Bezoek de beurs

15 - 16 oktober 2022 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Oostenrijkse huizenmarkt door het dak

De Oostenrijkse huizenmarkt is het afgelopen jaar door het dak gegaan en dit leidt momenteel tot schaarste op de Oostenrijkse huizenmarkt.

Het kopen van een vakantiewoning in binnen- en buitenland is razend populair. Oostenrijk staat al jaren bovenaan in de lijstjes als favoriete land voor een tweede huis. Dat is ook wel begrijpelijk, want het land heeft een enorme traditie als vooraanstaand vakantieland met een grote aantrekkingskracht op vakantiegangers uit alle Europese landen.

De grote vraag naar woningen in Oostenrijk heeft de afgelopen jaren al geleid tot een ware bouwhausse. Daarnaast worden bestaande, veelal wat gedateerde hotels, omgebouwd tot luxe appartementen. De trend hierbij is dat er veel aandacht is voor uitstraling, comfort en boutique-style.

De behoefte aan vakantiewoningen leidt wel tot schaarste. De vraag naar huizen in Oostenrijk is in 2022 met 6,7% gestegen terwijl het aanbod maar met 1% is toegenomen. Dit heeft ook een behoorlijke prijsstijging tot gevolg gehad. Gemiddeld in Oostenrijk 7,1% met uitschieters naar Steiermark met 9,4% en Karinthië zelfs met 12,4%.

Bron: Statistik Austria, OeNB, Remax
Dit artikel is geschreven door: Jeroen van der Werff (NextHome B.V.)

Gerelateerde berichten

Bekijk

Hypotheeklening afsluiten voor een vakantiehuis in Oostenrijk

Wil je een lening afsluiten voor een appartement of chalet in Oostenrijk? Voor een vlotte aankoop is het belangrijk om rekening te houden met enkele zaken. Wij zetten ze voor je op een rijtje!

Bekijk

Hoe zit het met belasting en btw op verhuurinkomsten in Oostenrijk?

De aankoop van een vakantiehuis in Oostenrijk blijft ongekend populair. Veel Oostenrijk liefhebbers zijn op zoek naar een alternatief voor hun spaargeld waar zij zelf ook van kunnen genieten. Daarbij zijn de kopers uiteraard geïnteresseerd in op de fiscale consequenties van de verhuur van zo’n vakantiewoning. Zij zijn benieuwd hoe het zit met het terugvragen van de Btw, of de verhuurinkomsten zijn belast met omzetbelasting en hoe het zit met de inkomstenbelasting op de verhuurinkomsten.

Bekijk

Investeren en genieten in Oostenrijk

Oostenrijk, zeer centraal gelegen in Europa, is na haar macht het Habsburgerrijk (de Oostenrijk-Hongaarse Monarchie), jarenlang wat op zichzelf gericht geweest. Inmiddels, en zeker na de EU toetreding, probeert Oostenrijk zich meer in een internationaal verbindende rol te manoeuvreren. Met het deelkantoor van de VN in Wenen vanaf de jaren 1960 en de rond 1980 voltooide UNO city kreeg Wenen meer invloed in de wereld al was het maar als gastheer van belangrijke conferenties. Uitmuntend gastheer zijn de Oostenrijkers overigens al sinds de middeleeuwen in hun Gasthäuser.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden