Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Een tweede verblijf kopen? Deze dingen moet je weten

Veel Belgen hebben een vakantieverblijf in het buitenland. Een tweede huis op een zonnige bestemming, bij voorkeur in Spanje, is al lang niet meer weggelegd voor de allerrijksten. Heb je plannen om een tweede verblijf te kopen? Stel jezelf dan zeker de volgende vijf vragen.

Waar koop ik een tweede verblijf?

De meeste landgenoten geven de voorkeur aan een vakantiehuis op een zonzekere bestemming. Spanje staat op de eerste plaats, gevolgd door Frankrijk, Portugal en Griekenland. Ga bij de keuze van je bestemming na of je er voordelig en snel kan geraken, bv. met low cost vliegmaatschappijen. Check ook de afstand van de luchthaven naar de vakantiewoning, zodat je daar niet te veel tijd aan verliest. Heb je beslist waar je een optrekje wil kopen? Ga dan ter plaatse op verkenning zodat je alles met eigen ogen ziet. Misschien ligt het huis wel aan een drukke en lawaaierige weg of bevindt het zich in een dorp zonder sfeer en leven. Allemaal zaken die je niet ervaart als je niet ter plekke gaat.

Hoe betaal ik mijn tweede verblijf?

Aangezien de leningen momenteel spotgoedkoop zijn, is het voordelig om je tweede huis te bekostigen met een lening. De rente die je hierop betaalt, verdien je voor een groot stuk terug doordat het tweede verblijf in waarde stijgt. Heb je al een krediet lopen voor een woning in België? Dan kan je een heropname van het kapitaal doen, waarmee je enkele duizenden euro’s uitspaart. Een andere mogelijkheid is je groepsverzekering aanspreken om de woning te financieren. Het ‘vers geld’ dat je er daarna in steekt, is fiscaal aftrekbaar. Een lening aangaan in het land waar je een tweede verblijf koopt, is minder interessant. De tarieven zijn doorgaans niet zo gunstig als in eigen land.

Ga ik mijn vakantiewoning verhuren of niet?

Sommige mensen kopen een tweede verblijf als investering. Hun focus ligt op het rendement dat ze eruit kunnen halen. Een groot verschil met een optrekje dat je koopt om er zelf van te genieten. Als je van plan bent om de vakantiewoning te verhuren, is de locatie des te belangrijker. Mensen die op vakantie gaan, willen graag dat alles dichtbij is: winkels, zee en strand, restaurants en entertainment. Denk ook na over hoe je het verhuur praktisch gaat regelen. Het makkelijkste is om dit over te laten aan een plaatselijk kantoor, in ruil voor een stuk van je rendement. Als je van plan bent om zelf op vakantie te komen in je tweede verblijf én het te verhuren, kan het goed zijn om te investeren in een extra slaap- en badkamer. Die kan je afsluiten als er huurders komen, zodat het ruimtes ‘voor jezelf’ blijven.

Bij wie kan ik een tweede woning kopen?

Werk samen met een erkende makelaar, bij voorkeur iemand met al een paar jaar ervaring. (Bekijk hier de exposantenlijst van onze volgende beurs met deelnemende makelaars) Zorg dat het iemand is die jouw taal spreekt, zodat je alles begrijpt wat er gezegd wordt en vragen kan stellen. Extra tip: in veel landen is de rol van de notaris beperkt. Daarom is het verstandig om een advocaat onder de arm te nemen om zaken als de schuldenlast en de bouwvergunning van het tweede verblijf te controleren. Als hij zijn akkoord geeft, mag je er zeker van zijn dat je een tweede verblijf koopt in alle veiligheid.

Met welke extra kosten moet ik rekening houden?

Als je een tweede woning koopt, is het goed om op voorhand je budget te bepalen. Voorzie een kleine extra marge en ga daar niet over. Laat aan je makelaar weten dat dit je definitieve bedrag is, inclusief alle kosten. Want dat maakt een groot verschil. Je moet – afhankelijk van het land waar je koopt - rekenen op 7 à 15 procent extra kosten voor onder andere de registratierechten, de notaris en de advocaat. Vergeet niet dat je elk jaar belastingen moet betalen op je tweede verblijf. Hou er ook rekening mee dat je geld zal nodig hebben voor de inrichting. Aan een appartement zijn er bovendien gemeenschappelijke kosten verbonden, zoals het onderhoud van de lift of de schoonmaak van gedeelde ruimtes. Dit zijn allemaal zaken waar bij de aankoop vaak niet over gesproken wordt.

Gerelateerde berichten

Bekijk

Wat is een Nota Simple en waarom is het cruciaal?

Wanneer je overweegt om een vakantiewoning in Spanje te kopen, kom je ongetwijfeld de term 'Nota Simple' tegen. Dit cruciale document vormt een onmisbare schakel in het aankoopproces van je vakantiehuis in Spanje. Maar wat houdt een Nota Simple precies in en waarom is het zo belangrijk?

Bekijk

Een vakantiewoning kopen via jouw vennootschap

Uiteraard kun je een vakantiewoning kopen met persoonlijke spaartegoeden, maar het is ook mogelijk om deze investering te doen via je vennootschap. Het kopen van een vakantiewoning via je vennootschap brengt verschillende voor-en nadelen met zich mee waardoor het belangrijk is om goed geïnformeerd deze stap te zetten.

Bekijk

Tips & tricks voor vastgoedinvesteringen in Dubai

Ontdek slimme tips, beste investeringsopties en efficiënte manieren om te investeren

Bekijk

Zon, zee, strand en slim investeren

Op zoek naar informatie over een huis kopen in Spanje? Volg dit stappenplan met tips en je zoektocht kan beginnen

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden