt voor je appartement, namelijk een tweede verblijver, heb je er in Oostende 3. Een tweede verblijver, een inwoner en een investeerder. De Oostendse vastgoedmarkt vertoont misschien minder modieuze pieken maar ze vertoont vooral minder conjuncturele dalen. En dat is het net wat de investeerder zoekt: geen risico.

Hetzelfde kenmerk van stedelijkheid dat zorgt voor zakelijke investeerderswaarde, zorgt even zeer voor leefkwaliteit van de omgeving. Oostende is een stad. Met alle diensten en met het leefcomfort van een stad. Oostende is niet zomaar een stad als taart met daar toerisme en vrije tijd als kers er op. Oostende is bakkerij en patisserie tegelijk. Figuurlijk en letterlijk. Want vraag een Oostendenaar bijvoorbeeld naar hulp bij het kiezen van de beste bakker en je zult horen bij welke bakker je best de zondagse pistolets haalt, bij welke patissier je best de taartjes haalt en bij welke andere je daarenboven nog eens in de gelagzaal kunt gaan zitten om van zijn prijswinnend gebak te proeven. Het is een juist en illustrerend voorbeeld. Het is typisch stedelijk, die veelheid aan keuze en aanbod. Maar in Oostende heb je dit daarenboven zeven dagen op zeven. Oostende is als havenstad per definitie gastvrij. En aan die zeehaven is ook een luchthaven toegevoegd. Bescheiden maar ze is er toch. En 2 jachthavens.De Royal North Sea Yacht Club waar de zeilers en de motorjachten zich thuis voelen. Maar ook de Royal Yachtclub Oostende (RYCO), nota bene de oudste yachtclub van België, waar de vele sportvissers zich thuis voelen. Ook dit is weer Oostende: voor elke smaak en voor elk budget. Op zee en op het droge. En benevens die bereikbaarheid via het water en de lucht is er het station en is er de autosnelweg. Alle mogelijke infrastructuur om Oostende te bereiken is aanwezig. En wanneer investeren en jachthavens ter sprake komen, belanden we uiteraard op de Oostendse Oosteroever. Want het Vuurtorendok wordt een Jachthaven. En in de oksel van het Vuurtorendok en het Visserijdok (langsheen de Hendrik Baelskaai) verrijst een prachtige vastgoedontwikkeling. Dit deel van Oostende dat tot nu toe slechts bekend was bij de kenners van het meest ongerepte stuk strand van Oostende, is een parel aan de kroon van de badstad. Misschien is het wel De reden waarom het een zakelijk verstandige beslissing is, ligt voor de hand.

Wie op vandaag investeert in vastgoed in een stedelijke omgeving, kan niet missen. De toekomst is aan de steden. Wereldwijd wonen reeds meer mensen in een stad dan buiten de stad. In onze contreien des te meer. Het ergste wat je bij investeren in een stedelijke omgeving zou kunnen overkomen is dat je iets boven de marktprijs zou betaald hebben of dat je bouwtechnisch iets over het hoofd hebt gezien. Vandaar het belang van goed advies bij de zoektocht en bij de aankoop. Oostende is de enige echte stedelijke omgeving aan de Kust. Dat is al een paar eeuwen het geval. Het is geen modegebonden koppositie. Het is een feit. Verankerd in plaats, in infrastructuur, in geschiedenis maar ook in actualiteit. Dus in een dergelijke omgeving investeren in vastgoed is minstens waardevast en betekent hoogstwaarschijnlijk meerwaarde. Het is zelfs zo dat om natuur en groen te vrijwaren –en dat is per definitie een bezorgdheid aan onze Kust-, de enige mogelijkheid bestaat in het verder investeren in de steden. Creatiever te worden in het gebruik van de stedelijke vierkante meters.

Die vierkante meters in de steden worden dus steeds waardevoller. Benevens dat zakelijke feit, is er Oostende als kwalitatieve woon- en vrijetijdsomgeving. Wie die kwaliteiten heeft leren ontdekken en waarderen, weet wat Oostende zo uniek maakt. Om dat marketinggewijs sterk te verwoorden is niet zo eenvoudig. De meeste badsteden hebben een bepaald afgelijnd imago, één bepaald typisch kenmerk dat zich laat vatten in een uniek merkbeeld en hameren dan steeds op diezelfde nagel. Oostende heeft niet één nagel om in te kloppen. Oostende is wat dat betreft een ganse ijzerwinkel. En marketeers weten dat dit één van de moeilijkste verhalen is om te verkopen: ‘ik heb alles in huis en het is allemaal de moeite waard’. Maar laat ons toch maar een poging wagen. We knopen terug aan bij de stedelijke omgeving. De zakelijke kant van de investering. Want vastgoed kopen blijft toch in de eerste plaats een financieel verstrekkende beslissing voor het persoonlijk of gezinsbudget. Al onze badsteden tonen in hun vastgoedcijfers meer dan 50% tweede verblijven. Soms veel meer dan 50%. Behalve Oostende. In Oostende zijn er 20% tweede verblijven.En 80% vaste bewoning. Wat is daar het voordeel van voor de investeerder? Stabiliteit. Waar je in de andere badsteden maar 1 soort klant hebt voor je appartement, namelijk een tweede verblijver, heb je er in Oostende 3. Een tweede verblijver, een inwoner en een investeerder. De Oostendse vastgoedmarkt vertoont misschien minder modieuze pieken maar ze vertoont vooral minder conjuncturele dalen. En dat is het net wat de investeerder zoekt: geen risico. Hetzelfde kenmerk van stedelijkheid dat zorgt voor zakelijke investeerderswaarde, zorgt even zeer voor leefkwaliteit van de omgeving. Oostende is een stad. Met alle diensten en met het leefcomfort van een stad. Oostende is niet zomaar een stad als taart met daar toerisme en vrije tijd als kers er op. Oostende is bakkerij en patisserie tegelijk. Figuurlijk en letterlijk. Want vraag een Oostendenaar bijvoorbeeld naar hulp bij het kiezen van de beste bakker en je zult horen bij welke bakker je best de zondagse pistolets haalt, bij welke patissier je best de taartjes haalt en bij welke andere je daarenboven nog eens in de gelagzaal kunt gaan zitten om van zijn prijswinnend gebak te proeven. Het is een juist en illustrerend voorbeeld. Het is typisch stedelijk, die veelheid aan keuze en aanbod. Maar in Oostende heb je dit daarenboven zeven dagen op zeven. Oostende is als havenstad per definitie gastvrij. En aan die zeehaven is ook een luchthaven toegevoegd. Bescheiden maar ze is er toch. En 2 jachthavens.De Royal North Sea Yacht Club waar de zeilers en de motorjachten zich thuis voelen. Maar ook de Royal Yachtclub Oostende (RYCO), nota bene de oudste yachtclub van België, waar de vele sportvissers zich thuis voelen. Ook dit is weer Oostende: voor elke smaak en voor elk budget. Op zee en op het droge. En benevens die bereikbaarheid via het water en de lucht is er het station en is er de autosnelweg. Alle mogelijke infrastructuur om Oostende te bereiken is aanwezig. En wanneer investeren en jachthavens ter sprake komen, belanden we uiteraard op de Oostendse Oosteroever. Want het Vuurtorendok wordt een Jachthaven. En in de oksel van het Vuurtorendok en het Visserijdok (langsheen de Hendrik Baelskaai) verrijst een prachtige vastgoedontwikkeling. Dit deel van Oostende dat tot nu toe slechts bekend was bij de kenners van het meest ongerepte stuk strand van Oostende, is een parel aan de kroon van de badstad. Misschien is het welDe reden waarom het een zakelijk verstandige beslissing is, ligt voor de hand. Wie op vandaag investeert in vastgoed in een stedelijke omgeving, kan niet missen. De toekomst is aan de steden. Wereldwijd wonen reeds meer mensen in een stad dan buiten de stad. In onze contreien des te meer. Het ergste wat je bij investeren in een stedelijke omgeving zou kunnen overkomen is dat je iets boven de marktprijs zou betaald hebben of dat je bouwtechnisch iets over het hoofd hebt gezien. Vandaar het belang van goed advies bij de zoektocht en bij de aankoop. Oostende is de enige echte stedelijke omgeving aan de Kust. Dat is al een paar eeuwen het geval. Het is geen modegebonden koppositie. Het is een feit. Verankerd in plaats, in infrastructuur, in geschiedenis maar ook in actualiteit. Dus in een dergelijke omgeving investeren in vastgoed is minstens waardevast en betekent hoogstwaarschijnlijk meerwaarde. Het is zelfs zo dat om natuur en groen te vrijwaren –en dat is per definitie een bezorgdheid aan onze Kust-, de enige mogelijkheid bestaat in het verder investeren in de steden. Creatiever te worden in het gebruik van de stedelijke vierkante meters. Die vierkante meters in de steden worden dus steeds waardevoller. Benevens dat zakelijke feit, is er Oostende als kwalitatieve woon- en vrijetijdsomgeving. Wie die kwaliteiten heeft leren ontdekken en waarderen, weet wat Oostende zo uniek maakt. Om dat marketinggewijs sterk te verwoorden is niet zo eenvoudig.

De meeste badsteden hebben een bepaald afgelijnd imago, één bepaald typisch kenmerk dat zich laat vatten in een uniek merkbeeld en hameren dan steeds op diezelfde nagel. Oostende heeft niet één nagel om in te kloppen. Oostende is wat dat betreft een ganse ijzerwinkel. En marketeers weten dat dit één van de moeilijkste verhalen is om te verkopen: ‘ik heb alles in huis en het is allemaal de moeite waard’. Maar laat ons toch maar een poging wagen. We knopen terug aan bij de stedelijke omgeving. De zakelijke kant van de investering. Want vastgoed kopen blijft toch in de eerste plaats een financieel verstrekkende beslissing voor het persoonlijk of gezinsbudget. Al onze badsteden tonen in hun vastgoedcijfers meer dan 50% tweede verblijven. Soms veel meer dan 50%. Behalve Oostende. In Oostende zijn er 20% tweede verblijven.En 80% vaste bewoning. Wat is daar het voordeel van voor de investeerder? Stabiliteit. Waar je in de andere badsteden maar 1 soort klant hebt voor je appartement, namelijk een tweede verblijver, heb je er in Oostende 3. Een tweede verblijver, een inwoner en een investeerder. De Oostendse vastgoedmarkt vertoont misschien minder modieuze pieken maar ze vertoont vooral minder conjuncturele dalen. En dat is het net wat de investeerder zoekt: geen risico. Hetzelfde kenmerk van stedelijkheid dat zorgt voor zakelijke investeerderswaarde, zorgt even zeer voor leefkwaliteit van de omgeving. Oostende is een stad. Met alle diensten en met het leefcomfort van een stad.

Oostende is niet zomaar een stad als taart met daar toerisme en vrije tijd als kers er op. Oostende is bakkerij en patisserie tegelijk. Figuurlijk en letterlijk. Want vraag een Oostendenaar bijvoorbeeld naar hulp bij het kiezen van de beste bakker en je zult horen bij welke bakker je best de zondagse pistolets haalt, bij welke patissier je best de taartjes haalt en bij welke andere je daarenboven nog eens in de gelagzaal kunt gaan zitten om van zijn prijswinnend gebak te proeven. Het is een juist en illustrerend voorbeeld. Het is typisch stedelijk, die veelheid aan keuze en aanbod. Maar in Oostende heb je dit daarenboven zeven dagen op zeven. Oostende is als havenstad per definitie gastvrij. En aan die zeehaven is ook een luchthaven toegevoegd. Bescheiden maar ze is er toch. En 2 jachthavens.De Royal North Sea Yacht Club waar de zeilers en de motorjachten zich thuis voelen. Maar ook de Royal Yachtclub Oostende (RYCO), nota bene de oudste yachtclub van België, waar de vele sportvissers zich thuis voelen. Ook dit is weer Oostende: voor elke smaak en voor elk budget. Op zee en op het droge. En benevens die bereikbaarheid via het water en de lucht is er het station en is er de autosnelweg. Alle mogelijke infrastructuur om Oostende te bereiken is aanwezig. En wanneer investeren en jachthavens ter sprake komen, belanden we uiteraard op de Oostendse Oosteroever. Want het Vuurtorendok wordt een Jachthaven. En in de oksel van het Vuurtorendok en het Visserijdok (langsheen de Hendrik Baelskaai) verrijst een prachtige vastgoedontwikkeling. Dit deel van Oostende dat tot nu toe slechts bekend was bij de kenners van het meest ongerepte stuk strand van Oostende, is een parel aan de kroon van de badstad. Misschien is het wel een parel aan de kroon van gans onze Kust. Het grote geluk van deze vastgoedontwikkeling is dat de 2 ontwikkelaars die dit gebied aanpakken, bouwers zijn van hoge kwaliteit. De twee bouwers zijn enerzijds Groep Versluys (samen met CFE) en anderzijds Burco Coast (geschraagd door de financiële slagkracht plus generaties lang verbondenheid met de kust van de baggerfamilie Decloedt). En die kwaliteit vindt men terug in alle aspecten van het gerealiseerde vastgoed: architectuur, ruimtelijke inplanting van de gebouwen, open ruimte en openbare ruimten, respect voor de maritieme omgeving, hoogwaardige bouwmaterialen, toekomstvisie over wonen en leven, binnenafwerking op hoog niveau. Wie kiest voor de Oosteroever kiest aldus voor kwaliteit. Het is kiezen voor een bijzondere ligging. Met alle voordelen en comfort van de nabijheid van Stad Oostende. Verbonden via de haven op een unieke maritieme manier namelijk met de comfortabele (en gratis!) veerbootjes van VLOOT (de rederij van de Vlaamse Overheid) die continu gedurende de dag over en weer varen. Maar wie liever de auto neemt uit z’n ondergrondse parking, rijdt vlot naar de stad of waar hij ook maar wil zijn dankzij nabijheid van de E40. De fervente fietsers zullen ontdekken dat vanaf de Oosteroever de weg van Oostende naar de Oostkust zich zonder enige hinder uitstrekt (maar in de Westelijke richting kan even zeer aangezien uw fiets met plezier mee mag op de daartoe uitgeruste veerboten). En de wandelaars zullen genieten van het ongerepte strand of van de ruwe Spinoladijk langs de duinengordel en ontdekken wat de Oosteroever zo uniek maakt: Oostende binnen handbereik wanneer je het wenst; en een vrijhaven van rust en maritieme natuur wanneer je geen zin hebt in de stad. Het loont beslist de moeite om kennis te maken met de diverse residenties die in de bouwsteigers staan en deze die nog op de tekentafel liggen.

De visie van deze twee kwaliteitsontwikkelaars, de keuzes, de architectuur, de bouwmaterialen, de types appartementenvergelijken is een intellectueel plezier dat een ideaal traject is voor een bewuste keuze van uw tweedeverblijf. Of woonst.Of investering.Deze maritieme site trekt ook een voor Oostende nieuw soort klant aan. Een klant waar het Oostende in het verleden misschien wat aan ontbrak. Dit valt wat samen met de algemene en vooral culturele revival van Oostende. Tendensen die elkaar aldus versterken. Het gaat daarbij steeds om meerwaarde. Of die meerwaarde nu gezocht en gevonden wordt in bijzondere maritieme authenticiteit of in design excentriciteit, deze meerwaardezoekers vinden elkaar op deze site. Misschien wordt de moeilijkste keuze daarbij wel het moment kiezen van uw aankoop: vroeg en aan wat interessantere prijzen terwijl de ontwikkeling zich in gang trekt, of later met wat meer zicht op en zekerheid over het uitzicht van de ontwikkelingen maar dan al wat duurder. Benevens die erg belangrijke vastgoedontwikkeling is er nog een andere typisch Oostendse evolutie. In het kielzog van de Oostendse culturele revival, trekt Oostende de laatste jaren wat extra bekende gezichten aan. Trendsetters die Oostende hebben leren kennen via één van de vele culturele evenementen. En dan zijn blijven plakken zoals dat heet. Als tweede verblijver.Gecharmeerd en geïntrigeerd. Maar die komen niet om zich te tonen, noch om zich te verstoppen. Ze komen gewoon om zichzelf te zijn. Om zich te mengen in de caleidoscoop dat het authentieke van Oostende is, waar iedereen zichzelf kan zijn.

Het beslissingsproces tot aankoop begint bij velen als een ontvluchten van de professionele drukte en de verplichtingen. Dan is de leegte van het strand en de verte van de zee aantrekkelijk. Als er dan nog een paar jeugdherinneringen het gevoel van veilige en leuke wijkplaats versterken, dan begint de beslissing al snel vaste vorm aan te nemen. En soms vraag ik me af of Oostende dan in het voordeel of in het nadeel is als mogelijke bestemming. Door de veelzijdigheid die een inspanning vraagt om tot inzicht over deze badstad te komen. Misschien moeten we meer testimonials publiceren. Getuigenissen van gewone en van bijzondere Oostendenaars. Hoe moet je de tweede verblijvers anders benoemen dan als bijzondere Oostendenaars? Les Ostendais du Coeur, hoe vertaal je zoiets? Getuigenissen over waarom ze gekozen hebben voor Oostende als hun favoriete en frequente hoogkwalitatieve vrijetijdsomgeving. Hoe ze hier op zondagochtend eindelijk dat voornemen ‘Start to run’ in de praktijk hebben kunnen omzetten. Misschien na in de 4.000 m² (jawel, in de binnenstad) aanbod van Deweert Sport, gesterkt door degelijk advies, de best passende loopschoenen te hebben gekocht die de knieën spaart en vanaf dan al vele zondagochtenden joggend te hebben genoten van de unieke dageraad langs de rand van de zee. Of getuigen hoe ze terug de podiumkunsten hebben ontdekt na het meemaken van een openlucht voorstelling van Compagnie Marius tijdens het festival Theater aan Zee. Anderen hebben eindelijk tijd om rustig te winkelen en eens wat langer voor de passpiegel te staan bij het maken van de juiste kledingkeuze. Of ze merken dat ze hier eens wat langer kunnen tafelen en vinden of hervinden familie en vrienden bij de gesprekken waar nu wel tijd voor is. Knopen aan bij de geschiedenis, genietend van een koffie in Brasserie du Parc. Voor of na de korte of lange wandelingen, naargelang het weer en de goesting. Tijd nemen om een boek te kiezen in een echte boekhandel zoals Corman en buiten komen met meer dan je zult kunnen lezen maar tevreden met het extra boek dat voor je klaar ligt op de salontafel van je kustverblijf. Het zullen grote en kleine getuigenissen zijn. Kilometerlange fietstochten langs het Groen Lint rond Oostende. Ontdekkingen zoals het 37 hectaren groot Maria Hendrikapark (bij de Oostendenaars gekend als ’t Bosje) als groen alternatief voor strand en zee. Het zout water in het stedelijk zwembad waardoor je verrassend beter drijft en vlotter dan ooit je baantjes trekt. De kwaliteit van de vaste collectie van Mu.Zee leren kennen naar aanleiding van een thematische tentoonstelling. De vaak gedurfde want buiten het gewone maar steeds kwalitatieve programmering van het Kunstencentrum Vrijstaat O. De kinderen die uit hun dak gaan bij een voorstelling van K3 in de Kursaal. Het gezin dat zich in de zomer een heerlijke avond cadeau doet met een voorstelling van Mama Mia of Cats. Elke opsomming is te beperkt. Maar Oostende gaat over beleven. Net als in elke andere badstad kun je in Oostende rusten en de drukte even vergeten. Maar daarenboven heb je al de rest. Als een groot menu met vrije tijd om uit te kiezen. En elk van de lijnen op dat menu levert je de herinneringen op, de belevenissen waar het leven om draait. Of het nu Start to Run is met de meerwaarde van het strand, of Start tot Enjoy. Oostende is de vrijetijdsomgeving met vele plussen. En of dat betaalbaar is? Dat tweede verblijf. Als u die vraag stelt, bent u al goed op weg om datgene te vinden dat u zoekt. Binnen uw budget. Want ook dat is Oostende: de vastgoedmarkt is volwassen. Het aanbod is erg divers. Van ligging, van grootte, van leeftijd, van type. Geniet van uw zoektocht naar uw tweede verblijf en geniet nadien met volle teugen van uw vrije tijd. Investeren in een tweede verblijf in Oostende, dat is investeren in uw levenskwaliteit.

 

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een tweede verblijf kopen aan de Belgische kust

Droom je van een vakantiewoning of appartement aan de kust? Enkele tips voor wie een tweede verblijf wil kopen aan de zee.

Bekijk

Een tweede verblijf aan de Belgische kust

Wie een vakantiehuis wil kopen, hoeft het niet per se in het buitenland te zoeken. Ook onze Belgische kust heeft heel wat te bieden! Er valt altijd iets te beleven en er hangt een unieke sfeer die je in het binnenland niet vindt. Van appartementen met zeezicht tot charmante huizen in de duinen en statige belle époque-villa’s: er is voor elk wat wils!

Bekijk

Meer dan 50 % verkiest een buitenverblijf in België

Zo’n 410.000 Belgen hebben ergens een tweede verblijf en meer dan de helft hiervan heeft dit tweede verblijf in België. Volgens de Studiedienst van de Vlaamse regering zijn het er momenteel een kleine 215.000. In 75 % van de gevallen gaat het om huizen en appartementen, de overige 25 % omvatten vakantiewoningen, bungalows en chalets in verblijfsparken, op campings of recreatiegebieden.

Bekijk

Oost-Vlamingen spannen de kroon aan de kust

In geen enkele Vlaamse provincie bezitten zoveel inwoners een tweede verblijf aan de kust als in Oost-Vlaanderen. Bijna 18.000 Oost-Vlamingen zijn eigenaar van een tweede verblijf aan zee. Dat blijkt uit cijfers van het West-Vlaams provinciebedrijf Westtoer.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden