Denk je erover om een eigen vakantiehuis te kopen? Lees dan dit overzicht met enkele tips en zaken waarmee je zeker rekening moet houden.
Een vakantiehuis kopen is meer dan de aankoopprijs alleen. Het brengt een aantal jaarlijks terugkerende kosten met zich mee zoals belastingen, energiekosten, gemeentelijke heffingen, onderhoud en herstellingen.
Denk vooraf na waarvoor je je vakantiewoning wil gebruiken. Ga je er enkel zelf op weekend en op vakantie gaan? Of wil je het huis ook verhuren wanneer je er zelf niet bent? Op die manier kan je er een extra spaarcentje uit halen. Je moet er dan wel voor zorgen dat het huis extra aantrekkelijk is want huurders verwachten een bepaald niveau van onderhoud en basisvoorzieningen. Hou er ook rekening mee dat er tijd kruipt in verhuur. Je kan dit zelf doen of je laten bijstaan door een professionele verhuurorganisatie. Je bent hen dan een deel van de huurinkomsten verschuldigd, maar ze nemen je wel alle zorgen uit handen. Voor wat, hoort wat.
Voor je op zoek gaat naar een vakantiehuis, is het aangewezen om de locatie te bepalen. In welke regio wil je een woning kopen? Hou je van wat drukte en toeristische trekpleisters in de omgeving? Of ben je op zoek naar rust en stilte? Eens je dit beslist hebt voor jezelf, kan je aan één of meerdere lokale vastgoedmakelaars vragen om in de streek op zoek te gaan naar geschikte vakantiewoningen. Een goede locatie is extra belangrijk als je van plan bent om de woning te verhuren. Hou er rekening mee dat je voor een toplocatie meer betaalt. Anderzijds levert het je meer huurinkomsten op. Het komt er dus op aan om de kosten en baten goed af te wegen.
Laat je bij de aankoop van je vakantiehuis begeleiden door een makelaar. Kies iemand die ervaring heeft met de regio waar jij een woning zoekt en die bij voorkeur jouw taal spreekt. Doe een beroep op een onafhankelijke partij die eerlijk advies geeft en zorgt dat alles correct geregeld wordt. Een makelaar (of iemand anders met kennis van zaken) kan beter oordelen of een woning de verkoopprijs waard is. Denk aan de staat van het onderhoud, verborgen gebreken etc. Zo kom je na je aankoop niet voor verrassingen te staan, die soms handenvol geld kosten (bv. extra onderhoud, mankementen herstellen).
Bij een vakantiehuis komen onderhoudskosten kijken voor het gebouw, de tuin en eventueel het zwembad. Hoe wil je dit regelen? Je kan het zelf doen, bijvoorbeeld als de woning niet ver van je hoofdverblijfplaats ligt. Maar als je een vakantievilla hebt in Europa of daarbuiten, ben je genoodzaakt om een servicecontract af te sluiten met de grondeigenaar of een vereniging van eigenaren, zodat zij het onderhoud voor jou kunnen uitvoeren.
Let bij je aankoop goed op de grondeigendom: wie is de eigenaar van de grond waarop het huis gebouwd is? Veel vakantiewoningen worden gebouwd op grond die het bezit is van een particulier, recreatiepark of gemeente. Hier rust erfpacht op. De aankoopprijs van het huis is dan meestal relatief laag maar je moet wel jaarlijks erfpacht betalen aan de eigenaar van de grond.
De belangrijkste conclusie is dus: bereid je goed voor als je een vakantiehuis wil kopen. Verdiep je in de mogelijkheden op vlak van verhuur, regio, onderhoud en kosten. Eens je al deze zaken op een rijtje gezet hebt, ben je klaar om over te gaan tot de aankoop van het vakantiehuis van je dromen!
Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.
Wilt u meer informatie over de Second Home Beurs? Neem gerust contact met ons op via onderstaande gegevens:
Bekijk het volledige overzicht van makelaars die bij ons deelnemen en adverteren
Bekijk het overzichtWilt u als particulier uw tweede huis verkopen? Plaats uw vakantiewoning in ons netwerk van websites en bereik gemakkelijk potentieel geïntereseerden.
meer informatieCopyright - Second Home Beurs - Facebook | Algemene Voorwaarden | Privacy Statement | Powered by Invitado