De financiële voordelen van een tweede verblijf in België

Wie droomt er niet van een tweede verblijf? In uw tweede verblijf kan u uw eigen vakanties doorbrengen, een korte break inplannen of uw eigen cocon creëren waarin u uw geluk op een leuke en ontspannen manier kan delen met uw kinderen, kleinkinderen en vrienden door hen ook in uw bungalow te laten verblijven. En als extra puntje : er zijn ook financiële voordelen verbonden aan een tweede verblijf!

40% belastingaftrek

Bij de belastingheffing geniet een tweede verblijf automatisch een forfaitaire aftrek van 40% hetgeen mooi meegenomen is.  Deze dient om de kosten voor onderhoud en herstellingen van het tweede verblijf te dekken.

Belastingvoordeel

Op uw eerste woning heeft u een standaardbelastingvoordeel, het hoogste, maar ook uw tweede woning geniet van een (lager) belastingvoordeel onder het stelsel van lange termijn sparen.

Lenen voor tweede verblijf

U kan zowel lenen voor een eerste woning als voor een tweede verblijf. Als u nog een hypotheek lopen heeft op uw eerste woning dan kan u die opnieuw aanwenden (uitbreiden) voor uw tweede verblijf. U kan ook uw groepsverzekering aanspreken en een deel van het hiermee gespaarde geld gebruiken voor de aankoop van het tweede verblijf.

Recht van opstal

Investeren in dure grond is niet meer noodzakelijk bij het verlenen van een recht van opstal.  Het recht van opstal is een zakelijk recht waar eveneens een hypotheek op gevestigd kan worden dus een dubbel voordeel.

Mogelijke meerwaarde

Wanneer u uw tweede verblijf heeft afbetaald, beschikt u over een mooi extra vermogen. U kan er voor kiezen om uw tweede verblijf vervolgens door te verkopen en zo een mogelijke meerwaarde te creëren of u kan uw tweede verblijf aanwenden om uw kinderen een financieel voordeel te bieden.

Enkel wanneer u uw aangekochte tweede verblijf in België verkoopt binnen de 5 jaar, dient u een meerwaardebelasting te betalen. U betaalt dan 16,6% op de gerealiseerde meerwaarde. Die meerwaarde is het verschil tussen verkoopprijs en aankoopprijs. De aankoopprijs mag verhoogd worden met 25% voor de aankoopkosten en vervolgens met 5% voor elk verlopen jaar tussen de aankoop en de verkoop. Daarenboven mogen ook uitgevoerde werken door een geregistreerde aannemer bij de aankoopprijs geteld worden. Bij de verkoop van een tweede verblijf wacht u een grotere afzetmarkt dan bij een klassieke woning omdat u zowel de private als professionele investeerder bereikt.

Slimme investering

Een tweede verblijf biedt zekerheid en is een duurzame investering in onzekere crisistijden. Ook als u uw tweede verblijf niet verkoopt, maar verhuurt, kan uw tweede verblijf u van extra inkomsten verzekeren.  Een investering in recreatief vastgoed is crisis- en inflatiebestendig door de voortdurende vraag van toeristen (zeker voor korte aaneengeschakelde periodes) en omdat de huurinkomsten jaarlijks meegroeien met de inflatie-index.

Gratis vakantie

Uw tweede verblijf kan u gebruiken voor uw eigen vakanties. Hierdoor bespaart u op hotel- en/of huurkosten en bent u zorgeloos op vakantie. Bovendien kan u uw tweede verblijf helemaal inrichten volgens uw eigen smaak en met uw persoonlijke spullen. Een tweede verblijf als synoniem voor puur genieten, wellnessrendement op topniveau.

Bron: Luc Notermans / Casimmo

Gerelateerde berichten

Bekijk

Geen woonbonus op eerste woning, wél nog op tweede

Wie na 1 januari 2020 in Vlaanderen een eerste woning koopt, geniet niet langer van de woonbonus. Maar voor een tweede ­woning wél. Dat schrijft De Standaard vandaag. De bizarre situatie ontstaat omdat een tweede woning federale materie is. En daardoor kan straks een tweede woning fiscaal interessanter zijn dan een eerste.

Bekijk

Een woning kopen in Oostenrijk : 9 argumenten en tips

Voor veel mensen is Oostenrijk nog steeds synoniem met wintersport. Bijna 60 procent van alle overnachtingen van Belgen in Oostenrijk vinden ’s winters plaats. De ‘Gemütlichkeit’ en gastvrijheid spelen daarbij een belangrijke rol, net als het goede eten in de berghutten en de gezellige après-ski. Extra sfeervol is Oostenrijk in de adventtijd met z’n vele kerstmarkten.

Bekijk

Een vakantiewoning kopen in Turkije

Bij de aankoop van een woning in Turkije moet u zich ervan bewust zijn dat de onderzoeksplicht van de koper heel ver gaat. In Nederland en België controleert de notaris alle lasten die op onroerend goed liggen dat overgedragen gaat worden. In Turkije doet u dit zelf. Sinds 3 maart 2019 is het verplicht om bij de aankoop van een woning door een persoon die niet beschikt over de Turkse nationaliteit een taxatierapport te laten opmaken, voordat een woning overgedragen kan worden. Hiermee hoopt de Turkse overheid problemen bij de aankoop van onroerend goed tegen te gaan.

Bekijk

Top 3 weetjes voor een slimme aankoop onder de Spanje zon

Als geluk afhangt van kleine momenten en van het beleven van passie en zintuiglijk genot, dan is Spanje meer dan ooit een verleid(st)er waaraan moeilijk te weerstaan valt, op vele gebieden.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden