Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Nieuwe vastgoed-boom in Spanje?

Onroerend goed is altijd een zeer boeiende sector geweest. Zij is afhankelijk van en wordt beïnvloed door economische, politieke en persoonlijke factoren en beweegt zich traditioneel in cyclische patronen. Maar toen kwam COVID-19; plotseling en zonder precedent. Als vastgoeddeskundige zijn dit soort gebeurtenissen interessant om te analyseren en de gevolgen ervan te voorspellen. Dat heb ik gedaan in april 2020 bij het begin van de pandemie en later heb ik gesproken over een prijsparadox en een kopersmarkt. Maar wat is er 18 maanden later aan de hand, nu het virus er nog steeds is, maar in mindere mate?

Er zijn verschillende indicatoren om aan te nemen dat we afstevenen op een vastgoed-boom in Spanje. Een huis kopen in Spanje blijft immers ongekend populair. In dit artikel leg ik uit waarom, wat de effecten zijn en welke implicaties dit kan hebben voor jou, als potentiële koper van onroerend goed in Spanje. Wil je een vakantiewoning kopen lees verder als je wil weten hoe je kan profiteren van dit aankomend omslagpunt.

Invloed van COVID-19

Sinds het coronavirus en COVID-19 plotseling hot topics werden, is het interessant om te zien welk effect het heeft gehad op de vastgoedmarkt in Spanje. Mijn aanvankelijke voorspellingen van een kopersmarkt met dalende prijzen zijn uitgekomen. Maar de situatie is nu totaal anders dan drie tot zes maanden geleden. Daarom denk ik dat we op het punt staan om een keerpunt in de curve te bereiken. Uiteraard rekening houdend met het feit dat er geen nieuwe COVID-19 uitbraak en beperkingen zullen zijn. De redenen voor een nieuwe vastgoed-boom in Spanje Alle tekenen wijzen erop dat de huidige kopersmarkt in Spanje tot een einde zal komen en een vastgoed-boom, zoals ik het noem, zal veroorzaken. Geen zeepbel of ‘bubble’. Spanje werd in 2008 getroffen door een ‘bubble’, die het gevolg was van een ernstige financiële en vastgoedcrisis. Er was een enorm overaanbod op de huizenmarkt met dalende prijzen tot 40%. Er zijn helemaal geen aanwijzingen voor dit soort zeepbel, want de vraag zal zeker blijven. En dit is waarom:

1. Het vertrouwen is teruggekeerd, want Spanje heeft sterke economische Vooruitzichten voor dit jaar en de komende jaren. Begin dit jaar voorspelde de Bank van Spanje een BBP-groei van 6,5% voor 2021 en zelfs 7% voor 2022. Deze trend werd ondersteund door de Europese Commissie, die Spanje bombardeerde tot het snelst groeiende Europese land voor de komende jaren. Dat zal zeker zijn weerslag hebben op de vastgoedmarkt. 

2. De kosten om geld te lenen zijn in Spanje nog nooit zo laag geweest, met historisch lage rentetarieven. Recente hypotheekdeals voor onze klanten schommelen systematisch rond de 1% tot 2,5% rente.

3. De buitenlandse vraag naar dat "plekje onder de Spaanse zon" is terug als nooit tevoren. Na maanden en maanden van COVID-19 reisbeperkingen en lockdowns in voornamelijk koude noordelijke landen, komt dit type koper terug op de markt met een nog sterker koopverlangen naar een tweede huis in Spanje. Die gretigheid zal leiden tot meer emotioneel gemotiveerde onderhandelingen. En met meer lockdown-spaargeld op de bank, zorgt dit soort deals voor een effect op de uiteindelijke verkoopprijs.

Vier dingen die je als koper nu moet doen om het spel voor te blijven

Je hebt de theorie goed begrepen: COVID-19 heeft de Spaanse vastgoedmarkt opgeschud en de huidige kopersmarkt zou kunnen veranderen in een boom, met nieuwe aandachtspunten. Maar waar laat dat jou nu, als koper-in-de-startblokken? Wat moet je nu doen om het spel voor te blijven en er zelfs voordeel uit te halen?

1. Eenvoudig: je moet de beste deals op de markt zien te vinden. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Zoeken op de belangrijkste Spaanse online immo-sites is één ding, maar je zal zien dat er veel woningen worden aangeboden op verschillende sites en bij verschillende makelaars. Dat betekent meer concurrentie. Zoek gewoon met voldoende referentiepunten en hou er rekening mee dat de vermelde prijs niet de vraagprijs is (zet je maximum budget dus hoger in de filters). Of, maak gebruik van het netwerk van professionals - zoals INSPIRE. Wij praten dagelijks met ons uitgebreide netwerk en hebben toegang tot off-market eigendommen die nooit online worden geplaatst, wat minder concurrentie voor deze woningen betekent.

2. Neem sneller beslissingen dan andere kopers. Dat begint allemaal met een goede voorbereiding. Je financieel plan moet op punt staan voordat je zelfs naar huizen of appartementen kan kijken. Vraag vooraf goedkeuringen van hypotheken bij verschillende banken. Stel daarna een realistisch plan op met een goede balans tussen je budget, vastgoedkenmerken, locaties en gewenste levensstijl.

3. Maak onderscheid tussen een geweldig, gemiddeld of slecht pand. Kijk naar de lange termijn: is het waar voor je geld? Heeft het potentieel op de toekomstige huurmarkt? Vergeet ook het technische en juridische gedeelte van het onroerend goed niet, waarvoor je zeker een advocaat en zelfs een architect nodig hebt. En bovenal, weet wanneer je moet weglopen.

4. Maak gebruik van de huidige mogelijkheid om tegen een goede intrestvoet te kopen, ook al zou die nog wat kunnen stijgen. Bij een persoonlijke aankoop betekent dit dat je met hetzelfde spaargeld een beter pand kan aanschaffen en bij een investering dat er een multiplier op de investering kan gezet worden. Als ik bovenstaande nog eens lees, realiseer ik me dat ik vastgoed een paar keer met een spel heb vergeleken. Voor potentiële kopers is het natuurlijk niet zomaar een spelletje; het is een enorme financiële en persoonlijke beslissing die de meeste mensen maar één keer in hun leven nemen. Wees dus zo goed mogelijk geïnformeerd. Maar aangezien je al zo ver in het artikel beland bent, ben je al goed op weg dit te doen.

Het is aan jou, als koper, om het beste uit dit spel te halen. Want de timing voor dat (tweede) verblijf in Spanje was nooit beter. Dus, als je plannen hebt om de stap te zetten om te kopen, neem dan de tijd om je voldoende voor te bereiden en klaar te zijn voor dat keerpunt in de komende maanden.

Bron: Raf Jacobs  / Inspire Property Experts

Raf Jacobs begeleidt kopers in hun vastgoedaankoop in Spanje. Hij is een econoom gespecialiseerd in financiën, docent aan de Universiteit van Barcelona binnen het Real Estate Executive Master Program en is de oprichter & CEO van Inspire Property Experts (voorheen Inspire Boutique Apartments), een vastgoed-adviesbureau dat mensen zoals jij helpt bij het nemen van optimale beslissingen bij het kopen in Spanje. Raf is ook gekend van zijn Youtube “Real Estate Series” met een reeks opgenomen webinars waarin hij tips geeft aan kopers. 

Wil je een huis kopen in Spanje, bekijk dan zeker even online het woningaanbod. Ook als je opzoek bent naar een specifieke regio in Spanje is er voldoende aanbod. Zoek je een woning Costa Blanca, Costa del Sol of Costa Calida dan kun je zeker slagen.  

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een woning aan de Costa del Sol verhuren. Dit zijn de regels

Het kopen van een huis aan de Costa de Sol is populair. De prachtige omgeving met leuke plaatsen en het heerlijke klimaat maakt deze regio interessant om een onroerend goed te kopen. Het verhuren van je vakantiewoning in deze regio kan ook interessant zijn. Het is immers een populaire vakantieplek die vanuit geheel Europa goed bereikbaar is.

Bekijk

Costa Blanca of Costa Calida? Een huis kopen in Spanje

Wanneer je droomt van een vakantiewoning onder de Spaanse zon, vallen de schitterende Costa Blanca en Costa Calida vaak op als een goede optie. Deze twee kustregio's, gelegen aan de zuidoostkust van Spanje, bieden ieder hun unieke charmes en mogelijkheden voor wie op zoek is naar een tweede verblijf of een aantrekkelijke investering in onroerend goed.

Bekijk

Wat is een Nota Simple en waarom is het cruciaal?

Wanneer je overweegt om een vakantiewoning in Spanje te kopen, kom je ongetwijfeld de term 'Nota Simple' tegen. Dit cruciale document vormt een onmisbare schakel in het aankoopproces van je vakantiehuis in Spanje. Maar wat houdt een Nota Simple precies in en waarom is het zo belangrijk?

Bekijk

Een vakantiewoning kopen via jouw vennootschap

Uiteraard kun je een vakantiewoning kopen met persoonlijke spaartegoeden, maar het is ook mogelijk om deze investering te doen via je vennootschap. Het kopen van een vakantiewoning via je vennootschap brengt verschillende voor-en nadelen met zich mee waardoor het belangrijk is om goed geïnformeerd deze stap te zetten.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden