'Niet te lang meer wachten met koop tweede verblijf in Spanje'

Vastgoedprijzen in Spanje weer gedaald, maar aan de kust stijgt ze alweer

De woningprijzen in Spanje zijn ook in het laatste kwartaal van vorig jaar nog gedaald. ’Maar wie een tweede verblijf aan een Costa overweegt, wacht toch het best niet te lang meer. Op sommige locaties zijn de prijzen van nieuwbouw alweer aan het stijgen’, zegt Marleen Vijt van Azull Benelux.

Sinds de Zuid-Europese vastgoedbubbel in 2008 uiteenspatte, zijn de prijzen van Spaanse woningen constant gedaald. Vorig jaar ging er nog maar eens 7,8 procent van de prijzen af. Dat blijkt uit de publicatie van de cijfers van het Spaanse Nationale Instituut voor statistiek Ine. De vastgoedprijzen zitten nu al 37 procent onder de piek van 2008. Marleen Vijt runt het kantoor Azull Benelux dat onder andere in Spanje vastgoed verkoopt. ’Het klopt absoluut dat de vastgoedprijzen in Spanje weer zijn gedaald en allicht nog niet hun bodem hebben bereikt. Maar dan praat je over heel Spanje. Aan de kusten - waar toch de meeste Vlamingen een tweede verblijf willen – zijn de prijzen ondertussen wel al uitgebodemd en beginnen ze zelfs al weer te stijgen.’

Marleen Vijt zegt dat vooral aan de Costa Blanca en de regio van Murcia de projectontwikkelaars weer volop aan het bouwen zijn. ‘Voor het eerst sinds lang is de vraag naar nieuwbouwwoningen en –appartementen weer hoger dan het aanbod.’ Toch liggen de prijzen er nog diep beneden de Belgische. ‘Het hangt zeker af van welke Costa je wilt zitten. Aan de Costa Blanca kost een appartement van 70m2 ongeveer 150.000 euro(plus 14 procent kosten). Aan de Costa del Sol is het meteen 100.000 euro duurder.’

Frankrijk op kop

Dajo Hermans van de Confederatie van Immoberoepen zegt dat Spanje nog steeds goedkoop is om er een tweede verblijf te kopen. ‘Toch staat Frankrijk steevast op nummer één. Het is dichter bij ons land, we kennen het beter en het klimaat is er toch al zuiders. Spanje staat op de tweede plaats, gevolgd door Turkije en Griekenland.’ Hermans pleit ervoor altijd een Belgische makelaar, advocaat of notaris in de arm te nemen als je in het buitenland vastgoed koopt. ‘Dan ben je veilig want zij kennen de wetgeving die daar geldt.’

Dure Vlaamse kust

In de rand merkt Dajo Hermans nog op dat de verkoop van tweede verblijven in het buitenland een beetje wordt aangedreven door wat bij ons gebeurt. ‘Mensen zijn op de vlucht voor de stijgende taksen op tweede verblijven bij ons. In Oostende bijvoorbeeld hebben ze die taks van 600 euro meteen naar 1.000 euro opgetrokken. Niet dat mensen daarom meteen in het buitenland gaan zoeken maar het kan wel de laatste duw zijn die hen in die richting laat kijken. Wij waarschuwen daar al een hele tijd voor.’

Bron: Het Nieuwsblad

Gerelateerde berichten

Bekijk

Je bent jong en je wilt wat: een tweede verblijf

Al een kwart van de hypothecaire leningen dient voor de aankoop van een tweede verblijf. Dat zegt BNP Paribas Fortis. En opvallend: daar zitten heel wat dertigers tussen. “De combinatie van de investering en er zelf plezier aan beleven trekt jongere kopers aan.”
Eén op de vier hypothecaire kredieten die marktleider BNP Paribas Fortis in 2018 verstrekte, was bestemd voor de aankoop van een tweede verblijf. Het jaar voordien was dat één op de vijf. De verklaring voor die stijging is niet ver te zoeken: we vinden de lage rente op de spaarrekeningen niet aanlokkelijk en in aandelen beleggen is riskant, dus kiezen we voor de zekerheid die vastgoed biedt.

 

Bekijk

Vastgoed kopen in het buitenland: een verstandige investering?

Investeren in vastgoed zit al enkele jaren flink in de lift, met dank aan de historisch lage rente. Door die lage rente kan u goedkoop lenen, ook als u overweegt een tweede huis of appartement te kopen. Dat kan voor vastgoed in ons land, maar evengoed voor vastgoed in het buitenland. Waarop letten als u een eigen stek aan een zuiderse costa of in de bergen wil kopen? Financieel expert Michaël Van Droogenbroeck legt het uit.

 

Bekijk

Slim beleggen in vastgoed: 5 ultieme tips

Bij een vastgoedinvestering ga je niet over één nacht ijs. Wanneer je serieus geld wilt beleggen in onroerend goed is het verstandig om rekening te houden met enkele zaken. Veel beleggers maken de fout door onvoorbereid te beleggen in vastgoed. In onderstaand artikel geven we je de 5 ultieme tips on slim te beleggen in vastgoed.
 

Bekijk

Zo investeert u met een beperkt budget in vastgoed

Voor de aankoop van een opbrengsteigendom moet u geen honderdduizenden euro’s op de spaarrekening hebben. Ook met 30.000 euro springt u al heel ver.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.