Bezoek de beurs

20 - 21 Januari 2024 | Mecc Maastricht | 10:00 – 17:00 uur 9 - 10 maart 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Verplichte opleiding voor makelaar aan de Costa Blanca

Wie de Costa Blanca bezoekt zal het al gemerkt hebben, op iedere hoek van de straat zie je makelaarskantoren. Dit komt mede doordat Spanje een populair land is om een vakantiewoning te kopen. 

Geen beschermd beroep

Een andere belangrijke reden dat er in Spanje zoveel makelaars zijn is het feit dat het beroep makelaar in Spanje niet beschermd is. In België dient een makelaar over de juiste papieren te beschikken. Dit wordt gecontroleerd door het Beroeps Instituut Vastgoedmakelaars (BIV). In Spanje is het mogelijk om makelaar te zijn zonder enige vorm van scholing. Daarnaast is er ook geen wetgeving die een makelaar verplicht bepaalde diploma’s te halen.

Verplichte opleiding

Vanaf oktober moet elke makelaar die woningen verkoopt aan de Costa Blanca beschikken over de juiste papieren. Het gaat op dit moment alleen nog om de regio Comunidad Valencia, waar de Costa Blanca onder valt. Voor de andere regio’s in Spanje gelden op dit moment nog geen regels.

Om aan alle wettelijke verplichtingen te voldoen dient een makelaar:

-    Een erkende opleiding als makelaar te volgen in Spanje, gevolgd door een examen
-    Een waarborgfonds te openen ten bedrage van minstens 60.000 euro
-    Een verzekering beroepsaansprakelijkheid te hebben van minstens 600.000 euro
-    Over een kantoor te beschikken dat toegankelijk is voor klanten, al dan niet op afspraak

Deze wetgeving is ook van toepassing op makelaars die niet continu in Spanje wonen of werken. Een Belgische makelaar die je helpt bij de zoektocht naar je droomwoning in Spanje dient dus vanaf nu ook over de juiste papieren te beschikken. Daarnaast is de Belgische makelaar verplicht om niet alleen een fysiek kantoor in Spanje te hebben, maar ook een Spaanse fiscale entiteit en een Spaans BTW nummer.

Makelaars buiten de regio

Makelaars actief buiten de comunidad Valencia zijn dus nog niet verplicht te beschikken over de juiste papieren. Echter, een makelaar die niet beschikt over de juiste papieren mag geen woningen meer aanbieden in de regio comunidad Valencia. Een makelaar met bijvoorbeeld een kantoor en Spaanse entiteit in Murcia, mag dan geen woningen verkopen in de regio comunidad Valencia als hij niet over de juiste papieren beschikt.

Verplicht vanaf 16 oktober

De wetgeving  gaat in vanaf maandag 16 oktober 2023. Officieel mag een makelaar die niet beschikt over de juiste papieren zijn beroep niet meer uitvoeren. Uiteraard kun je als koper je makelaar vragen naar zijn papieren. Deze zijn te herkennen aan de begincode RAICV- gevolgd door 4 cijfers.

Bron: Immo-toro

Gerelateerde berichten

Bekijk

Een vakantiewoning kopen aan de Costa Brava

Wat zijn de populaire plaatsen aan de Costa Brava? En hoe zit het met prijsverschillen? Dit en meer lees je hier

Bekijk

Emigreren naar Spanje en Belgisch pensioen blijven ontvangen

Wat gebeurt er met je Belgische pensioen onder de Spaanse zon? Lees er hier meer over

Bekijk

Aankoopproces Spanje en België – de verschillen

Ontdek onder andere de gelijkenissen, verschillen en taken van een Spaanse notaris en advocaat vs. België

Bekijk

Verhuren tweede woning in Spanje: belastingen en regels

Wat komt er kijken bij de verhuur in Spanje? Wij zetten de belangrijkste punten op een rij

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden