Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Verplichte opleiding voor makelaar aan de Costa Blanca

Wie de Costa Blanca bezoekt zal het al gemerkt hebben, op iedere hoek van de straat zie je makelaarskantoren. Dit komt mede doordat Spanje een populair land is om een vakantiewoning te kopen. 

Geen beschermd beroep

Een andere belangrijke reden dat er in Spanje zoveel makelaars zijn is het feit dat het beroep makelaar in Spanje niet beschermd is. In België dient een makelaar over de juiste papieren te beschikken. Dit wordt gecontroleerd door het Beroeps Instituut Vastgoedmakelaars (BIV). In Spanje is het mogelijk om makelaar te zijn zonder enige vorm van scholing. Daarnaast is er ook geen wetgeving die een makelaar verplicht bepaalde diploma’s te halen.

Verplichte opleiding

Vanaf oktober moet elke makelaar die woningen verkoopt aan de Costa Blanca beschikken over de juiste papieren. Het gaat op dit moment alleen nog om de regio Comunidad Valencia, waar de Costa Blanca onder valt. Voor de andere regio’s in Spanje gelden op dit moment nog geen regels.

Om aan alle wettelijke verplichtingen te voldoen dient een makelaar:

-    Een erkende opleiding als makelaar te volgen in Spanje, gevolgd door een examen
-    Een waarborgfonds te openen ten bedrage van minstens 60.000 euro
-    Een verzekering beroepsaansprakelijkheid te hebben van minstens 600.000 euro
-    Over een kantoor te beschikken dat toegankelijk is voor klanten, al dan niet op afspraak

Deze wetgeving is ook van toepassing op makelaars die niet continu in Spanje wonen of werken. Een Belgische makelaar die je helpt bij de zoektocht naar je droomwoning in Spanje dient dus vanaf nu ook over de juiste papieren te beschikken. Daarnaast is de Belgische makelaar verplicht om niet alleen een fysiek kantoor in Spanje te hebben, maar ook een Spaanse fiscale entiteit en een Spaans BTW nummer.

Makelaars buiten de regio

Makelaars actief buiten de comunidad Valencia zijn dus nog niet verplicht te beschikken over de juiste papieren. Echter, een makelaar die niet beschikt over de juiste papieren mag geen woningen meer aanbieden in de regio comunidad Valencia. Een makelaar met bijvoorbeeld een kantoor en Spaanse entiteit in Murcia, mag dan geen woningen verkopen in de regio comunidad Valencia als hij niet over de juiste papieren beschikt.

Verplicht vanaf 16 oktober

De wetgeving  gaat in vanaf maandag 16 oktober 2023. Officieel mag een makelaar die niet beschikt over de juiste papieren zijn beroep niet meer uitvoeren. Uiteraard kun je als koper je makelaar vragen naar zijn papieren. Deze zijn te herkennen aan de begincode RAICV- gevolgd door 4 cijfers.

Bron: Immo-toro

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een woning aan de Costa del Sol verhuren. Dit zijn de regels

Het kopen van een huis aan de Costa de Sol is populair. De prachtige omgeving met leuke plaatsen en het heerlijke klimaat maakt deze regio interessant om een onroerend goed te kopen. Het verhuren van je vakantiewoning in deze regio kan ook interessant zijn. Het is immers een populaire vakantieplek die vanuit geheel Europa goed bereikbaar is.

Bekijk

Costa Blanca of Costa Calida? Een huis kopen in Spanje

Wanneer je droomt van een vakantiewoning onder de Spaanse zon, vallen de schitterende Costa Blanca en Costa Calida vaak op als een goede optie. Deze twee kustregio's, gelegen aan de zuidoostkust van Spanje, bieden ieder hun unieke charmes en mogelijkheden voor wie op zoek is naar een tweede verblijf of een aantrekkelijke investering in onroerend goed.

Bekijk

Wat is een Nota Simple en waarom is het cruciaal?

Wanneer je overweegt om een vakantiewoning in Spanje te kopen, kom je ongetwijfeld de term 'Nota Simple' tegen. Dit cruciale document vormt een onmisbare schakel in het aankoopproces van je vakantiehuis in Spanje. Maar wat houdt een Nota Simple precies in en waarom is het zo belangrijk?

Bekijk

Een vakantiewoning kopen via jouw vennootschap

Uiteraard kun je een vakantiewoning kopen met persoonlijke spaartegoeden, maar het is ook mogelijk om deze investering te doen via je vennootschap. Het kopen van een vakantiewoning via je vennootschap brengt verschillende voor-en nadelen met zich mee waardoor het belangrijk is om goed geïnformeerd deze stap te zetten.

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden