Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Aankoopproces Spanje en België – de verschillen

Stel je voor dat je het zonovergoten Spanje overweegt als de locatie om een vakantiewoning te kopen. Je hebt echter al gehoord dat het aankoopproces in Spanje enigszins anders verloopt dan wat je gewend bent in België.

In dit artikel laten we je kennismaken met de rol van een Spaanse notaris bij het kopen van een huis in Spanje. Niet alleen de gelijkenissen met de Belgische notaris komen aan bod. We gaan ook in op de verschillen ten opzichte van het proces in België. Tot slot sommen we nog even de taken van een Spaanse advocaat en die van een notaris voor je op.

Koopovereenkomst in Spanje vs. België: de gelijkenissen

Laten we beginnen met de gelijkenissen tussen het sluiten van een koopovereenkomst in Spanje en België. Een notaris in Spanje is net als in België, een onafhankelijke functionaris die bevoegd is om authentieke documenten op te maken. Zo wordt de geldigheid van bepaalde documenten geverifieerd en kan er met zekerheid worden gesteld dat de handtekeningen onder de (notariële) documenten overeenkomen met de werkelijkheid.

In beide landen is het essentieel om de juiste papieren in orde te hebben en een wettelijk bindende overeenkomst te hebben voordat je een huis koopt. Enkele van de overeenkomsten zijn:

  1. Koopovereenkomst: zowel in Spanje als België moet je een schriftelijke koopovereenkomst sluiten met de verkoper. Dit document bevat de prijs, de betalingsvoorwaarden en andere essentiële details van de transactie
  2. Betrokken notaris: in beide landen is een notaris betrokken bij het proces. Ze zijn verantwoordelijk voor het verifiëren van de wettigheid van de overeenkomst en het registreren van de eigendomsoverdracht

Aankoopproces Spanje en België - de verschillen

Verschillen in het aankoopproces: Spanje en België

Nu, laten we eens kijken naar de belangrijkste verschillen tussen de aankoopprocessen in Spanje en België. De mate van betrokkenheid bij het sluiten van een koopovereenkomst is toch wel het grootste verschil tussen beide.

  1. Belgische notaris
    De notaris in België speelt een actieve rol. Zo stelt deze onder andere zelf documenten op, doet onderzoek naar de verkoper, controleert of een hypotheek of andere beslagen op het onroerend goed aanwezig zijn en meer. Het voordeel hiervan is dat er in dergelijke gevallen vaak geen advocaat door de koper hoeft worden aangesteld om de woning te controleren.

  2. Spaanse notaris
    In Spanje speelt de notaris een passievere rol. Deze controleert of de geldigheid van de documenten kloppen en of de betaling op correcte wijze wordt gedaan. Zo voorkom je dat de koper een woning koopt waar een beslag op ligt of dat de voorstelling die over de woning was gegeven niet overeenkomt met de werkelijkheid. 

Normaliter wordt er ook een Spaanse advocaat ingeschakeld. Dit om veilig onroerend goed in Spanje te kopen. Een objectieve advocaat verdedigt enkel de belangen van zijn cliënt en zal indien nodig adviseren om niet verder te gaan met de koop van het onroerend goed.

De twee belangrijkste activiteiten van de Spaanse notaris zijn het verlijden van de akte en het krijgen van volmacht van de koper. De notaris ontvangt dan de notariële volmacht van de koper om in diens naam documenten op te halen, te tekenen en in te dienen.

Hieronder zetten we de taken van een advocaat en een notaris in Spanje bij de aankoop van onroerend goed voor je op een rij:

Taken van de notaris bij een koopovereenkomst

In Spanje speelt de notaris een centrale rol bij onroerendgoedtransacties. Enkele van zijn taken zijn:

  • Controleren van de legale status: de notaris in Spanje onderzoekt of er geen juridische problemen zijn met het onroerend goed, zoals achterstallige belastingen, schulden of claims
  • Opstellen van de openbare akte in samenwerking met de koper en verkoper: de notaris stelt de "escritura pública," oftewel de notariële akte, op. Dit document formaliseert de aankoop en wordt geregistreerd in het kadaster. De koper ontvangt hierbij een “copia simple”, een kopie van de ondertekende “escritura”
  • Informeren van de koper en verkoper over hun rechten en plichten
  • Controleren van de documenten (zoals de oude koopakte, legitimatiebewijzen, belastingen, nutsvoorzieningen etc.)
  • Controleren van de betalingen van onroerend goed en belastingen
  • Opvragen van een nota simple (uittreksel) uit het registro de propriedad (eigendomsregister)
  • Opvragen van een beschrijving van het onroerend goed bij het registro
  • Inschrijving van de nieuwe eigenaar in het kadaster en registro
  • Fiscale zaken: de notaris is verantwoordelijk voor het innen van de verschuldigde belastingen en overdrachtskosten bij de transactie

Taken van de advocaat bij een koopovereenkomst

  • Controleren van vergunningen op de bouwwerken
  • Controleren van eigendom op hypotheek, lasten en andere beslagen
  • Controleren van wooncertificaten (cedula de habitabilidad) en overige zaken
  • Het raadplegen en controleren van registro en cadastro
  • Het raadplegen en controleren van nota simple
  • Opstellen en aanpassen van (voorlopig) koopcontract (contrato de arras)
  • Opstellen van notariële koopakte (in samenwerking met notaris en verkopende partij)
  • Opstellen van het reserveringscontract
  • Begeleiden van de koper bij benodigde documentatie (NIE)
  • Begeleiden van de koper bij het openen van een Spaanse bankrekening

Conclusie

De aankoop van een huis is een serieuze aangelegenheid en vereist zorgvuldige overweging en professioneel advies. Door de hulp van deskundigen in te roepen en goed voorbereid te zijn, kun je met een gerust hart genieten van je tweede woning in de zon.

Het is van belang om de lokale procedures en de rol van notarissen en advocaten te begrijpen om ervoor te zorgen dat je investering veilig is. Er zijn professionals om je te begeleiden en te ondersteunen tijdens het hele proces.

Tip: bezoek eens de Second Home Expo in Gent waar je informatie van vele professionals kan inwinnen tijdens een van de vele seminars. Bekijk voor je gaat de exposantenlijst even en het seminarprogramma zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Veel succes met je zoektocht naar jouw droomhuis!

Gerelateerde berichten

Bekijk

Wat is een Nota Simple en waarom is het cruciaal?

Wanneer je overweegt om een vakantiewoning in Spanje te kopen, kom je ongetwijfeld de term 'Nota Simple' tegen. Dit cruciale document vormt een onmisbare schakel in het aankoopproces van je vakantiehuis in Spanje. Maar wat houdt een Nota Simple precies in en waarom is het zo belangrijk?

Bekijk

Een vakantiewoning kopen via jouw vennootschap

Uiteraard kun je een vakantiewoning kopen met persoonlijke spaartegoeden, maar het is ook mogelijk om deze investering te doen via je vennootschap. Het kopen van een vakantiewoning via je vennootschap brengt verschillende voor-en nadelen met zich mee waardoor het belangrijk is om goed geïnformeerd deze stap te zetten.

Bekijk

Tips & tricks voor vastgoedinvesteringen in Dubai

Ontdek slimme tips, beste investeringsopties en efficiënte manieren om te investeren

Bekijk

Zon, zee, strand en slim investeren

Op zoek naar informatie over een huis kopen in Spanje? Volg dit stappenplan met tips en je zoektocht kan beginnen

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden