De financiële voordelen van een tweede verblijf in België

Wie droomt er niet van een tweede verblijf? In uw tweede verblijf kan u uw eigen vakanties doorbrengen, een korte break inplannen of uw eigen cocon creëren waarin u uw geluk op een leuke en ontspannen manier kan delen met uw kinderen, kleinkinderen en vrienden door hen ook in uw bungalow te laten verblijven. En als extra puntje : er zijn ook financiële voordelen verbonden aan een tweede verblijf!

40% belastingaftrek

Bij de belastingheffing geniet een tweede verblijf automatisch een forfaitaire aftrek van 40% hetgeen mooi meegenomen is.  Deze dient om de kosten voor onderhoud en herstellingen van het tweede verblijf te dekken.

Belastingvoordeel

Op uw eerste woning heeft u een standaardbelastingvoordeel, het hoogste, maar ook uw tweede woning geniet van een (lager) belastingvoordeel onder het stelsel van lange termijn sparen.

Lenen voor tweede verblijf

U kan zowel lenen voor een eerste woning als voor een tweede verblijf. Als u nog een hypotheek lopen heeft op uw eerste woning dan kan u die opnieuw aanwenden (uitbreiden) voor uw tweede verblijf. U kan ook uw groepsverzekering aanspreken en een deel van het hiermee gespaarde geld gebruiken voor de aankoop van het tweede verblijf.

Recht van opstal

Investeren in dure grond is niet meer noodzakelijk bij het verlenen van een recht van opstal.  Het recht van opstal is een zakelijk recht waar eveneens een hypotheek op gevestigd kan worden dus een dubbel voordeel.

Mogelijke meerwaarde

Wanneer u uw tweede verblijf heeft afbetaald, beschikt u over een mooi extra vermogen. U kan er voor kiezen om uw tweede verblijf vervolgens door te verkopen en zo een mogelijke meerwaarde te creëren of u kan uw tweede verblijf aanwenden om uw kinderen een financieel voordeel te bieden.

Enkel wanneer u uw aangekochte tweede verblijf in België verkoopt binnen de 5 jaar, dient u een meerwaardebelasting te betalen. U betaalt dan 16,6% op de gerealiseerde meerwaarde. Die meerwaarde is het verschil tussen verkoopprijs en aankoopprijs. De aankoopprijs mag verhoogd worden met 25% voor de aankoopkosten en vervolgens met 5% voor elk verlopen jaar tussen de aankoop en de verkoop. Daarenboven mogen ook uitgevoerde werken door een geregistreerde aannemer bij de aankoopprijs geteld worden. Bij de verkoop van een tweede verblijf wacht u een grotere afzetmarkt dan bij een klassieke woning omdat u zowel de private als professionele investeerder bereikt.

Slimme investering

Een tweede verblijf biedt zekerheid en is een duurzame investering in onzekere crisistijden. Ook als u uw tweede verblijf niet verkoopt, maar verhuurt, kan uw tweede verblijf u van extra inkomsten verzekeren.  Een investering in recreatief vastgoed is crisis- en inflatiebestendig door de voortdurende vraag van toeristen (zeker voor korte aaneengeschakelde periodes) en omdat de huurinkomsten jaarlijks meegroeien met de inflatie-index.

Gratis vakantie

Uw tweede verblijf kan u gebruiken voor uw eigen vakanties. Hierdoor bespaart u op hotel- en/of huurkosten en bent u zorgeloos op vakantie. Bovendien kan u uw tweede verblijf helemaal inrichten volgens uw eigen smaak en met uw persoonlijke spullen. Een tweede verblijf als synoniem voor puur genieten, wellnessrendement op topniveau.

Bron: Luc Notermans / Casimmo

Gerelateerde berichten

Bekijk

Belangrijke documenten voor wie een huis koopt in Spanje

Wil een vakantiewoning kopen in Spanje? Een goed idee want Spanje heeft veel te bieden: mooi weer, lekker eten, een rijke cultuur, een rustig levenstempo. Toch moet je met een aantal zaken rekening houden als je een tweede woning wil kopen in Spanje. Je moet over een aantal juridische documenten beschikken. Sommige moet je aanvragen bij de Spaanse overheid en dat gaat niet altijd snel doordat de bureaucratie groot en log is. Begin er dus op tijd mee. Of vraag de makelaar waar je de woning koopt om je te helpen bij dit proces. We geven je een overzicht van de juridische documenten die je nodig hebt.

Bekijk

Je bent jong en je wilt wat: een tweede verblijf

Al een kwart van de hypothecaire leningen dient voor de aankoop van een tweede verblijf. Dat zegt BNP Paribas Fortis. En opvallend: daar zitten heel wat dertigers tussen. “De combinatie van de investering en er zelf plezier aan beleven trekt jongere kopers aan.”
Eén op de vier hypothecaire kredieten die marktleider BNP Paribas Fortis in 2018 verstrekte, was bestemd voor de aankoop van een tweede verblijf. Het jaar voordien was dat één op de vijf. De verklaring voor die stijging is niet ver te zoeken: we vinden de lage rente op de spaarrekeningen niet aanlokkelijk en in aandelen beleggen is riskant, dus kiezen we voor de zekerheid die vastgoed biedt.

 

Bekijk

Vastgoed kopen in het buitenland: een verstandige investering?

Investeren in vastgoed zit al enkele jaren flink in de lift, met dank aan de historisch lage rente. Door die lage rente kan u goedkoop lenen, ook als u overweegt een tweede huis of appartement te kopen. Dat kan voor vastgoed in ons land, maar evengoed voor vastgoed in het buitenland. Waarop letten als u een eigen stek aan een zuiderse costa of in de bergen wil kopen? Financieel expert Michaël Van Droogenbroeck legt het uit.

 

Bekijk

Slim beleggen in vastgoed: 5 ultieme tips

Bij een vastgoedinvestering ga je niet over één nacht ijs. Wanneer je serieus geld wilt beleggen in onroerend goed is het verstandig om rekening te houden met enkele zaken. Veel beleggers maken de fout door onvoorbereid te beleggen in vastgoed. In onderstaand artikel geven we je de 5 ultieme tips on slim te beleggen in vastgoed.
 

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.