Bezoek de beurs

19 - 20 oktober 2024 | Flanders Expo Gent | 10:00 – 17:00 uur

Portugal: het nieuwe paradijs voor vastgoed

Vastgoed in Portugal

Portugal heeft het allemaal: stranden, ongerepte natuur, heerlijke gastronomie en een aangenaam klimaat. Toeristen kennen dit zuiderse paradijs al langer, maar nu weten ook vastgoedinvesteerders hun weg naar Portugal te vinden. Na de crisis in 2008 heeft het land een tijdlang zwarte sneeuw gezien, maar een decennium later ziet de toekomst er weer rooskleuriger uit voor de Portugezen. De vastgoedmarkt in Portugal boomt!

Nooit geziene groei

Portugal toonde in 2017 de grootste economische groei in Europa. Na een moeilijke periode komt het land er dus weer bovenop en dat hebben niet alleen de Portugezen zelf al ondervonden. Ook vanuit het buitenland stijgt de belangstelling in Portugees vastgoed. Velen overwegen nu de aankoop van een tweede verblijf in dit zuiderse paradijs of overwegen om zich permanent in Portugal te vestigen. De interesse in onroerend goed is het laatste jaar zo sterk gegroeid, dat de vraag het aanbod overstijgt. Hierdoor swingen de woningprijzen de pan uit. Maar toch zijn er in sommige gebieden zoals aan de Zilverkust nog buitenkansjes te vinden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een luxueuze villa met buitenzwembad voor 220.000 euro? De meest spectaculaire koopjes doe je in het noorden van het land. Zoek je een woning in de buurt van Lissabon? Dan zal je wat dieper in de buidel moeten tasten. In dit deel van Portugal stegen de vastgoedprijzen maar liefst 35% in de afgelopen vijf jaar tijd. Je hebt dan wel grote kans dat je buren celebrity’s zijn …

Fiscale voordelen in Portugal

De plotse interesse in Portugese woningen is eenvoudig te verklaren: het land biedt namelijk opvallende fiscale voordelen voor buitenlandse vastgoedinvesteerders. Zo word je niet belast op je pensioen wanneer je minimum 184 dagen per jaar in Portugal verblijft. Kopers van buiten de Europese Unie krijgen een zogenaamd ‘gouden visum’ aangeboden wanneer de aankoopprijs van hun woning meer dan 500.000 euro bedraagt. Dit speciale visum laat hen toe om permanent in Portugal te verblijven. Er is ook een wet van kracht voor particulieren die hun vakantiewoning verhuren. Zij betalen nu 8,75% belastingen op hun huurinkomsten in plaats van de vroegere 28%. Ten slotte betaal je in Portugal geen belastingen op een tweede verblijf en geen successierechten in twee lijn. Klinkt aanlokkelijk niet? Lees toch nog even verder.

Andere belastingen

Voor je halsoverkop naar Portugal verhuist, sta je toch best ook even stil bij de kosten van je aankoop en de jaarlijks terugkerende belastingen in Portugal. Denk er bijvoorbeeld aan dat je een overdrachtsbelasting moet betalen wanneer je een Portugese woning koopt. Dit bedrag is afhankelijk van de prijs van je huis en van het aantal dagen per jaar dat je in Portugal zal verblijven. Koop je een huis van 200.000 euro? Dan loopt de overdrachtsbelasting al snel op tot bijna 6.000 euro. Daarnaast betaal je nog zegelrecht, notariskosten en registratiekosten. En vergeet de jaarlijks terugkerende belastingen niet: zo betaal je als eigenaar van een Portugese woning bijvoorbeeld elk jaar een gemeentelijke vastgoedbelasting. We raden je ook aan om een beroep te doen op een lokale advocaat om de aankoop van de woning juridisch in orde te maken. Je betaalt hiervoor een honorarium dat 1% van de aankoopprijs bedraagt en 23% btw. In ruil voor dit bedrag krijg je wel zekerheid: Zo kom je bijvoorbeeld te weten of er schulden of hypothecaire beslagen zijn.

Je merkt het: investeren in Portugees vastgoed lijkt op het eerste gezicht wel een droom. Maar je laat je best niet meteen verleiden. Denk dus twee keer na voor je je koffers pakt!

Bron: Logic-immo

Gerelateerde berichten

Bekijk

5 tips om een tweede verblijf te kopen

De laatste jaren kiezen steeds meer Belgen voor een tweede verblijf. De toppers zijn landen met een warm klimaat en veel zon zoals Spanje, Frankrijk, Portugal en Italië. Ook een vakantiewoning in eigen land wordt populairder. Heb je plannen om een tweede verblijf te kopen? Houd dan deze vijf tips in het achterhoofd.

Bekijk

11 redenen om een huis in Portugal te kopen

Portugal is een gewild land om permanent of semi permanent te wonen en staat op de 5e plaats in de top 5 van expat bestemmingen. Dat is natuurlijk niet voor niets. De prachtige natuur, de gastvrije bevolking en de aangename prijzen in restaurants, café’s en dienstverlening ondersteunen uw keuze. In dit artikel ontvangt u 11 redenen om uw huis in Portugal te kopen.

Bekijk

Portugal, dat is veel levenskwaliteit voor weinig geld!

Denk je eraan om te investeren in Portugees vastgoed? Ondanks de stijging van de vastgoedprijzen blijft wonen in Portugal relatief goedkoop. Je krijgt er bovendien een heerlijk klimaat en een interessant fiscaal statuut voor buitenlandse inwoners bij.

Bekijk

Goedkope boodschappen in Spanje, nauwelijks belastingen in Portugal

Voor een tweede verblijf trekken Belgen steeds vaker naar Portugal. Spanje staat nog steeds op nummer 1, maar Portugal overklast Frankrijk en Italië, blijkt uit nieuwe cijfers van Second Home Expo. Het leven is er goedkoop en bovendien betaal je als gepensioneerde nauwelijks tot geen belastingen. Welke bestemmingen zijn nog meer economisch interessant en met welke kosten moet je rekening houden bij een tweede verblijf? Van huurinkomsten tot boodschappen doen: alle cijfers op een rij. 

Aanmelden nieuwsbrief

Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws van de Second Home Beurs. Of ontvang wekelijks het laatste woningaanbod in je mailbox. Je kunt je op elk moment eenvoudig afmelden.Aanmelden