Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Een huis kopen in Nederland

Aankoopinformatie

Een tweede verblijf kopen in 5 stappen

Middels een brochure krijgt u een eerste indruk van het park, de omgeving en de accommodaties. Om vervolgens meer inzicht te krijgen in de ins en outs van het project is er over het algemeen project­ documentatie samengesteld door de verkopende makelaar. Middels deze documentatie wordt u geïnformeerd over de prijzen, eventuele meerwerkopties bij nieuwbouw, vaste en variabele kosten, eigen gebruiks­ en verhuurmogelijkheden en verhuur­ prognoses/­opbrengsten. Bovendien is er vaak fiscale informatie beschikbaar.

Vakantiewoning bezichtigen

Het is erg belangrijk om de locatie en (model) woning(en) te gaan bekijken. U kunt op locatie zelf ervaren wat het project, de woning(en) en de omgeving u te bieden hebben. Indien u de drempel (nog) te hoog vindt om een persoonlijke afspraak te maken, bezoek dan een open dag of ga eerst eens op eigen gelegenheid een kijkje nemen. Het voordeel van een afspraak is natuurlijk wel dat u zich ter plaatse verder kunt laten informeren en adviseren.

Voorovereenkomst tot koop

Wanneer u een definitieve keuze heeft gemaakt, ontvangt u doorgaans een ‘voorovereenkomst tot koop’. Hierin worden de koop-/aanneemsom (bij nieuwbouw) of koopsom (bij bestaande bouw), evenals de datum van overdracht bevestigd. Tevens vult u alle gegevens in die de makelaar van u nodig heeft om de koopovereenkomst op te kunnen maken. Indien gewenst, kunt u een financieringsvoorbehoud laten opnemen.

De koopovereenkomst van uw tweede verblijf

U ontvangt van de makelaar de opgemaakte koop-/aannemingsovereenkomst of koopovereenkomst. Hierbij ontvangt u tevens een ‘kopersmap’ met alle bijbehorende notariële stukken en relevante informatie. Optioneel kan in de overeenkomst een waarborgsom worden opgenomen, welke doorgaans 10 procent van de koop- som bedraagt. Dit bedrag dient binnen de gestelde termijn op de derdenrekening van de notaris te worden gestort. Dit dient tot zekerheid voor
de nakoming van de verplichtingen van u, als kopende partij.

Aankoopprocedure bestaande woning

Koopt u een bestaande woning? De officiële overdracht vindt plaats bij de notaris. U ontvangt van de notaris een akte van Aankoopprocedure levering en een nota van afrekening. Bij de overdracht dient u de en oplevering
totale koopsom te voldoen. Vanaf dat moment bent u de trotse eigenaar van de recreatiewoning. 

Aankoopprocedure nieuwbouwwoning

Koopt u een nieuwbouwwoning? Dan betaalt u voorafgaand aan de overdracht van de recreatiewoning de koopsom van de grond via de notaris. De overdracht van de grond zal plaatsvinden binnen de in de koop-/aannemingsovereenkomst gestelde termijn. De betaling van de aanneemsom geschiedt vervolgens in diverse termijnen. U ontvangt hiervoor van de aannemer termijnnota’s. Wanneer de woning gereed is voor gebruik, wordt deze aan u opgeleverd en officieel overgedragen. De laatste betaling vindt plaats en u ontvangt de sleutel van uw tweede verblijf!


Bron: Vakantiemakelaar

Meer informatie