Een tweede woning: bezin eer je begint

Veel mensen dromen ervan om een tweede woning te kopen in het buitenland, als appeltje voor de dorst, om vakanties in door te brengen met de familie of als beloning na het jarenlange harde werken. Wat je reden ook is, overloop zeker de volgende aandachtspunten voor je tot een aankoop overgaat.

Laat je niet teveel leiden door emoties

Nogal wat mensen beslissen om een huis in het buitenland te kopen om emotionele redenen: ze gaan ergens op vakantie, ze worden verliefd op de streek en zijn daarna vastberaden om er een huis te kopen. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je het potentiële land en de regio jou aanspreken en dat je er voeling mee hebt, maar het mag zeker niet de enige reden zijn om tot een aankoop over te gaan. Als je je teveel laat leiden door emoties dan zou je wel eens geneigd zijn om té snel te kopen en te weinig stil te staan bij andere belangrijke factoren: het land, de ligging, de marktprijs en noem maar op.

Denk na over de doelstelling

Voor je aan je zoektocht naar een tweede woning begint, denk eerst eens na over de reden waarom je een tweede huis wil kopen? Wat is je doelstelling precies? Koop je een huis voor eigen gebruik, koop je het als investering en ga je het verhuren? Die doelstelling zal ervoor zorgen dat je naar andere dingen op zoek zal gaan in een huis:  de bereikbaarheid, de nabijheid van restaurants, de afstand naar de kust of het centrum misschien, de nabijheid van supermarkten en de luchthaven en noem maar op. Bij een woning voor jezelf zal je andere prioriteiten leggen (plezier!) dan bij een woning die je zal verhuren (rendement!). Eens die doelstelling goed vastligt zal je veel gerichter naar de ideale woning kunnen zoeken en wordt het veel gemakkelijker om te gaan filteren in het grote aanbod. Steeds meer mensen kiezen trouwens voor een combinatie van privégebruik en verhuur.

Win onafhankelijk advies in

Makelaars en ontwikkelaars die in het buitenland projecten hebben zullen ongetwijfeld een grote kennis hebben van de regio waar jij mogelijk in geïnteresseerd in bent, dus win gerust advies bij hen in over populaire hotspots en andere elementen die bij de start van een zoektocht naar een tweede verblijf gepaard gaan. Maar vergeet niet dat hun doelstelling in elk geval dezelfde blijft: ze willen verkopen. Ga dus zeker even te rade te gaan bij onafhankelijke partijen. Woon een seminarie bij, ga naar beurzen, surf op het internet en noem maar op.

Gebruik het internet verstandig

Bij de zoektocht naar een tweede verblijf is het internet zowel een vloek als een zegen. Een vloek omdat het een ontzettend kluwen aan aanbiedingen bevat, een zegen omdat al die vele aanbiedingen jou een mooi en behoorlijk accuraat idee geven van de marktprijzen in het land in de regio waar je zoekt. Gebruik het internet dus verstandig: in een oriënterende fase is het een handig instrument, maar ga voor volgende concrete stappen liever voor persoonlijke ontmoetingen.

Zoek notarissen en advocaten op die je taal spreken

Al spreek je een andere taal nog zo vlot, wetgevingen en technische contracten zijn van een heel ander kaliber. Neem een advocaat onder de arm die zich thuisvoelt in de taal én in de wetgeving van het land waar je interesse in hebt en laat elke tekst grondig nalezen voor je iets tekent. In landen die populair zijn bij de Belgen voor tweede verblijven vind je steeds vaker ook Belgische professionals die zich in het land gevestigd hebben. Informeer naar de erelonen, vergunningen, belastingen, de taken en verantwoordelijkheden van de notaris enzovoort. Al die elementen kunnen per land verschillend zijn.

Vraag getuigenissen op

Een huis op het oog en bijna beslist? Vraag bij de makelaar of ontwikkelaar enkele getuigenissen op  van voorbije (Belgische) kopers. Bel of mail ze en pols naar hun tevredenheid en hun ervaringen of ga eens op bezoek bij vorige projecten. Als het bedrijf niet staat te springen om je met vorige kopers in contact te brengen, trek daar dan je conclusies uit.

Er is méér dan zonbestemmingen alleen

De top vijf van populaire landen voor tweede verblijven onder de Belgen zijn Spanje (vooral nieuwbouwprojecten - al moet je je haasten want de markt begint zich langzaamaan te herstellen), Turkije (iets in populariteit gezakt door de nabijheid met Syrië maar nog steeds erg in trek door de lage verbruikskosten en hoge levenskwaliteit en de behoorlijk stabiele markt), Frankrijk, Italië. Een nieuwkomer in de top vijf is Oostenrijk. Meer en meer mensen beseffen dat zuiderse landen niet noodzakelijk de beste keuze zijn voor een tweede verblijf. Terwijl een zonbestemming vooral in het voorjaar in trek is, is een land als Oostenrijk zowel 's zomers als 's winters een gegeerde vakantiebestemming en dus ideaal voor een combinatie van eigen gebruik en verhuur: mensen gaan het hele jaar op vakantie naar de bergen. Het ene seizoen zit je zelf in de woning, het andere seizoen verhuur je het aan toeristen. Bovendien is het ook nog eens makkelijk met de auto bereikbaar en heeft het land een stabiele economie.

Met dank aan Henkjan Prins, exhibition manager en mede-eigenaar van Second Home International

Gerelateerde berichten

Bekijk

Belangrijke documenten voor wie een huis koopt in Spanje

Wil een vakantiewoning kopen in Spanje? Een goed idee want Spanje heeft veel te bieden: mooi weer, lekker eten, een rijke cultuur, een rustig levenstempo. Toch moet je met een aantal zaken rekening houden als je een tweede woning wil kopen in Spanje. Je moet over een aantal juridische documenten beschikken. Sommige moet je aanvragen bij de Spaanse overheid en dat gaat niet altijd snel doordat de bureaucratie groot en log is. Begin er dus op tijd mee. Of vraag de makelaar waar je de woning koopt om je te helpen bij dit proces. We geven je een overzicht van de juridische documenten die je nodig hebt.

Bekijk

Je bent jong en je wilt wat: een tweede verblijf

Al een kwart van de hypothecaire leningen dient voor de aankoop van een tweede verblijf. Dat zegt BNP Paribas Fortis. En opvallend: daar zitten heel wat dertigers tussen. “De combinatie van de investering en er zelf plezier aan beleven trekt jongere kopers aan.”
Eén op de vier hypothecaire kredieten die marktleider BNP Paribas Fortis in 2018 verstrekte, was bestemd voor de aankoop van een tweede verblijf. Het jaar voordien was dat één op de vijf. De verklaring voor die stijging is niet ver te zoeken: we vinden de lage rente op de spaarrekeningen niet aanlokkelijk en in aandelen beleggen is riskant, dus kiezen we voor de zekerheid die vastgoed biedt.

 

Bekijk

Vastgoed kopen in het buitenland: een verstandige investering?

Investeren in vastgoed zit al enkele jaren flink in de lift, met dank aan de historisch lage rente. Door die lage rente kan u goedkoop lenen, ook als u overweegt een tweede huis of appartement te kopen. Dat kan voor vastgoed in ons land, maar evengoed voor vastgoed in het buitenland. Waarop letten als u een eigen stek aan een zuiderse costa of in de bergen wil kopen? Financieel expert Michaël Van Droogenbroeck legt het uit.

 

Bekijk

Slim beleggen in vastgoed: 5 ultieme tips

Bij een vastgoedinvestering ga je niet over één nacht ijs. Wanneer je serieus geld wilt beleggen in onroerend goed is het verstandig om rekening te houden met enkele zaken. Veel beleggers maken de fout door onvoorbereid te beleggen in vastgoed. In onderstaand artikel geven we je de 5 ultieme tips on slim te beleggen in vastgoed.
 

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.