Bezoek de beurs

20 - 21 Januari 2024 | Mecc Maastricht | 10:00 – 17:00 uur 9 - 10 maart 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Aangeven Spaanse woning voor belasting in België

Wanneer je een Spaanse woning bezit of deels bezit, is het van belang om het aangeven van je Spaanse verblijf niet te vergeten. Waar moet je allemaal aan denken bij de belastingaangifte in België en hoe werkt dit juist? In onderstaand artikel lees je hier meer over.

Wat is kadastraal inkomen?

Het kadastraal inkomen, ook wel afgekort als KI, van je buitenlandse woning ben je verplicht op te geven bij de belastingaangifte in België. Dit is een bedrag dat de Belgische overheid toekent aan je pand en gebruikt bij het berekenen van je inkomstenbelasting.

Het is gebaseerd op de verkoopwaarde van vandaag, teruggerekend naar 1975 en verminderd tot een huurwaarde. Dit betekent niet dat je belasting moet betalen op je Spaanse inkomsten, maar het bepaalt welke belastingtarieven van toepassing zijn op je overige inkomsten in België vanwege het progressievoorbehoud.

Hoe achterhaal je het kadastraal inkomen?

Heb je een verblijf in Spanje gekocht, geërfd of gekregen? Dan is het van belang je binnen vier maanden spontaan aan de belastingdienst laat weten hoeveel procent van het huis van jou is.

Wanneer je de woning samen met iemand anders hebt gekocht, moet die andere persoon dat ook doen. Ben je voor de helft eigenaar, dan geef je ieder de helft op. Wanneer je het naakte eigendom hebt, hoef je geen aangifte te doen. Dan is het aan de vruchtgebruiker(s) om dit te doen.

Zodra bovenstaande zaken geregeld zijn, gaat de Spaanse belastingdienst het KI (kadastraal inkomen) van de het verblijf in het buitenland berekenen. Het KI is belangrijk omdat het gebruikt wordt om te berekenen hoeveel onroerende voorheffing (IBI) je elk jaar moet betalen.

Spaanse woning aangeven voor belasting in België

Wat heb je nodig bij het aangeven van je Spaanse verblijf?

Om het belastingdocument voor je verblijf in Spanje in te vullen, heb je een paar dingen nodig. Ten eerste het adres, hoeveel het waard is en hoeveel procent van het huis van jou is. Vervolgens geef je het verblijf binnen vier maanden nadat je naar de notaris bent geweest en de acte hebt ondertekend, aan bij de Belgische belastingdienst.

Ben je het niet eens met het KI (kadastraal inkomen) dat de belastingdienst aan je huis toekent? Dan kan je bezwaar maken. Doe dit dan binnen twee maanden na de datum waarop je het KI hebt gekregen met een aangetekend schrijven gericht aan de FOD Financiën - AAPD - Cel buitenlands KI, op het adres: Gaston Crommenlaan 6 - bus 459, 9050 Ledeberg.

Hoe bepaal- en vul je het KI in op je belastingbrief?

Ieder jaar is het van belang de belasting in België netjes te betalen. Om deze belasting van je tweede woning in Spanje correct te berekenen, moet je weten wat het KI (kadastraal inkomen) van je woning is. Dit kan je bepalen door de waarde van je huis te delen door 100.000 en dan te vermenigvuldigen met ongeveer 350 euro.

Hier volgt een rekenvoorbeeld: we nemen even aan dat je huis 200.000 euro waard is. Het KI bereken je dan zo: 200.000 / 100.000 x 350 = 700 euro.

Het kadastraal inkomen vul je in op de belastingbrief onder vak III, punt A2 en B1 met de code 1106-58. Deel je het huis met andere personen, dan geef je enkel jouw deel van het KI op. Je mag het KI niet verminderen met andere belastingen zoals IBI of Suma.

Ben je het niet eens met het toegekende KI? Dan kan je binnen twee maanden na ontvangst van het officiële bedrag bezwaar maken bij de FOD Financiën. Dit doe je door een aangetekend schrijven te sturen naar het bovengenoemde adres.

Wil je meer fiscale- en juridische informatie en meteen inspiratie opdoen voor een tweede verblijf in Spanje? Bezoek dan eens de Second Home Expo. Check de website voor de verschillende data en de exposantenlijst.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Emigreren naar Spanje en Belgisch pensioen blijven ontvangen

Wat gebeurt er met je Belgische pensioen onder de Spaanse zon? Lees er hier meer over

Bekijk

Aankoopproces Spanje en België – de verschillen

Ontdek onder andere de gelijkenissen, verschillen en taken van een Spaanse notaris en advocaat vs. België

Bekijk

Verhuren tweede woning in Spanje: belastingen en regels

Wat komt er kijken bij de verhuur in Spanje? Wij zetten de belangrijkste punten op een rij

Bekijk

Erfbelasting in Spanje: wat kan ik verwachten?

Erf je als inwoner van België een huis in Spanje dan zijn er diverse aspecten om rekening mee te houden. Lees er hier meer over

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.



Aanmelden