Bezoek de beurs

14 - 15 oktober 2023 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Een vakantiewoning kopen in Italië: juridische tips

Als je een huis wil kopen in Italië, moet je rekening houden met enkele juridische zaken zoals het schriftelijk aankoopbod, het koopcontract en het Italiaans fiscaal nummer. Wij helpen je op weg met een aantal tips.

Aankoop van de Italiaanse vakantiewoning

De aankoop van een huis in Italië verloopt meestal in twee stappen. Eerst wordt het voorlopig koopcontract getekend, gevolgd door de overdrachtsakte. Sommige makelaars werken zelfs in drie stappen: eerst een aankoopbod, dan een voorlopig koopcontract en uiteindelijk de overdrachtsakte.

vakantiehuis-kopen-italie-juridische-tips

Schriftelijk aankoopbod

Naast de namen van de partijen, de beschrijving van het onroerend goed en de aangeboden prijs bevat het schriftelijk aankoopbod niet zoveel informatie. Toch wordt dit document al beschouwd als een volledig contract op het moment dat de verkoper het aanvaardt. Wil de koper later extra clausules opnemen (bv. financieringsvoorbehoud), dan moet de verkoper hiermee instemmen. Zo niet, dan is de koper verplicht om te kopen op basis van het oorspronkelijke contract. Daarom is het belangrijk dat het eerste schriftelijke aankoopbod alle voorwaarden en clausules bevat inzake de wensen van de koper.

Het koopcontract

Voor je als koper je handtekening zet onder een koopcontract, is het goed om bepaalde onderdelen te checken: 

·        Is alles gebouwd in overeenstemming met de wet en de plaatselijke bouwreglementen? Anders kan dit later voor problemen zorgen.

·        Is de verkoper de enige echte eigenaar van het huis? Stel dat er meerdere eigenaars zijn en de andere eigenaar wil niet verkopen, dan kan jij als koper het huis niet kopen.

 

Vraag een ‘codice fiscal’ aan

Als koper is het goed om een Italiaans fiscaal nummer (‘codice fiscale’) aan te vragen. Zonder zo’n nummer kan je geen huis kopen in Italië aangezien de notaris verplicht is om het in de akte te vermelden. Je hebt het ook nodig om een bankrekening te openen en andere zaken te regelen.

Wil je een vakantiewoning kopen in Italië, neem dan zeker even een kijkje op de pagina met het actuele woningaanbod.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Verplichte opleiding voor makelaar aan de Costa Blanca

Wie de Costa Blanca bezoekt zal het al gemerkt hebben, op iedere hoek van de straat zie je makelaarskantoren.

Bekijk

Costa de la Luz: een prachtige Costa om een vakantiehuis te kopen!

In dit artikel kom je meer te weten over de voordelen, aandachtspunten en of het een slimme zet is

Bekijk

Is een vakantiehuis kopen op Cyprus een slimme zet?

In deze blogpost geven we een aantal redenen waarom juist dit eiland voor velen een slimme investering is

Bekijk

Een huis kopen in Spanje uit bankbeslag

In dit artikel gaan we verder in over hoe je te werk gaat als je een woning wilt kopen uit een Spaans bankbeslag

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden